Spausdinti šį puslapį

Gali būti naudinga Viduržemio jūros dieta

„Maitinantis pagal Viduržemio jūros regiono dietą, būtų galima gauti daugelį medžiagų, reikalingų širdžiai ir kraujagyslėms“, – sako VU prof. dr. R. Stukas.

Jis pastebi, kad lietuviai nesimaitina pakankamai sveikai, todėl negauna svarbių maistinių medžiagų. „Turėtume gauti daugiau antioksidantų ir tai įmanoma maitinantis pagal Viduržemio jūros dietą“, – teigia profesorius straipsnyje, kuris buvo paskelbtas portale delfi.lt.

Airijos mokslininkai ištyrė, jog Viduržemio jūros dieta ir kofermentas Q10 – puiki sveiko senėjimo formulė. Šis pranešimas yra trejus metus trukusio tyrimo, atlikto bendradarbiaujant su Dublino universiteto kolegija, išvada. Tyrėjų teigimu, ši formulė itin naudinga gyvenimo kokybę išsaugoti norintiems pagyvenusiems žmonėms. 

Viduržemio jūros dietoje yra žuvies, daržovių ir sveikų nepakeičiamų riebalų rūgščių. Tokia dieta padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso ir neleidžia pažeisti sveikų ląstelių. Kai kurių jai būdingų maisto produktų sudėtyje yra svarbaus vitaminą primenančio junginio kofermento Q10.

Senstant šio junginio kiekis energiją gaminančiose ląstelėse mažėja. Žmogaus kepenys geba sintetinti kofermentą Q10, tačiau aukščiausias šios sintezės našumo taškas pasiekiamas vos sulaukus dvidešimties, o vėliau našumas nuolat mažėja.

Prieš penkerius metus Švedijos mokslininkai pristatė novatoriško tyrimo rezultatus: 200 mg kofermento Q10 kasdien – tokia pat dozė, naudota minėto tyrimo metu – pagerina sveikų pagyvenusių vyrų ir moterų gyvenimo kokybę.

Tyrimas skelbia, kad vartodami kasdienę 200 mg kofermento Q10 dozę tyrimo dalyviai taip pat vartojo natūralaus seleno mielių.

KoQ10 1957 metais atrado F. Crane (JAV). Už šį atradimą mokslininkui buvo suteikta Nobelio premija.

Paskutiniajame XX amžiaus dešimtmetyje kilo didžiausias susidomėjimas šia medžiaga, buvo įvertintos vartojimo galimybės bei prasidėjo KoQ10 farmacinis „bumas“.

Kofermentas Q10 yra riebaluose tirpi į vitaminą panaši medžiaga, esanti visose mūsų organizmo ląstelėse. Ją gamina mūsų pačių organizmas, kadangi ji būtina normaliam ląstelių gyvenimui užtikrinti. KoQ10 atlieka energijos nešėjo funkciją. Procesui įvykti reikia dar mažiausiai 8 vitaminų ir kitokių medžiagų.

Daugiausia šios medžiagos „suvartoja“ širdis, kepenys, inkstai ir smegenys, kadangi šių organų veiklai palaikyti reikia daugiausia energijos. Tiesa, jau trisdešimtmečių organizme šios medžiagos gamyba pradeda mažėti. Jos kiekis sumažėja ir sergant kai kuriomis, pavyzdžiui, širdies ligomis ar netgi vartojant kai kurių vaistų.

Šios medžiagos daugiausia yra raudonoje mėsoje, kepenyse bei širdies raumenyje. Kofermentas Q10 aukštoje temperatūroje suyra.

Gauti pakankamą kofermento Q10 kiekį vien tik su maistu praktiškai neįmanoma.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)