Spausdinti šį puslapį

Minint Pasaulinę kultūros dieną, įteiktos kultūros nominacijos

Kultūros nominacijos įteiktos E. Ratautui, J. Zareckui ir Ukmergės PK viršininkui S. Kazlauskui.  Dainiaus Vyto nuotr. Kultūros nominacijos įteiktos E. Ratautui, J. Zareckui ir Ukmergės PK viršininkui S. Kazlauskui. Dainiaus Vyto nuotr.

Minint Pasaulinę kultūros dieną, Ukmergėje jau 14 metų pagerbiami ir apdovanojami mūsų krašto labiausiai nusipelnę kultūros žmonės. Šiemet tradiciškai įteiktos Geriausio kultūros darbuotojo, Sėkmingiausio kūrėjo kūrybinio projekto bei Metų kultūros mecenato nominacijos.

Visuomenei matomas kūrėjų darbo rezultatas, o kiek į jį įdedama pastangų dažniausiai lieka nežinoma. Todėl, minint Pasaulinę kultūros dieną, atsigręžiama į kūrėjus. Ukmergės rajono savivaldybės nominacijos skirtos įvertinti rajono kultūros darbuotojų ir kūrėjų praėjusių metų veiklos rezultatus, skatinti kultūros mecenavimo tradicijas, kūrybines iniciatyvas.

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vykusioje šventėje dalyvius pasveikino savivaldybės meras Rolandas Janickas. Jis paskelbė pirmosios nominacijos – Geriausio 2021 metų Ukmergės rajono kultūros darbuotojo – laureatą.

Juo tapo Ukmergės kultūros centro Veprių skyriaus meno vadovas Edvardas Ratautas. Jis prisipažino garbingo įvertinimo nesitikėjęs, tiesiog kasdien dirba „įprastą tą patį juodą darbą“. Sakė siekiantis jaunajai kartai perduoti savo patirtį, žinias ir išsaugotas lietuvių tradicijas.

Šventės dalyviams koncertavo E. Ratauto vadovaujamas ansamblis „Intermezzo“.

Laureatas apdovanojo kolegas

Sėkmingiausio kūrybinio projekto nominacijos laureatą paskelbė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė.

Pranešta, kad šio vardo siekė penki nominantai: kultūros centro Deltuvos skyriaus parengta programa projektui „Deltuva – Lietuvos mažoji kultūros sostinė 2021“, Vido Nugaro skulptūra „Išnykusiems Siesikų seniūnijos kaimams“, Deltuvos bendruomenės Žolynų kilimų rišimo pleneras, jaunimo muzikos klubo „Rockmergė“ projektas „Muzika senamiestyje“ ir nominaciją laimėjęs Juliaus Zarecko sudarytas leidinys „Ukmergė 1918–1940 metų Lietuvos Respublikos spaudoje“.

Laureatą J. Zarecką, savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiąjį specialistą, vaizdo įrašu pasveikino leidinio redaktorė, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė. Ji pasakojo, kad sudarytojas medžiagą knygai rinko per dvidešimt metų.

J.Zareckas sakė, kad „darbas tęsėsi ilgai ir nuobodžiai be pakilimų ir nuopuolių“, o redagavimas truko trejus metus. „Su redaktore susirašinėjome dėl sakinio, frazės, žodžio“, – prisiminė knygos kelią. Papasakojo, kaip jaunystėje, perskaičius respublikiniame leidinyje Ukmergės paminėjimą, patirdavo džiaugsmą. Šis jausmas nugulė į knygos puslapius. Leidinyje surinkta tūkstančiai Ukmergės paminėjimų įvairiuose to meto šalies leidiniuose, tad tikisi, kad panašų jausmą patirs ir skaitytojas.

J.Zareckas pasidžiaugė, kad Pasaulinės kultūros dienos minėjimas Ukmergėje tapo reikšmingu renginiu ir įteikė po knygą ir savivaldybės padėkos raštą kitiems nominantams, pretendavusiems į Sėkmingiausio kūrėjo kūrybinio projekto nominaciją, pabrėždamas, kad yra daug gerų kūrėjų, vertų apdovanojimų. Penki leidinio egzemplioriai atiteko ir bibliotekai.

Dėkojo už paramą kultūrai

Metų kultūros mecenato nominaciją paskelbė savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, o apdovanojimą – savo kurtą paveikslą – įteikė dailininkas Anatolijus Stiško.

Metų kultūros mecenato vardas suteikiamas už materialią ir kitokių formų paramą kultūros plėtrai, visuomenei svarbių kultūros projektų įgyvendinimui. Ši nominacija skirta Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariatui.

Komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas sakė, kad rajono pareigūnai visuomet yra pasiruošę ne tik užtikrinti saugumą ir tvarką kultūros renginiuose, bet ir būti aktyviais jų dalyviais.

Bibliotekos šimtmetis

Renginio metu paminėtas garbingas jubiliejus – šiemet rajono viešoji biblioteka švenčia savo 100-metį.

1922-aisiais Ukmergėje buvo įsteigtas Centralinio knygyno skyrius, kuriam patikėtos bibliotekos funkcijos. 1936-aisiais jis pavadintas Ukmergės viešąja biblioteka. 1946-aisiais įkurtas Vaikų literatūros skyrius, vėliau tapęs rajonine vaikų biblioteka. 1973-iaisiais Ukmergės rajoninė biblioteka tapo Centrine. 1995-aisiais ji pavadinta Ukmergės rajono savivaldybės viešąja biblioteka, o 2005-aisiais suteiktas Vlado Šlaito vardas.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pasveikino biblioteką su jubiliejumi. Jis atkreipė dėmesį, kad, pradėjus veiklą, bibliotekoje buvo vos keli šimtai vienetų knygų, o 2019-aisiais įstaigos fonduose jau saugoti 187 403 vienetai.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas ir jo pavaduotoja kultūrai Lolita Gerulskienė įteikė dovanas kultūros įstaigų vadovams, kad šie perduotų savo darbuotojams.

Jaunieji kūrėjai

Renginyje pasveikinti respublikinio mokinių virtualaus konkurso „Jonas Mekas ir avangardo menas“ laureatai. Diplomus įteikė Ukmergės meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova ir projekto vadovė Kristina Darulienė.

Konkurse dalyvavo 16 mokinių iš Ukmergės meno mokyklos, Antano Smetonos gimnazijos ir Raseinių meno mokyklos. Jų darbus vertino komisija. III vietos laureatu tapo Vytenis Striukys, II – Viltė Skamarauskaitė ir Gustautas Vilkelis,  I – Nojus Žižys ir Miglė Porvaneckytė.

Visus, užėmusius prizines vietas, paskatino dalyvauti dailės mokytoja Jolita Šlepetienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)