Gedimino Nemunaičio nuotr. Eismo pokyčių bus prie Dukstynos pagrindinės mokyklos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Eismo pokyčių bus prie Dukstynos pagrindinės mokyklos.

Mieste padaugės automobilių eismą bei jų stovėjimą aikštelėse reguliuojančių ženklų. Atsiras nauja pėsčiųjų perėja, greitį stabdantis kalnelis, o kai kuriose automobilių aikštelėse nebus galima stovėti ištisą parą.

Taip atsižvelgdama į gyventojų, mokytojų bei verslininkų pageidavimus nusprendė antradienį posėdžiavusi savivaldybės administracijos saugaus eismo komisija.

Nauja perėja ir kalnelis

Žiedo gatvėje ties įvažiavimu į „Narbutas International“ baldų gamyklą turėtų atsirasti nauja pėsčiųjų perėja. To prašė šios įmonės atstovai. Žiedo gatvėje eismas yra gana intensyvus, gatvė plati, pereiti gamyklos darbuotojams ją nesant pėsčiųjų perėjos yra nesaugu.

Tam, kad pėsčiųjų perėjos Žiedo gatvėje tikrai reikia, abejonių saugaus eismo komisijai nekilo. Tačiau žiemos metu neįmanoma atlikti jos horizontalaus žymėjimo. Statyti laikinus ženklus yra nesaugu ir pėstiesiems, ir automobilių vairuotojams. Todėl nuspręsta darbus pradėti pavasarį.

Nėra vieningi Anykščių gatvės gyventojai: vieni prašo gatvėje prie jų namų įrengti eismo greitį stabdančius kalnelius, kiti jų nenori. Todėl komisija nusprendė įrengti jį vieną – prie to namo, kurio gyventojai jo pageidauja.

Ribos stovėjimą aikštelėse

UAB „Ukvaista“ direktorius Sigitas Gelumbauskas skundėsi komisijai, jog prie vaistinės Klaipėdos gatvėje nėra kur sustoti nei jo klientams, nei tiekėjams. Vienoje gatvės pusėje esanti automobilių aikštelė nuolat būna užimta, kitoje pusėje – miesto autobuso sustojimo aikštelė su prieš ja esančiu kelio eismo ženklu „Stovėti draudžiama“.

Šią problemą komisija nusprendė išspręsti taip: 10 metrų automobilių aikštelėje apriboti automobilių stovėjimo laiką. Toje vietoje stovėti bus galima ne ilgiau nei pusę valandos. To turėtų pakakti ne tik apsipirkti „Ukvaistoje“, bet ir aplankyti kitas gretimas įstaigas.

Panaši problema užklupo ir Anykščių gatvės daugiabutyje įsikūrusią parduotuvę. Pasak jos savininko Algirdo Koriznos, suremontavus gatvę, žmonės kažkodėl automobilius palieka prie pat laiptų į parduotuvę. Todėl iš jos išėjusieji priversti apeiti stovinčius automobilius gatve. Kadangi toje vietoje nėra stovėjimą draudžiančių ženklų, automobilius žmonės pastato ir kitoje gatvės pusėje, tuomet nei pirkėjai, nei tiekėjai nebegali prie parduotuvės nei privažiuoti, nei iš jos išvažiuoti.

Komisija tenkino verslininko prašymą – prie parduotuvės atsiras stovėti draudžiantis kelio ženklas.

Be diskusijų komisija tenkino ir Ukmergės neįgaliųjų draugijos prašymą – prie jos pastato Klaipėdos gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje savivaldybės administracija įrengs papildomą neįgaliesiems skirtą stovėjimo vietą.

Taip pat stovėti automobiliams nebebus galima ir Žuvų gatvėje prie arkoje stovinčios Viktoro Žentelio skulptūros „Dailininkas su paveikslu“ – jie užstoja meno kūrinį. Kokiomis priemonėmis savivaldybės administracija tai padarys, dar neaišku, nes geltonas linijas reikėtų kasmet atnaujinti, žiemą jų nesimato, o tvorelė ar stulpai prie arkos ir meno kūrinio gali nederėti.

Pokyčiai prie mokyklos

Daugiausia emocijų išliejo Dukstynos pagrindinės mokyklos direktorė Daiva Liumparienė. Pasak jos, mokykla turi du vidinius kiemus, vienas jų skirtas įvažiuoti mokykliniams autobusams, kad jie paimtų ir išleistų mokinius. Tačiau jie į mokyklos kiemą nei rytą su mokiniais, nei per pietus, kai juos reikia iš mokyklos paimti, įvažiuoti negali, nes kiemą užkiša automobiliais savo atžalas atvežę tėveliai.

