Vasarą suvalgom daugiau nesveiko maisto

Nesveikas maistas Nesveikas maistas

Vasarą suvalgome trečdaliu daugiau greito maisto, paruošiamo aliejuje. Tokią išvadą daro atliekų tvarkytojai, kurie surenka panaudotą augalinės kilmės aliejų iš maitinimo įstaigų.

„Jei žiemą surenkame vidutiniškai 6 tonas aliejaus per mėnesį, tai vasarą kiekvieną mėnesį pas mus atkeliauja apie 10 tonų panaudoto augalinio aliejaus“, – pasakoja įvairias atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius. Tokį surinkimo padidėjimą jis sieja su mūsų mitybos įpročiais – vasarą greičiausiai suvalgoma daugiau aliejuje gruzdinamų patiekalų – bulvių, duonos, čeburekų, beliašų, žagarėlių ir kt.

Mitybos specialistai nuogąstauja dėl tokių lietuvių mitybos įpročių.

„Liūdna, kad vasarą, kai tiek uogų, vaisių ir daržovių, kai yra puikios galimybės sveikiau maitintis, žmonės taip dažnai renkasi aliejuje virtus produktus, kurių maistinė vertė nėra labai didelė“, – sako dietistė Indrė Šemetienė. Anot jos, vietoje aliejuje virtų bulvių ar keptos duonos tikrai geriau rinktis šviežių, termiškai neapdorotų daržovių porciją, kuri ne tik praturtintų mūsų mitybą, bet ir suteiktų reikalingų medžiagų organizmui.

Panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jis turi būti tinkamai sutvarkomas, kaip ir kitos atliekos. Sertifikuota bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“ iš kavinių, restoranų, maisto gaminimo cechų surenka augalinį aliejų, jį filtruoja, išvalo ir taip paruoštą parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms. Lietuvoje surenkamas aliejus dažniausiai eksportuojamas į Lenkiją, Vokietiją ar Austriją.

Aliejus gali būti alternatyva dyzeliniam kurui. Tokią prielaidą sudaro ne tik aliejaus kaina, bet ir ekologiškumas – toks kuras neteršia aplinkos, jame nėra sieros komponentų, toksinų. Naudoti vietoj dyzelino tinka rapsų, sojos, kukurūzų, saulėgrąžų, palmių aliejus.

Kai kuriose pasaulio šalyse, pavyzdžiui Austrijoje, aliejus naudojamas automobilių varikliuose. Aliejumi važinėjančiam transportui dėl aplinkos saugojimo taikomos įvairios mokesčių lengvatos.

Aliejaus surinkimo sertifikatą turinti bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“ surenka pavojingas ir nepavojingas atliekas, jas rūšiuoja ir perdirba. Atliekų tvarkymo paslaugas bendrovė teikia įmonėms, organizacijoms, gamintojams, importuotojams, savivaldybėms, regioniniams atliekų tvarkymo centrams, gyventojams bei visiems, kurių veiklos metu ar buityje susidaro atliekos. „Atliekų tvarkymo centras“ yra aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ partneris.


Kanapių CBD aliejus

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų