Spausdinti šį puslapį

Pernai teismo ekspertai ištyrė apie 1,5 mln. objektų

Pernai teismo ekspertai ištyrė apie 1,5 mln. objektų Pernai teismo ekspertai ištyrė apie 1,5 mln. objektų

Ar nėra suklastotas asmens parašas ant svarbaus dokumento, kokių narkotinių medžiagų yra teisėsaugos pareigūnų rastuose milteliuose, ar slapta darytas telefoninis įrašas nėra suklastotas, ar eismo įvykis neinscenizuotas norint gauti draudimo išmoką.

Į tokius ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokurorų ir teisėjų klausimus kiekvieną dieną atsakinėja Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertai.

„2015 metais ekspertizių užsakovams Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertai pateikė 3538 ekspertizes. Gal kai kam šis skaičius neatrodo labai didelis, tačiau atliekant šias ekspertizes buvo pateikta 65 tūkstančiai išvadų bei tirti apie 1,5 mln. įvairių objektų. Kasmet atliekamos ekspertizės tampa vis sudėtingesnės, nes tenka tirti vis daugiau ir sudėtingesnių, neįprastesnių objektų“, - pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.  

Teismo ekspertizės centras atlieka ikiteisminio tyrimo, prokuratūros ir teismų skirtas ekspertizes. Didžioji dalis šių tyrimų (apie 90 proc.) atliekama tiriant baudžiamąsias bylas, likusioji – civilines bylas.  Centre dirba 107 ekspertai, kurie gali atlikti 38 rūšių ekspertizes.

Pernai šiame centre daugiausia buvo atlikta rašysenos ekspertizių – 757. Šios ekspertizės yra pačios populiariausios ne vienerius metus. Jų metu tiriami asmens parašai ar parašytas tekstas. Tai svarbu tiriant tiek baudžiamąsias, tiek civilines bylas. Pavyzdžiui, aiškinamasi, kas pasirašė svarbias sutartis, važtaraščius, testamentus.

Ekspertai gali ne tik duoti išvadą apie žmogaus rašto autentiškumą, bet ir, pavyzdžiui, kokios būsenos jis surašė vieną ar kitą dokumentą. Lietuvos teismo ekspertizės centro (LTEC) direktorei Gabrielei Juodkaitei-Granskienei įsiminė tyrimas, kuomet asmuo, surašęs ir pasirašęs sutartį, tvirtino buvęs visiškai girtas ir prašė tokį dokumentą laikyti niekiniu. Nors ekspertai negali nustatyti, ar žmogus rašė būdamas neblaivus, tačiau buvo duota išvada, jog dokumentas sudarytas adekvačioje būsenoje.  

Pernai LTEC atliktos ir 607 narkotinių medžiagų ekspertizės.

„Ekspertams tenka aiškintis, kokių narkotinių medžiagų yra teisėsaugos pareigūnų rastuose įtartinuose milteliuose ar skysčiuose. Kadangi užsienio pogrindinėse narkotikų laboratorijose kuriamos vis naujos medžiagos, kurios greitai atsiduria ir mūsų šalyje, Lietuvos ekspertams tenka keistis informacija su Europos teismo ekspertizės institucijų sąjunga“, - pasakoja J. Bernatonis.  

Trečioje vietoje pagal atliekamų ekspertizių skaičių yra tyrimai dėl eismo įvykių – tokių ekspertizių pernai atlikta 427. Informacinių technologijų ekspertizių 2015 m. atlikta 255, naftos produktų ekspertizių, kuomet gaisravietės liekanose ieškoma degių skysčių, - 221.

Palyginti nedaug atliekama fonoskopinių ekspertizių, kuomet ekspertai aiškinasi, ar slapta daryti pokalbių įrašai nėra sumontuoti, kas tuose pokalbiuose šnekėjo. Tačiau tokios ekspertizės dėl ilgų pokalbių trukmės gali trukti pakankamai ilgai. 2015 m. tokių ekspertizių apie 60.

„Pastebėjome, kad kasmet daugėja transporto trasologinių ekspertizių, kuomet ekspertai tiria pėdsakus, atsiradusius eismo įvykio metu ant kelio dangos, pakelės objektų, transporto priemonių, transporto priemonių sugadintų detalių, drabužių. Atliekant tokias ekspertizes aiškinamasi, ar vairuotojai nesukčiauja, norėdami gauti draudimo išmokas“, - sako G. Juodkaitė-Granskienė.

Pernai tokių ekspertizių buvo atlikta 126. Taip pat daugėja ir vaizdo ekspertizių, kuomet ekspertams pateikiami vaizdo kamerų įrašai, kuriuose neaiškiai matomi žmonės ar automobilių valstybiniai numeriai. Ekspertams pateikiami ir bankomatų vaizdo kamerų daryti įrašai, kuomet sukčiaujama išgryninat pinigus iš bankomatų.

„Pernai pirmą kartą Lietuvos teismo ekspertizės centre 50 proc. visų ekspertinių tyrimų buvo atlikta per trumpesnį kaip 30 dienų laikotarpį. Anksčiau tokių tyrimų per tokį pat laikotarpį būdavo atliekama apie 38 proc. Tačiau būna atvejų, kai ekspertizės gali trukti ir metus. Pavyzdžiui, atliekant sudėtingas finansines ekspertizes ekspertams būna pateikiami dokumentai, kurie vos telpa į sunkvežimį“, - sako teisingumo ministras.

Taip pat kartais pareigūnams tenka ilgokai laukti ekspertų kai kurių išvadų dėl susidariusių eilių. Pavyzdžiui, informacinių technologijų ekspertizių pradžios tenka laukti apie metus, rašysenos ar eismo įvykių – apie pusmetį.

Visos ekspertizės centre atliekamos naudojant visuotinai pripažintus ekspertinio tyrimo metodus, naujausia technologijas, todėl abejonių dėl ekspertų išvadų kyla labai retai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)