Atrinko nominantus kultūros apdovanojimams

Kūrybiškiausio projekto autorius apdovanojamas skulptūrėle.  Arvydo Pėšinos nuotr. Kūrybiškiausio projekto autorius apdovanojamas skulptūrėle. Arvydo Pėšinos nuotr.

Balandžio 15-ąją minėsime Pasaulinę kultūros dieną. Tradiciškai šią dieną yra įteikiamos trys nominacijos – geriausio Ukmergės rajono kultūros darbuotojo, sėkmingiausio kūrėjo kūrybinio projekto ir metų kultūros mecenato. Ukmergės rajono kultūros taryba jau patvirtino kandidatus, kuriuos siūloma apdovanoti.

Geriausias kultūros darbuotojas

Geriausio Ukmergės rajono kultūros darbuotojo nominacijai buvo pasiūlytas vienas asmuo – Ukmergės kultūros centro Veprių skyriaus meno vadovas Edvardas Ratautas.

Meno vadovu jis dirba nuo 1991 metų. Vadovavo Veprių kultūros namų kapelai, kuri išaugo į instrumentinį ansamblį „Intermezzo“, skaičiuojantį jau apie 14 veiklos metų. Pirmumas ansamblyje teikiamas gyvam muzikavimui. Todėl vyrauja instrumentų įvairovė – akordeonas, violončelė, būgnai, bosinė gitara, smuikas, klarnetas, saksofonas. Reta rajono šventė įvyksta be vepriškio E. Ratauto ir jo suburtos instrumentinės grupės muzikinių pasirodymų.

E.Ratautas daugiausia dirba su mokyklinio amžiaus jaunimu, perduodamas jiems savo patirtį ir žinias. Pats ieško Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriuje besimokančių vaikų, derinasi prie jų užimtumo, pasirūpina vežiojimu į repeticijas. Tad kolektyve auga ne viena muzikuojančių vepriškių ir ukmergiškių karta.

Ansamblio repertuarą sudaro stilizuotos liaudies muzikos, populiariosios muzikos ir kitų tautų klasikinės muzikos kūriniai.

„Intermezzo“ yra nuolatinis tradicinės kapelų šventės „Grok, armonika“ dalyvis, koncertuoja išvykose rajone, taip pat – Molėtuose, Anykščiuose, 2019 m. dalyvavo LRT laidoje „Duokim garo“.

E.Ratautas tęsia ir puoselėja savo giminės muzikavimo tradicijas. Renginiuose akordeonu pats groja iš senelių perimtas liaudiškos muzikos melodijas. Tai – kūrybingas ir dėmesingas meno vadovas, savo krašto tradicijas puoselėjantis muzikantas.

Sėkmingiausias kūrybinis projektas

Sėkmingiausio Ukmergės rajono kūrėjo kūrybinio projekto nominacijai buvo pateikti keturi projektai.

Tai – Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus darbuotojų parengta kūrybinė programa projektui „Deltuva – Lietuvos mažoji kultūros sostinė 2021“; Vido Nugaro skulptūra „Išnykusiems Siesikų seniūnijos kaimams“; Juliaus Zarecko sudaryta knyga „Ukmergė 1918–1940 metų Lietuvos Respublikos spaudoje“; Deltuvos miestelio bendruomenės žolynų kilimų rišimo pleneras „Žolynų užkalbėjimai“.

Kultūros taryba atrinko J. Zarecko sudarytą knygą „Ukmergė 1918–1940 metų Lietuvos Respublikos spaudoje“. Joje, remiantis kraštotyrine medžiaga ir analizuojant archyvus, pateikiami straipsniai, ar jų dalys, kur minima Ukmergė, publikuoti įvairiuose leistuose laikraščiuose ar žurnaluose. 

642 puslapių rinkinys prasideda Vasario 16-osios aktu. Knygoje Ukmergė iškyla kaip vienas iš penkių, vėliau vienas iš dešimties pirmaujančių šalies miestų, apskrities centras, buvęs netoli demarkacinės linijos su okupuotu Vilniaus kraštu. Surinkti miesto ūkinio, ekonominio, kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo atspindžiai, švietimo ir kitų sričių būklė bei raida. Tarp surinktų publikacijų – ukmergiškių leistų laikraščių ištraukos, kuriose pateikiamos oficialios naujienos ir kasdienio gyvenimo nutikimai. Knyga gan ryškiai atspindi tam tikrą Ukmergės istorijos tarpsnį ir leidžia susidaryti vaizdą, kaip miestas vystėsi, keitėsi.

Šį solidų leidinį Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga 2021 metais išleido Ukmergės rajono savivaldybė. Jis skirtas mūsų krašto istorijos pažinimui bei sklaidai.

Metų kultūros mecenatas

2021-ųjų metų kultūros mecenato nominaciją pasiūlyta skirti Ukmergės policijos komisariatui. Jo vadovai ir darbuotojai visada bendradarbiauja su savivaldybės kultūros įstaigų žmonėmis, organizuojant įvairius Ukmergėje vykstančius viešus renginius. Jų pagalba yra kvalifikuota ir profesionali. Tai leidžia renginių organizatoriams susikoncentruoti į renginių kokybės užtikrinimą, žinant, kad ukmergiškiai policininkai ramiai ir tiksliai atliks tai, ko iš jų tikimasi. Glaudus bendradarbiavimas vyksta jau ne vienus metus, tad ši Ukmergės policijos komisariato parama kultūros sričiai yra ilgalaikė ir nuolatinė.

Atrinktus nominantus laureatais dar turi patvirtinti Ukmergės rajono savivaldybės taryba. 

Ukmergėje kasmet išrenkama ir paskelbiama po vieną Vardo, Projekto ir Mecenato nominacijų laureatą.

Pagal rajono savivaldybės šiemet patvirtintą tvarką Vardo nominacijos laureatas apdovanojamas dviejų minimalių mėnesinių algų dydžio piniginėmis premijomis, Projekto nominacijos laureatui įteikiama 600 eurų dydžio piniginė premija ir skulptoriaus H. Orakausko skulptūrėlės „Sveikinu“ replika, o Mecenato nominacijos laureatas apdovanojamas iki 600 eurų vertės dailės kūriniu.

Premijos nominacijų laureatams ir lėšos dailės kūriniams įsigyti skiriamos iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # b 2022-03-24 06:56
Šoigu – Elnių valdovas :P
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų