Spausdinti šį puslapį

Konstruktoriai vaikams – vaizduotei ir mąstymui lavinti

Visame pasaulyje konstruktoriai vaikams yra vieni iš populiariausių žaislų. Mažieji juos renkasi, norėdami patirti kūrybos ir savarankiškumo džiaugsmą. Konstruktoriai lavina fantaziją ir loginį mąstymą. Tačiau yra tam tikrų rekomendacijų, kurių derėtų laikytis, kad vaikas nenusiviltų.

Derėtų atsižvelgti į gamintojo rekomenduojamą amžiaus grupę. Kodėl?

Pirmiausia reikėtų laikytis saugos įspėjimo, kad negalima mažesniems nei trejų metų vaikams žaisti su smulkių detalių turinčiais konstruktoriais. Jeigu jūsų mažyliui daugiau nei 3 metai, bet jis vis dar mėgsta „paragauti“ žaisliukų ar kitaip nesaugiai juos naudoti, vertėtų rinktis stambių detalių konstruktorius.

Kiekvieno vaiko raida šiek tiek skiriasi, todėl pasitaiko atvejų, kai trimetis, jau kurį laiką saugiai elgęsis su žaislais, sugalvoja išmėginti juos ir kitais būdais. Todėl derėtų draugiškai ir žaismingai paaiškinti, kaip elgtis saugiai su smulkiomis detalėmis, kad mažasis įsidėmėtų.

El. parduotuvės Kenditoys.com konsultantai pataria atsižvelgti į vaiko amžių ir aplinkybes. Pavyzdžiui, jūsų vaikui penkeri metai, o perkate konstruktorių pirmą kartą, skirtą nuo 6 metų, tikėtina, jog mažajam bus per sudėtinga, todėl jis nusivils savimi ir žaislu bei daugiau nebenorės tokio. Todėl derėtų pradėti nuo nesudėtingų konstruktorių.

Jeigu ketinate pirkti dovanų konstruktorių, vertėtų pasiteirauti apie vaiko pomėgius ir galimybes. Galbūt mažasis renkasi tik tam tikros tematikos žaislus, o gal yra puikiai įgudęs konstruktorius, kuriam jau galima rinkti ir sudėtingesnį.

Mama, tėti – prašau padėk

Turbūt dauguma tėvelių girdi šiuos prašymus, kai vaikas konstruodamas pavargsta, tačiau nori greičiau surinkti žaislą. Nederėtų atsisakyti, tačiau, leidus šiek tiek atsipūsti, įtraukti į detalių dėliojimą. Jeigu netekę kantrybės surinksite, padarysite meškos paslaugą – ateityje vaikas gali pradėti manipuliuoti ir eiti lengviausiu keliu. Juk mama ar tėtis vis tiek surinks.

Konstruktoriaus rinkimas reikalauja atidumo, susikaupimo ir, žinoma, tam skiriamo laiko. Tai puikus būdas ugdyti vaiko kantrybę ir dėmesio koncentraciją, tačiau jis turėtų savarankiškai priimti sprendimą, jog šis laisvalaikio būdas jam tikrai bus įdomus ir netaps priverstine lavinimo priemone.

Taip pat nederėtų siūlyti savo pagalbos, jeigu vaikas neprašo, nors ir matote, kad jam sunkokai sekasi. Mums, suaugusiems, taip pat ne viskas iš karto pavyksta, kartais tenka ieškoti sprendimų net ne vieną dieną. Todėl būkime kantrūs ir leiskime vaikams ugdytis savarankiškumą. Taip jie įgaus pasitikėjimo savimi.

Kainos ir kokybės santykis. Į ką atkreipti dėmesį?

Kartais mes renkamės pigesnes alternatyvas ir tai nėra blogai. Tačiau pirkdami vaikui abejotinos kokybės konstruktorių, rizikuojame apkartinti vaikui ne tik laisvalaikį, bet ir nemaloniai išmėginti jo kantrybės ribas. Kodėl? Konstruktoriai vaikams gaminami iš smulkių detalių, kurios turi idealiai viena prie kitos priglusti ir susimovusios tvirtai laikytis. Jeigu detalės nekokybiškos, surinkus žaislą pagal nurodytą instrukciją, jos nesilaikys. Be to, jau rinkti bus sudėtinga, nes stipriau paspaudus vieną dalį, kita ims byrėti.

Kenditoys.com konsultantai rekomenduoja rinktis patikimų gamintojų konstruktorius, atitinkančius visus kokybės ir saugumo reikalavimus.

Lavinti, bet ne versti

Konstruktoriai vaikams ir kiti lavinamieji žaislai pirmiausia yra džiugaus bei įdomaus laisvalaikio priemonė. Tik jų papildoma nauda yra mažamečio ugdymas, todėl nederėtų vaiko versti rinktis intensyviau lavinančių žaislų pagal mūsų, suaugusiųjų, suvokimą. Kai atžalai sakome, jog žaidimas su lėlėmis ar mašinėlėmis teikia mažai praktinės naudos, o verčiau užsiimtų protinę veiklą skatinančiomis priemonėmis, sukeliame atmetimo efektą. Kitą kartą net ir kilus norui rinktis konstruktorių ar dėlionę, iškils nemalonūs prisiminimai bei noras pasipriešinti tėvų valiai.

Kiekvienam iš mūsų primygtinai siūlomas daiktas ar laisvalaikio leidimo būdas yra neįdomus, nes siūlantysis tarsi apriboja laisvę ir savarankiškumą. Todėl, jei iš pradžių konstruktorius atrodo neįdomus arba po nesėkmingos patirties yra prarastas susidomėjimas, vertėtų padėti iš naujo atrasti kūrybos džiaugsmą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)