Mirė Ukmergės garbės pilietis Z. Zinkevičius

Vasario 20 d., sulaukęs 93-ejų metų, mirė mūsų kraštietis, Ukmergės garbės pilietis, akademikas, kalbininkas, buvęs švietimo ir mokslo ministras profesorius Zigmas Zinkevičius.

Už nuopelnus Lietuvai 1995 metais Z. Zinkevičius buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu,1994 metais jam suteiktos Garbės daktaro regalijos, Latvijos universiteto Garbės daktaro, tarptautinės Herderio premijos bei Mokslo pažangos premijos laureato vardai.

Profesorius gimė 1925 metų sausio 4 dieną Ukmergės rajone, Juodausių kaime. Baigęs šešiametę mokyklą perėjo mokytis į Ukmergės gimnaziją, kurią baigė 1945-aisiais. Miesto gimnazijoje įgytos žinios jam atvėrė kelią į Vilniaus universitetą.

1973–1988 metais dirbo Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių kalbos katedros, vėliau – Baltų filologijos katedros vedėju. Po nepriklausomybės atgavimo ėmė dėstyti ir VDU, 1995–1996 metais ėjo Lietuvių kalbos instituto direktoriaus pareigas. Gedimino Vagnoriaus vyriausybėje užėmė švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Akademikas gilinosi į lietuvių kalbos istoriją, dialektologiją, baltistiką, yra parašęs 65 knygas, tarp jų – ir šešių tomų lietuvių kalbos istoriją, yra paskelbęs daugiau nei 1 200 mokslinių straipsnių lietuvių ir užsienio – net japonų – kalbomis. Taip pat recenzavęs daugybę lituanistikos veikalų, dalyvavo mokslinėse lingvistikos konferencijose Lietuvoje ir svetur, skaitė paskaitas žymiausiuose pasaulio universitetuose.

2011 metais pasirodė profesoriaus knyga „Ukmergės rajono gyvenviečių vardynas: pavadinimų kilmė“. Rašydamas ją Z. Zinkevičius ištyrė beveik 600 vietovardžių, kuriais pavadinta apie 700 gyvenviečių. Šis leidinys ukmergiškiams svarbus dar ir tuo, kad Ukmergė – pirmas Lietuvos rajonas, kuris turi savo krašto gyvenviečių kilmės knygą. Kaip sakė pats jos autorius, tai tarsi duoklė savo gimtajam kraštui.

Ukmergės garbės piliečio vardas Z. Zinkevičiui buvo suteiktas 2012 m. Praėjusiais metais šis garbingas vardas suteiktas ir akademiko sūnėnui tautodailininkui Rimantui Zinkevičiui.

Antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą mirus akademikui, buvusiam švietimo ir mokslo ministrui Zigmui Zinkevičiui.

Prezidentės spaudos tarnybos pranešime cituojama šalies vadovė teigė, jog Lietuva neteko iškilaus kalbininko, baltisto, dialektologo, žymiausio istorinės kalbotyros tyrinėtojo, kuris visą savo erudiciją, žinias, patirtį sudėjo ir į knygas – parašė Lietuvos kalbotyrai reikšmingų monografijų, publikacijų, mokslinių leidinių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų