Spausdinti šį puslapį

Dėl dažnesnių patikrų vanduo brangtų

Ūkio ministro įsakymu karšto ir šalto vandens skaitiklių patikra butuose ir namuose nuo šiol turės būti vykdoma kas 4-erius metus. Ligi šiol patikros privalėjo būti atliekamos kas 6-erius metus. Vandens tiekėjai įsitikinę, kad dėl dažnesnių patikrų vanduo brangs, tad ragina įsakymą atšaukti.

Lietuvos vandens tiekėjų asociacija, kuriai priklauso ir UAB „Ukmergės vandenys“, neseniai kreipėsi į Ūkio ministeriją, pažymėdama, kad su minėtu laiko intervalų, tarp skaitiklių periodinių patikrų, sutrumpinimu nuo 6 iki 4 metų nesutinka.

Prašo grąžinti ankstesnę nuostatą, pagal kurią karšto ir šalto vandens skaitikliams butuose ir individualiuose namuose laiko intervalas tarp periodinių patikrų yra 6 metai.

Teigiama, kad perėjimas prie dažnesnių periodinių patikrų reikalauja papildomų lėšų ir darbuotojų. Už visa tai turės daugiau mokėti vartotojai.

Rašte pažymima, kad 6 metų laiko intervalas tarp periodinių patikrų nuo 2014 m. lapkričio 1 d. buvo nustatytas atsižvelgiant tiek į geriamojo vandens ir šilumos karštam vandeniui tiekimo įmonių sukauptą patirtį eksploatuojant skaitiklius, tiek į šių apskaitos prietaisų gamintojų rekomendacijas.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sudaryta darbo grupė pernai rugsėjį ataskaitoje nurodė, kad esant 6 metų periodiškumui tarp patikrų, skaitikliai užtikrina leistinas paklaidas, todėl yra tinkami apskaitai.

UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius Rimas Arlinskas svarsto, kad pokyčius, kuriems pritarta ministerijoje galėjo nusverti ir „lobistiniai“ interesai. Juk skaitiklių patikrą Lietuvoje vykdo vos kelios įmonės, joms naudinga šias paslaugas teikti kuo dažniau.

Direktorius pasakojo, kad pastaruosius keliolika metų intervalų tarp patikrų reikalavimai keitėsi ne vieną kartą. Kadaise vandens skaitiklių patikros individualiuose namuose buvo privalomos kas dvejus metus, vėliau prieita prie ketverių, šešerių metų, dabar vėl reikalaujama patikras vykdyti kas ketverius metus.

Tik įmonėse tvarka nepasikeitė – skaitiklių patikra jau seniai atliekama kas dvejus metus.

Direktorius pasakojo, kad Ukmergės rajone turi apie 14 tūkst. abonentų ir rūpinasi apie 18 tūkst. vandens skaitiklių. Kasmet patikra atliekama maždaug 4 tūkst.

Ukmergiškių namuose ar butuose skaitikliai netikrinami. Jie tiesiog pakeičiami – montuojamas arba naujas, arba patikrintas, specialiu lipduku paženklintas skaitiklis, kurį įvertino patikrą atliekančios įmonės specialistai.

„Mus kasmet tikrina Lietuvos metrologijos inspekcija. Pasirenka butus ir žiūri, ar juose atlikta skaitiklių patikra. Už pažeidimus mums gresia didelės baudos“, – pasakojo direktorius. Tikina, kad kol kas pažeidimų metrologai nebuvo nustatę.

Ukmergiškių butuose vandens skaitiklių rodmenis tikrina ir UAB „Ukmergės vandenys“ kontrolieriai. Pasak įmonės vadovo, paprastai tikrinami tie gyvenamieji būstai, kuriuose „nėra judėjimo“ – už paslaugą pusmetį ar daugiau nemokama, o registruotų žmonių yra ne vienas. Kartais nustatoma, kad vandens jie nedeklaravę – yra skolininkai. Tačiau dažnas ir kitas atvejis – žmonės išvykę dirbti į užsienį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)