Spausdinti šį puslapį

Šiais metais turėtume gyventi švariau

 Gedimino Nemunaičio nuotr. Atliekų vežimo srityje bus pokyčių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Atliekų vežimo srityje bus pokyčių.

Kur pakeitus stogo dangą dėti seną asbestinį šiferį? Kur išvežti kitas statybines atliekas? O išgenėtų medžių šakas? Tokie klausimai kyla ne vienam ukmergiškiui, o neradę atsakymo kai kas pasuka ir į mišką. Šiais metais to neturėtų nutikti – rajono seniūnams savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus aiškiai išdėstė, kur dėti kiekvienos rūšies atliekas.

A.Dutkus šiukšles ragina rūšiuoti. Plastiką, popierių mesti į mėlynos spalvos konteinerius, stiklą, metalinius dangtelius – į žalios ar geltonos spalvos konteinerius, o tai, kas yra nerūšiuojama, – į bendrus atliekų konteinerius.

Konteineriais, sakė A. Dutkus, šiais metais bus aprūpinti visi – net atokiausių kaimų – gyventojai. Rūšiuoti reikia ne tik todėl, kad rūšiuotos atliekos yra perdirbamos, bet ir todėl, kad už rūšiuotas šiukšles niekam – nei gyventojams, nei savivaldybei – atliekų vežėjams mokėti nereikia. Tokiu būdu visiems pinga atliekų tvarkymas. „Visi aplinkiniai rajonai didina vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų tvarkymą, mes šiais metais jos nedidinsime“, – pranešė savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas.

Pernai Ukmergės gyventojai ir įmonės už komunalinių atliekų išvežimą per metus sumoka apie 530 000 Eur.

Dar viena aikštelė

Iki šiol žaliąsias atliekas gyventojai galėjo išvežti į Pabaisko seniūnijoje esančią aikštelę. Gyvenantiems šiapus upės ji nebuvo patogi – reikėdavo važiuoti per visą miestą, už Pašilės.

Dabar, kaip sakė A. Dutkus, žaliosioms atliekoms įrengta dar viena aikštelė UAB „Ukmergės vandenys“ nuotėkų valymo teritorijoje.

„Be to, pavasarį ir rudenį, kai būna pats sodų genėjimas, daržų ravėjimas, žaliąsias atliekas du kartus per mėnesį surenkame tiesiog iš gyventojų“, – sakė A. Dutkus. Gyventojams reikia jas tvarkingai sukrauti į maišus.

Žaliųjų atliekų surinkimo grafikai skelbiami vietinėje spaudoje ir savivaldybės tinklalapyje.

Į specialius konteinerius

Prieš ir po Kalėdų mieste labai padaugėja išmetamų buitinių prietaisų. „Pasakykite gyventojams, kad nemestų jų nei į bendrus konteinerius, nei prie jų – tai labai teršia mūsų miestą“, – prašė skyriaus vedėjas.

Nebenaudojamus buities prietaisus – virdulius, skalbykles, kaip ir kitus elektroninius įrenginius – televizorius, mikrobangų krosneles, prožektorius, galima palikti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje Gerseniškių g. 5, Ukmergėje, arba naujoje atliekų priėmimo vietoje Deltuvos g. 39H.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje Gerseniškių gatvėje gyventojai gali palikti ir nenaudojamas padangas. Tačiau, jei perka naujas, nebenaudojamas padangas turi atiduoti tiems, iš kurių perka. Mat pirkėjas už jų perdirbimą sumoka – kaina už tai yra įskaičiuota į naujų padangų kainą.

Į „DĖK’UI“ stotelę

Baldus bei kitus didesnius daiktus žmonės palikdavo mieste prie atliekų surinkimo konteinerių, tačiau dėl to nuolat kildavo problemų. Mat gyventojai nesilaikydavo tam nustatytų dienų, palikdavo juos kada panorėję, ir apkrauti konteineriai gadindavo miesto vaizdą. „Pavyzdžiui, baldai būdavo surenkami pirmadieniais. Būtinai atsirasdavo jų jau antradieniais, ir jie gulėdavo prie konteinerių visą savaitę“, – pastebėjo A. Dutkus. Todėl nuo šiol visi dar naudoti tinkami daiktai be užmokesčio bus surenkami Gerseniškių gatvėje atidarytoje stotelėje „DĖK’UI“.

Į šią stotelę bus galima vežti visus dar veikiančius daiktus, išskyrus senus drabužius.

Kaip ir anksčiau, į didelių gabaritų aikštelę bus galima atvežti ir nebetinkamas naudoti stambiagabaritines atliekas, tačiau jų kiekis, kaip ir anksčiau, bus ribojamas. Nuo šiol aikštelėje bus priimamos ir asbesto atliekos. Šių atliekų priėmimo kaina – 14 centų už kilogramą. Vienu vežimu iš gyventojo priimama 200 kg asbesto atliekų.

Gyventojams, kurie daro remontus ir turi daugiau statybinių atliekų, patogiau jas išvežti į UAB „Vitnata“, Deltuvos g. 37, Ukmergė, tel. 8 627 21616.

Tiesa, ten priėmimas mokamas, tačiau labai nebrangus: už tonos statybinio laužo pridavimą tereikės sumokėti 6 eurus.

Šiferį paims iš namų

Nuo šių metų gyventojams nebereikės sukti galvos, kur pakeitus stogo dangą dėti seną šiferį. Jį paims iš namų. Tereikės įsigyti jam skirtus specialius maišus. Juos pardavinės Gerseniškių gatvėje esanti aikštelė. Maišo kaina – maždaug 9 eurai. Į vieną jų telpa 1 tona šiferio. Taigi vieno namo senai stogo dangai sudėti pakaks dviejų maišų.

Jų gyventojui nereikės pačiam niekur vežti. Apie tai, kad turi maišuose sudėtą šiferį, tereikės pranešti Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui arba savo seniūnijos darbuotojams. Šiferį vežėjai paims tiesiai iš namų. Tiesa, šiferis bus išvežamas ne periodiškai, o tada, kai toje teritorijoje susidarys jo ne mažiau nei 10 tonų.

Nerūšiuotoms atliekoms

Jei ir po šio rūšiavimo pas gyventojus susikaups atliekų, apsišvarinti jie galės du kartus per metus. Tada į sutartą vietą jų seniūnijoje bus atvežti konteineriai, į kuriuos jie galės sumesti viską, ko jiems nereikia.

„Jei ir po to dar kas nors šiukšlins miestą ar šiukšles veš į mišką, bus baudos“, – pagrasino rajono meras Rolandas Janickas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)