Spausdinti šį puslapį

Dar kartą apie afrikinį kiaulių marą

Dar kartą apie afrikinį kiaulių marą Dar kartą apie afrikinį kiaulių marą

Pastaruoju metu daugėja pranešimų apie naujus afrikinio kiaulių maro (AKM) židinius Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse.

Beveik kiekvieną dieną gaunami pranešimai apie AKM užsikrėtusius šernus, nauji AKM židiniai  Trakų rajone, verčia dar labiau sunerimti mus, veterinarijos specialistus, ir kiekvieną kiaulių augintoją.

Ukmergės rajone užregistruoti 261 ūkiai, auginantys 2900 kiaules. Viename stambesniame ūkyje auginama 2000 kiaulių, likusiuose – po 2-5 kiaules. Pasireiškus AKM ūkininkai ir valstybė patiria didelių nuostolių. Todėl visi kiaulių augintojai, nepriklausomai nuo ūkyje auginamų kiaulių skaičiaus, privalo laikytis biologinio saugumo reikalavimų:

  • Ūkiai, kuriuose laikomos kiaulės, privalo būti aptverti tvora, siekiant išvengti sąlyčio su laukiniais gyvūnais.
  • Laikyti kiaules lauke draudžiama.
  • Riboti pašalinių asmenų, transporto priemonių ūkyje (kiaulių laikymo vietoje) lankymąsi.
  • Prie kiekvieno įėjimo į tvartą ir į pagalbines patalpas įrengti dezinfekcinius kilimėlius.
  • Nešerti kiaulių maisto atliekomis – tai griežtai draudžiama
  • Dirbant kiaulių laikymo patalpose, naudoti tik tam skirtus švarius darbinius ar specialius drabužius ir batus (po darbo būtina persirengti)
  • Įtarus, kad kiaulės serga (neėda, karščiuoja, apatiškos) nedelsiant kreiptis į vietos veterinarijos gydytoją arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnus.
  • Reguliariai naikinti graužikus, vabzdžius ir kitus kenkėjus tvarte.
  • Nesilankyti kitose kiaulių, šernų laikymo vietose, šernų medžioklėse, skerdyklose, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo vietose.
  • Pašarus pirkti tik iš patikimų pardavėjų ir laikyti apsaugotus nuo aplinkos veiksnių bei kenkėjų, tam skirtoje vietoje
  • Kiaules šerti termiškai apdorotu pašaru.
  • Kiaulių pakratams nenaudoti einamųjų metų derliaus šiaudų, neišlaikius jų ne mažiau kaip 3 mėn.
  • Registruoti kiaulių laikymo vietas ir kas ketvirtį deklaruoti laikomų kiaulių skaičių.
  • Nuolat šalinti mėšlą.

Šernų išplatintą AKM į ūkius gali parsinešti uogautojai, ir grybautojai, todėl su ta pačia avalyne ir drabužiais negalima eiti į tvartus, visa tai reikia dezinfekuoti arba turėti atskirą, tik kiaulių priežiūrai skirtą aprangą. Vienas iš ligos platinimo šaltinių yra užkrėsti pašarai, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymu kiaulių laikytojams nurodyta kiaules šerti tik termiškai apdorotais pašarais.

Veterinarijos inspektoriai tikrina, ar ūkiuose deklaruotos kiaulės, ar laikomasi biosaugos reikalavimų. Nustačius pažeidimus, bus skiriamos piniginės baudos. Be to, kiaulių užkrečiamosios ligos atveju, savininkas negaus ir kompensacijos už nugaišusias ir sunaikintas kiaules bei Europos Sąjungos ir valstybės teikiamos finansinės paramos.

Kiaulių savininkai apie susirgusias ar nugaišusias kiaules, o žmonės – apie rastus nugaišusius šernus tuoj pat turi pranešti Ukmergės VMVT tel. (8 340) 63513, 63528, 8 687 13981, 8 687 36598 arba visą parą veikiančiu nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tel. 8 800 40 403.

Algimantas KALESNYKAS

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)