Spausdinti šį puslapį

Muziejuje eksponuojama ikonų paroda iš Ukrainos

Ukmergės kraštotyros muziejaus nuotr. Paroda „Jų akys žvelgia į sąžinę“ Ukmergėje veiks iki kovo 13 dienos. Ukmergės kraštotyros muziejaus nuotr. Paroda „Jų akys žvelgia į sąžinę“ Ukmergėje veiks iki kovo 13 dienos.

Ukmergės kraštotyros muziejuje praėjusią savaitę atidaryta ikonų paroda, atkeliavusi iš Ukrainos Radomyšlio pilies kolekcijos.

Tai – kilnojama paroda, kuri į Ukmergę atvyko prieš tai aplankiusi Anykščius. Simboliška, kad mūsų mieste ji atidaryta karo Ukrainoje metinių išvakarėse.

Parodos pavadinimas „Jų akys žvelgia į sąžinę“, kaip ir pats turinys, neišvengiamai persipina tarp simbolikos, religingumo ir šiuolaikinių realijų.

Čia eksponuojami Ukrainos sakralinio meno pavyzdžiai – keturios dešimtys ikonų, laimingai išvengusių sunaikinimo ir radusių laikiną prieglobstį Lietuvoje. Tai – milžiniško ukrainiečių kultūros paveldo lobyno trupinėlis, šiuo sunkiu metu tapęs kūrybinių galių ambasadoriumi.

Kūriniai, atkeliavę į Lietuvą, kaip ir nuo karo pasitraukę ukrainiečiai, – margaspalviai, tarsi atsitiktinai lemties susieti. Šiuo metu jie turi savitą misiją – tapti dvasinio atokvėpio erdve pirmiausia ukrainiečiams, laikinai gyvenantiems Lietuvoje.

Karo metu gimusią idėją nors dalį meno vertybių perkelti į Lietuvą įgyvendino kolekcijos savininkė Ukrainos namų ikonų ir senienų muziejaus „Ukrainos dvasia“ įkūrėja Olga Bogomolec ir šio muziejaus direktorius Jurijus Rudnickis kartu su Anykščių krašto Garbės ambasadoriumi Ukrainoje Virginijumi Strolia.

Lietuvos dailės istorikų draugijos pirmininkė menotyros mokslų daktarė Jurgita Kristina Pačkauskienė sako, kad meno kūriniuose itin jaučiama stačiatikių ir katalikiškosios tradicijos paribio dvasia. Tiek vaizdavimo būdu, tiek ir siužeto turiniu namų bei cerkvių ikonos tarsi pasakoja universaliąją krikščionybės istoriją.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)