Spausdinti šį puslapį

Apklausa: lietuviai dažniausiai aukoja tik prieš didžiąsias metų šventes

Apklausa: lietuviai dažniausiai aukoja tik prieš didžiąsias metų šventes Apklausa: lietuviai dažniausiai aukoja tik prieš didžiąsias metų šventes

Kiekvienais metais vis aktyviau viešinamos aukojimo akcijos labdaros procesus padarė skaidresnius ir paskatino daugiau žmonių teikti piniginę ar savanoriškos veiklos pagalbą.

Tačiau ši tendencija aktyviausiai pasireiškia tik šventiniu laikotarpiu – daugiau nei 55 proc. lietuvių savanoriškai yra aukoję tik prieš didžiąsias metų šventes.

Tokie lietuvių aukojimo įpročiai atsiskleidė kredito unijos „Amber“ inicijuotoje apklausoje. Paklausti, ar ir per šį šventinį laikotarpį planuoja paaukoti pinigų ar kitaip prisidėti prie NVO, vaikų ir senelių namų, beglobių gyvūnų organizacijų ir kt., kuriems reikalinga pagalba, veiklos, teigiamai atsakė kiek daugiau nei trečdalis respondentų.

„Prieš didžiąsias metų šventes tikrai pastebime didesnį aukojančiųjų aktyvumą, nes žmonės, įkvėpti šventinės dvasios jaučia poreikį padėti kitiems. Apskritai palyginus situaciją prieš 5-erius metus, pastaruoju metu daugiau piniginės paramos teikia įmonės. Tam įtakos turi ir informacijos sklaida – kai vykdome kampanijas ir įvardijame, kam konkrečiai bus skiriami paaukoti pinigai, jos labiau mumis pasitiki – pasakoja emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“ direktorius Paulius Skruibis.

Šiais metais pirmą kartą pinigus, skirtus kalėdinėms dovanoms, paaukoti „Jaunimo linijai“ nusprendė ir kredito unija „Amber“. Tokį pasiryžimą „Amber“ valdybos pirmininkė Lina Petrauskaitė grindžia siekiu aktyviau prisidėti prie visuomenės problemų sprendimo ir nebebūti tik pasyviu stebėtoju.

„Prieš apsispręsdami pasidomėjome, jog „Jaunimo linija“ gali atsiliepti tik į 1 iš 5 pagalbos prašančiųjų skambučių, nors jų tikslas yra beveik dvigubai didesnis atsiliepimų skaičius. Manome, kad prisidėjimas prie šios paramos tarnybos efektyvumo yra daug svaresnė nauda visuomenei nei keli papildomi kalėdiniai suvenyrai mūsų partneriams. Pastaruosius taip pat raginame prisidėti prie šios iniciatyvos ir kurti teigiamus pokyčius kartu.“

Nors absoliuti dauguma (daugiau nei 70 proc.) apklaustų lietuvių paramą labdarai išreiškia auka iki 10 eurų, 1 iš 10 respondentų labiau vertina nematerialią paramą – prie organizacijų veiklos prisideda savanoriaudamas.

Vis dėlto, kaip pastebi ir „Jaunimo linijos“ vadovas, lengviau gauti finansinę paramą: „dažniausiai gauname vienkartines pinigines paramas, nes sunku įtikinti žmones aukoti ar kitaip prisidėti reguliariai. Nepaisant to, per pastaruosius metus mums pavyko suburti nemažą draugų klubą, kurio nariai kas mėnesį reguliariai paaukoja apie 1500 eurų.“

Apklausą atliko tyrimų bendrovė „Synopticom“ gruodžio 3–7 d. Jos metu apklausti 356 respondentai iš visos Lietuvos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)