Ant Pilies kalno – buvusių pastatų liekanos

Gynybinio bokšto liekanos ir akmeninis grindinys.  Dainiaus Vyto nuotr. Gynybinio bokšto liekanos ir akmeninis grindinys. Dainiaus Vyto nuotr.

Ukmergėje tvarkant senamiestį, čia darbuojasi ir archeologai. Jie pažėrė atradimų, apie kuriuos jau esame skelbę „Ukmergės žiniose“.

Šią savaitę Kultūros paveldo departamentas informavo apie išsamesnius tyrimų rezultatus – Pilies kalne aptiktas gynybinio bokšto, grindinio, kelių mūrinių pastatų liekanas.

Primenama, kad nors archeologiniai tyrimai Pilies kalne buvo daryti ir 2016 metais, tačiau tada jokių pastatų liekanų nerasta.

Kaip pasakojo archeologinius tyrimus atliekantis archeologas Justinas Račas, ant Pilies kalno, esančio Ukmergės centre, dabar pagaliau aptikti mūrai, apie kuriuos anksčiau buvo galima tik spėlioti.

„Pats dalyvavau 2016 metų tyrimuose, ant viršutinės kalno dalies darėme perkasas, bet nieko neradome. Panašu, kad viso Pilies kalno parko viršutinė dalis kažkada buvo nustumdyta, praktiškai ten nėra jokio kultūrinio sluoksnio. Po velėna prasideda molis“, – pasakojo J. Račas.

Kaip spėjama, viršutinė dalis sovietmečio pradžioje buvo sulyginta. 2016 metais tyrimų metu darydami pjūvius archeologai tiesiog nepataikė į tas vietas, kur pataikė dabar.

„Šiemet aptikome, galima sakyti, atsitiktinai, nes vieta neįprasta pastatams. Jų likučius radome tiesiog ant kalno šlaito.

Praėjusį rudenį atlikus žvalgomuosius archeologinius tyrimus, buvo atsirinktos vietos su aptiktu kultūriniu sluoksniu. Tada tose vietose numatėme detaliuosius tyrimus. Jų metu ir surastos mūrų liekanos“, – Kultūros paveldo departamento pranešime cituojamas J. Račas.

Pasak jo, kultūrinis sluoksnis išlikęs tik Pilies kalno pakraščiuose, praktiškai tik šlaituose. „Mes radome, kaip spėjame, gynybinio bokšto, kuris yra pažymėtas 1811 ar 1817 metų plane, liekanas. Paskui aptikome dar kelių mūrinių pastatų vietas. Iš liekanų sprendžiant pastatai identiškos konstrukcijos, kaip ir bokštas – mūryti iš stambių lauko riedulių, rišti kalkių skiediniu, vietomis tarpai tarp akmenų užpildyti raudonų plytų duženomis, – pasakojo archeologas.

Vykdydami archeologinius tyrimus numatomos apžvalgos aikštelės vietoje, netoli  gynybinio bokšto, dar aptikome grindinį, vedantį žemyn. Taip pat radome dar dviejų pastatų, apie kuriuos iki šiol nieko nebuvo žinoma, likučius. Juos galima priskirti ant Pilies kalno XVII amžiuje stovėjusiems ir paskui XIX amžiuje sunaikintiems pastatams. Ne veltui kalnas iki šiol ir vadinamas Pilies kalnu.“ Tačiau, kaip spėja archeologas, greičiausiai čia stovėjo mūrinis dvaras su ūkiniais pastatais. Pasak jo, pilimi pastato gal nereikėtų vadinti, nors nuo seno ir prigijo Pilies kalno pavadinimas.

„Iš rašytinių šaltinių buvo žinoma, kad XIX amžiuje ant šio kalno vykdavo turgus. Tą patvirtina ir archeologiniai radiniai“, – sakė J. Račas.

 Detalieji archeologiniai tyrimai Ukmergėje dar tik įpusėjo.

Jie vyks tol, kol vyks tvarkymo darbai. „Juk čia – saugoma teritorija su vietomis išlikusiu vertingu kultūriniu sluoksniu. Kai tik kur nors tvarkymo darbų metu reikia sujudinti žemę, ten mes ir darome archeologinius tyrimus. Būna, kad kartais netikėtai kas nors išlenda. Manau, kad iki metų pabaigos tyrimai tikrai vyks. Atradimų irgi tikimės“, – pasakojo archeologas. Jis džiaugėsi, kad Ukmergės savivaldybė surastas mūrų liekanas ketina kaip nors pažymėti ir eksponuoti lankytojams. Kokiu būdu – dar nenuspręsta.

 Pabaigus tvarkymo darbus ant Pilies kalno viršaus bus įrengta apžvalgos aikštelė, atnaujinti pėsčiųjų takai. Šalia Pilies kalno teka Ukmergėlės upelis. Kitoje upelio pusėje stūkso Ukmergės piliakalnis, ant kurio stovėjo medinė pilis, sudeginta Vytauto ir Jogailos kovų metu 1391 metais.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Lillian Bradley 2020-04-24 12:23
Sveiki visi, mačiau žmonių, kurie jau yra gavę paskolą iš „Anderson Loan Finance“, komentarus. Sąžiningai maniau, kad tai sukčiai, ir tada nusprendžiau pateikti prašymą remdamasis jų rekomendacijomis, nes man labai reikėjo paskolos. Prieš kelias dienas asmeninėje banko sąskaitoje patvirtinau 12 000,00 USD sumą, kurios paprašiau verslui. Tai tikrai gera žinia ir aš esu tokia laiminga, kad patariu visiems, kuriems reikalinga tikra paskola ir kurie tikrai turi grąžinti pinigus, kreiptis el. Paštu (faksas) +1 315-329-6320

Jie gali jums paskolinti.
Susisiekite su ponu Andersonu
El. Paštas:
Telefonas: +1 315-329-6320
Apsilankykite biuro adresu @ (68 Fremont Ave Penrose CO, 81240).
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų