Spausdinti šį puslapį

Šiemet miesto gatvės nedulkės

Žvyruotų Ukmergės gatvių priežiūra šiemet bus kitokia nei visada.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Žvyruotų Ukmergės gatvių priežiūra šiemet bus kitokia nei visada. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Visos Ukmergės žvyruotos gatvės šį pavasarį turėtų būti  nupurkštos specialiu skysčiu, „surišančiu“ dulkes. Toks vienkartinis purškimas bus efektyvus iki pat rudens.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė pasakojo, kad kaip tik dabar ruošiami dokumentai žvyruotų gatvių purškimo darbams pirkti.

Tikimasi kad įvykus viešiesiems pirkimams darbai bus atlikti gegužės mėnesį. Šiuo epidemijos laikotarpiu tikėtina, kad kartu su dulkėmis į orą gali pakilti ir virusai. Juk būtent todėl dabar rekomenduojama kuo mažiau šlavinėti. Taigi, ukmergiškiai jausis ne tik patogiau, bet ir saugiau.

Seniūnė pasakojo, kad paslauga yra brangi – kainuos apie 36 tūkst. eurų.

Lenkijoje gaminama priemonė „Dustoff“ – naujas sprendimas mažinti kelio dulkėms. Pernai ji pradėta naudoti daugelyje Lietuvos miestų.  Ukmergėje ja buvo purkšta Vasario 16-osios ir dar kelios kitos gatvės.

Skelbiama, kad priemonė nėra vienkartinė. Apsaugą nuo dulkių  trims mėnesiams ji užtikrina iki 97 proc., po penkių mėnesių – iki 67 proc.

1 litro tirpalo, kuriame – ištirpintos granulės, vertė – 0,39 Eur. Vienam kv. metrui reikia pusės litro.

Šios sertifikuotos priemonės sudėtyje yra 79,8 proc. kalcio chlorido, taip pat – natrio ir kitų chloridų.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pažymi, kad nors priemonė neatrodo pigi, vis tiek tai – dešimteriopai pigiau, nei laistyti žvyruotas gatves vandeniu.

Sako, kad pernai išbandyta naujovė tikrai pasiteisino.

Dėl koronaviruso kitokia nei visada technika Ukmergėje šiemet panaudojama ir asfaltuotų gatvių valymui. Jos  dabar valomos vakuuminiu būdu – specialiu siurbliu. Kai  kurios gatvės jau blizga švara. Kitos laukia savo eilės.  Šiems darbams atlikti reikalinga technika rasta Jonavoje, o pačią paslaugą teikia bendrovė „Ukmergės paslauga“. Tiesa, trečiadienį, pradėjus lyti, darbai buvo nutraukti – jiems atlikti būtinas sausas oras.

Kovo pabaigoje miesto gatvės taip pat buvo dezinfekuotos. Seniūnė sako , kad sulaukiama gyventojų pasvarstymų, kodėl tai nedaroma pakartotinai. Tačiau sako, kad darbai būtų atliekami tik gavus atitinkamą nurodymą.

Savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas mano, kad dezinfekuoti gatvių galbūt daugiau ir neprireiks, nes COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičius drastiškai nebedidėja.

Viena visų gatvių dezinfekcija kainavo per 6000 Eur. Tikimasi, kad dalis šių ir kitų koronaviruso plitimą stabdančių priemonių išlaidų bus kompensuota iš valstybės biudžeto lėšų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)