Spausdinti šį puslapį

Selenas - nepakeičiama maisto medžiaga

Selenas Selenas

Daugeliui vyresnio amžiaus žmonių trūksta seleno – nepakeičiamosios maisto medžiagos, dalyvaujančios ne viename gyvybiniame procese, pavyzdžiui, užtikrinant tinkamą imuninės sistemos veikimą.

Naujas tyrimas, kuriame dalyvavo 668 vyresnio amžiaus švedai, atskleidė plačiai paplitusį seleno trūkumą. Mokslininkai analizavo visų dalyvių kraujo mėginius ir visuose nustatė per mažą seleno kiekį. Išanalizuoti kraujo mėginiai rodo 67,1 mg/l seleno koncentraciją kraujyje. Pasak ekspertų, tokia koncentracija yra gerokai per maža ir gali kelti riziką sveikatai.

Selenas yra nepakeičiama maisto medžiaga, o tai reiškia, kad organizmas nesugeba jo sintetinti. Todėl turime užtektinai jo gauti su maistu.

Seleno trūkumas gali neigiamai paveikti ne vieną organizmo funkciją. Tokioms funkcijoms priskiriama imuninė sistema, vaisingumas, virškinimas ir ląstelių gebėjimas apsiginti nuo DNR sužalojimo.

***

Organizme yra apie 30 skirtingų baltymų (selenoproteinų), kurie negali funkcionuoti be seleno. Vienas svarbiausių selenoproteinų – selenoproteinas P, kuriam reikia mažiausiai 100 mikrogramų seleno per parą tam, kad jis visiškai jo prisisotintų.

1985 m. Suomija sugebėjo susitvarkyti su seleno trūkumo bėda, papildydama šia medžiaga trąšas. Didžiosios Europos dalies dirvoje trūksta seleno, vadinasi, tai ne tik Skandinavijos, bet ir visos Europos problema. Pasak specialistų, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius du–tris dešimtmečius seleno suvartojimas sumažėjo perpus.

Apie šią problemą rašoma Europos klinikinės mitybos 2016 m. sausio numerio žurnale.

***

Svarbiausi seleno šaltiniai – žuvys, vėžiagyviai ir subproduktai (širdis, kepenys ir kt.).

Vyresnio amžiaus žmonėms arba vegetarams (veganams) dėl riboto maisto suvartojimo gali būti labai sunku papildyti seleno atsargas, tad vis daugiau žmonių vartoja seleno papildus. „SelenoPrecise“ – unikalios organinės seleno mielės, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 30 organinių seleno rūšių. Šis preparatas aprūpina skirtingomis mielių rūšimis, kurių turi būti subalansuotoje žmogaus dietoje.

Organizmas pasisavina beveik 90 proc. jų kiekio. Yra publikuota daugiau kaip 40 tyrimų, kurie patvirtina gerą šio seleno preparato poveikį. Vienas tyrimų patvirtina gerą prevencinį poveikį ir pagerėjusią vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)