Kiemelyje nuolat kyla incidentai, paskutinis, direktorę privertęs pagalbos kreiptis į savivaldybę, buvo taksi automobilis, kuriuo taksistas į mokyklą atvežė savo atžalą. „Jis įsispraudė tarp dviejų mūsų autobusų, trenkė vieno jų duris, o tarp jų buvo vaikas. Tik kuprinė ir pakelta ranka jį išgelbėjo“, – pasakojo direktorė. Negalėdami įvažiuoti į mokyklos kiemą, autobusai, pasak jos, 38 mokinius paleidžia gatvėje, ir šie bėga per purvus, žalią veją, o svarbiausia, kad tai yra nesaugu.

O Vaižganto gatvėje, pasak direktorės, ribojamas eismas. Tačiau jis šios problemos nesprendžia, o ją tik labiau pagilina, nes visi brukasi Anykščių gatve į vidinį mokyklos kiemelį. Todėl siūlė Vaižganto gatvėje prie mokyklos leisti tik vienpusį eismą. Tuomet tėveliai savo atžalas, direktorės tikėjimu, galės išleisti Vaižganto gatvėje, nuo kurios yra įrengti puikūs takai ir įėjimas į mokyklą, ir jų automobiliai nesigrūs į mokyklos kiemą.

Komisijai tiko toks direktorės pasiūlymas – jam pritarė. Žinoma, šis apribojimas bus nustatytas tik mokyklinio piko metu, nuo ryto 7  iki 15 valandos.

Statys paviljoną

Komisija negalėjo visiškai patenkinti savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos siūlymo perkelti toliau nuo alaus barų Vytauto gatvėje esančią autobusų stotelę. Mat čia barų lankytojai išeina parūkyti, spjaudosi, šiukšlina ar net atlieka gamtinius reikalus.

Tačiau kelti autobusų stotelių nėra kur, o pastūmus ją dar toliau, nepatogu būtų gimnazistams. Todėl komisija nusprendė miesto autobusų sustojimo vietoje pastatyti paviljoną su nepermatomu stiklu.

Deltuvoje draudimų nebus

Į savivaldybės administracijos saugaus eismo komisijos posėdį atvyko ir Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius bei seniūnaitis Vidmantas Ziezis. Jiedu perdavė 28 miestelio gyventojų prašymą, uždrausti ūkininkams važinėti  sunkiasvore technika prie tvenkinio esančia Tvenkinio gatve.

Prie tvenkinio yra ne tik Tvenkinio, bet ir Kaštonų, Draugystės gatvės. Darbymečiu ūkininkai važiuoja ir jomis, tačiau šių gatvių gyventojai kelio jiems nepastoja, nes jie ir patys praleidžia sutiktus automobilius ir netgi pėsčiuosius.

Tvenkinio gatvėje gyvena seniūnas G. Radzevičius ir seniūnaitis V. Ziezis.

Seniūnas ir seniūnaitis komisijai perdavė ir prie tvenkinio įsikūrusios UAB „Deltuvos veterinarija“ pageidavimą šalia jos esančiame skersgatvyje leisti tik vienpusį eismą.

Tačiau, pripažino pats seniūnas, pas jį ašarodami atėjo kitoje skersgatvio pusėje gyvenantys Deltuvos senbuviai Angelė ir Bronius Šimkūnai, prašydami neužtverti nuo amžių amžinųjų čia esančio kelio į jų namus.

Komisija tartis su savo kaimynais pavedė pačiam seniūnui.

Pasiūlė „atkimšti“ kelius

Komisijai buvo pateikta ir daugiau siūlymų, pavyzdžiui, užtverti pravažiavimą tarp Žiedo gatvės 3A namo ir čia esančios konteinerių aikštelės. Įstrigę kamštyje ties Kauno gatvėje esančia „Senukų“ parduotuve, miestą vairuotojai bando pasiekti tiesiog per parduotuvės „Maxima“ ir autoserviso „Optima“ aikšteles.

Tačiau komisijos pirmininkas ir savivaldybės administracijos direktorius  Darius Varnas šio kvartalo problemas pasiūlė spręsti vėliau. „Jei taip blaškysimės nuo Jaunimo gatvės iki Žiedo, nepadarysime nieko“, – pasakė jis.

Kol kas šiame kvartale eismą ribos laikinosios priemonės – stulpeliai, gėlių vazonai, o vėliau, kai bus čia įgyvendinamas investicinis projektas, jį reguliuos ir ženklai.

„Gal geriau pagalvokime, kaip „atkimšti“ pagrindines miesto susisiekimo arterijas, tuomet niekas nevažinės kiemais ir nieko nereikės drausti“, – pastebėjo posėdyje dalyvavęs tarybos narys Ramūnas Nanartavičius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

-2 # Tėvas 2020-01-14 20:07
Be reikalo, p. Liumpariene. Bus labai blogai. Saugumas tik sumažės po tokio sprendimo. Kaip tik galėjote naudoti Vaižganto gatvę mokykliniams autobusėliams. Prasti sprendimai. Nusivylėme.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų