Spausdinti šį puslapį

Šiemet Ukmergėje apsilankė daugiau kaip 18 tūkst. turistų

Dainiaus Vyto nuotr. Turistams kryptį rodys rodyklės. Dainiaus Vyto nuotr. Turistams kryptį rodys rodyklės.

Šiais metais svarbiausius Ukmergės objektus, į kuriuos parduodami bilietai, jau aplankė daugiau kaip 18 tūkst. turistų.

Kad orientuotis jiems būtų lengviau, Pasaulinės turizmo dienos, minimos rugsėjo 27-ąją, proga rajone pastatytos turistinės krypties rodyklės. 

Trys puošnios rodyklės įrengtos Ukmergėje – Kęstučio aikštėje ir Vilniaus gatvėje, o viena – Vepriuose. Šių rodyklių viršuje – vėjo sukamos kinetinės skulptūros.

Pačiame miesto centre, ties pagrindine sankryža, pastatytos rodyklės nurodo kryptį į Pilies parką, piliakalnį, apžvalgos bokštą, muziejų bei viešąjį tualetą. Nurodyta ir kiek apytikriai metrų yra iki šių objektų.

Dar 21-os krypties rodyklė, tik be vėjo skulptūrų, įrengta lankytiniems krašto objektams – Antatilčių bei Juodausių piliakalniams, Šventosios upės atodangai, Moko akmeniui, Sukinių piliakalniui, Žuvintės šaltiniui, Veprių meteoritinio kraterio pažintiniam takui.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbia, kad visos šios naujos rodyklės atsirado jai įgyvendinant projektą „Turizmo maršruto Elektrėnai–Širvintos–Ukmergė informacinės infrastruktūros plėtra“.

Ukmergės kraštotyros muziejaus duomenimis, nuo metų pradžios mūsų rajono lankytinuose objektuose apsilankė per 18 tūkst. turistų.

Kraštotyros muziejaus Siesikų pilies administratorius-edukatorius Audrys Matulaitis pasakojo, kad daugiausia turistų buvo atvykę vasaros mėnesiais.

Prezidento Antano Smetonos dvare šiemet apsilankė 4 750, kraštotyros muziejuje – 5 000, Užugirio mokykloje-muziejuje – 2 400, Siesikų pilyje – 5 200, Veprių krašto muziejuje – apie 400 lankytojų.

Didelė dalis jų pirko bilietus. „Siesikų pilyje iš 5 200 lankytojų nemokamai apsilankiusių – tik 400. Tai yra tie, kuriems nuolaidos taikomos pagal patvirtintą tvarką: mokiniai, neįgalieji, karo pabėgėliai iš Ukrainos“, – pasakojo A. Matulaitis. 

Jis pasidžiaugė, kad tarp šią vasarą Siesikų pilyje apsilankiusių svečių – nemažai kitų mūsų šalies muziejų darbuotojų, pavyzdžiui, atvyko Valdovų rūmų vadovas.

Aplankė pilį ir užsieniečiai – lenkai, latviai, portugalai, ispanai, svečiai iš JAV. Pastebima, kad pagausėjo jaunų žmonių grupių. „Tai labai džiugina, kad savo krašto istorija domisi jauni, studentiško amžiaus žmonės“, – sako pašnekovas.

Siesikų pilyje, kuri šiemet sulaukė daugiausia lankytojų, ekskursijas šiuo metu tenka derinti su atliekamais pastato tvarkybos darbais. Pasak pilies administratoriaus, lankytojai priimami tik savaitgaliais, o tai – nemenkas iššūkis, nes tenka nuolat valyti statybų dulkes.

Pastebima, kad Lietuvoje vietinio turizmo mastai, lyginant su praėjusios vasaros, kiek atslūgo. Pavyzdžiui, Siesikų pilyje šiemet atvyko 50 organizuotų ekskursijų, o pernai buvo 70.

Manoma, kad pernai labai daug žmonių sulaukta, nes tai buvo popandeminė vasara, kai į užsienį vykti turistauti dar ne visi drįso, tad keliavo po Lietuvą. Šiemet atsirado daugiau norinčiųjų poilsiauti užsienyje, be to pabrango kuras, kilo įtampa dėl ateinančio brangaus šildymo sezono. Matyt ir tai kiek sumažino turistų srautus.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)