Kunigaikštis M. K. Oginskis bus įamžintas pašto ženkle

Kunigaikštis M. K. Oginskis bus įamžintas pašto ženkle Kunigaikštis M. K. Oginskis bus įamžintas pašto ženkle

Šiemet minint 250-ąsias kompozitoriaus, diplomato, iškilaus valstybės veikėjo kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio gimimo metines, Lietuvos paštas išleis naują pašto ženklą, kuris apyvartoje pasirodys šį šeštadienį, rugsėjo 26 dieną.

Pašto ženklą, kuriame pavaizduotas M. K. Oginskio portretas, o fone – garsiojo jo polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“ (a-moll Nr. 13) penklinėje užrašytų natų motyvas, sukūrė dailininkas Domantas Vildžiūnas. 81 euro centų vertės pašto ženklas bus išleistas 200 tūkst. tiražu.

Kartu su pašto ženklu bus išleistas ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

„Turime didžiuotis, kad visoje Europoje plačiai žinoma M. K. Oginskio asmenybė susijusi su Lietuva. Net neabejoju, kad M. K. Oginskiui skirtas pašto ženklas, besipuikuosiantis ant laiškų, siunčiamų iš Lietuvos į užsienį, šį faktą išgarsins po visą pasaulį dar labiau“, – pažymėjo Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras.

2015-uosius Seimas yra paskelbęs M. K. Oginskio metais, o UNESCO ir valstybės narės M. K. Oginskio 250-ąsias gimimo metines įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai minimų svarbių sukakčių sąrašą.

Iš garsios Lietuvos didikų ir kunigaikščių giminės kilęs M. K. Oginskis (1765–1833) – neeilinė, daugeliu talentų pasižymėjusi XVIII–XIX amžių sandūros asmenybė: valstybės ir visuomenės veikėjas, Abiejų Tautų Respublikos diplomatas, politinis emigrantas, Vilniaus universiteto Mokslo tarybos garbės narys, socialinių reformų idėjos puoselėtojas, rašytojas memuaristas, kompozitorius. Šiandien pasaulyje M. K. Oginskis labiausiai žinomas kaip kompozitorius, Europoje populiarių polonezų, ypač „Atsisveikinimo su tėvyne“, romansų, mazurkų ir kitų muzikinių kūrinių autorius. „Tarnauti Tėvynei“ – toks buvo M. K. Oginskio viso gyvenimo devizas.

Prie M. K. Oginskio atminimo įamžinimo prisidedantis Lietuvos paštas taip pat primena, kad laukia gyventojų projektų 2016 metais išleisimiems pašto ženklams. Visos ateinančių metų pašto ženklų kūrimo konkurso sąlygos skelbiamos Lietuvos pašto internetiniame tinklalapyje www.lietuvospaštas.lt.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų