Primena žiemiškų orų pavojus darbe

Žiema Žiema

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad stojus žiemiškiems orams kiekvienoje darbovietėje būtina įvertinti papildomus pavojus.

Ypač tai aktualu dirbantiesiems lauko sąlygomis. Elektros  linijų tiesimo, krovimo, kelių, inžinerinių komunikacijų tiesimo ir remonto, miško kirtimo, teritorijų, gatvių, kiemų valymo, statybos ir kiti darbai, atliekami lauke, nesustoja ir žiemą.

Teisės aktai nurodo, kad, kai aplinkos oro temperatūra žemesnė kaip minus 10°C, dirbantiems lauke arba nešildomose patalpose darbuotojams privalu suteikti ne trumpesnes kaip 10 minučių specialias pertraukas ne rečiau kaip kas pusantros valandos.

Papildomų ir specialiųjų pertraukų skaičius, trukmė ir poilsio vieta, atsižvelgiant į konkrečias darbo sąlygas, nustatomi kolektyvinėse sutartyse bei darbo tvarkos taisyklėse.

Be to, visais atvejais darbdavys privalo aprūpinti darbuotojus specialiais darbo drabužiais, apsaugančiais nuo žemos temperatūros.

Darbo patalpų tinkama oro temperatūra nustatoma atsižvelgiant į dirbančiojo fizines pastangas atlikti darbą – kuo lengvesnis fizinis darbas, t.y. nereikalauja didelės fizinės įtampos bei jėgų jam atlikti, tuo aukštesnė turėtų būti darbo patalpų oro temperatūra (pvz., prekybos salės darbuotojo, siuvėjo darbo vietos temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei 17 laipsnių, biuro darbuotojo – ne žemesnė nei 20.

Kiekvienoje darbovietėje būtina įvertinti judėjimo kelių darboviečių teritorijose (šaligatvių, laiptų, kiemų, darbo vietų) slidumą, dėl kurio žiemą susižalojęs nukenčia ne vienas darbuotojas. Ypač pavojinga šiuo atžvilgiu statybose.

Orų kitimą reikia itin atidžiai įvertinti atliekant darbus aukštyje, miško darbus.

Žiemos metu taip pat atsiranda pavojų, susijusių su lauko sąlygomis naudojamomis darbo priemonėmis, tarp jų – ir potencialiai pavojingų įrenginių darbu.

Esant stipriam vėjui, smarkiai sningant ar kai kiti veiksniai neatitinka naudojimo dokumentuose nustatytų sąlygų turi būti sustabdytas darbas su kėlimo kranais. Keleivinių lynų kelių (slidininkų keltuvų) savininkai turi laiku atlikti šių įrenginių techninės būklės tikrinimus, numatyta tvarka juos nuolat prižiūrėti bei užtikrinti, kad naudojami įrenginiai būtų saugūs.

Valstybinė darbo inspekcija įspėja: visais atvejais esant sudėtingoms oro sąlygoms (pūga, stiprus vėjas, sniegas, apledėjimas, blogas matomumas ir panašiai), jei jos kelia grėsmę darbuotojų saugai ir sveikatai, darbus būtina nutraukti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų