Spausdinti šį puslapį

Dainų šventėje – šimtai rajono atlikėjų

UNESCO.lt nuotr. UNESCO.lt nuotr.

Šį savaitgalį prasideda didžiausiu Lietuvos kultūros reiškiniu vadinama Dainų šventė, UNESCO įrašyta į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Joje labai ryškiai švies ir mūsų kraštas: jo atstovų – šventės dalyvių – minia kasmet čia būna viena iš gausiausių.

Lietuvos šimtmečio dainų šventė „Vardan tos…“ vyks birželio 30 – liepos 6 dienomis, ji prasideda šeštadienį Dainų diena Kaune, Dainų slėnyje. Į ją išvyksta 25-i Ukmergės kultūros centro ir jo skyrių rajone, ugdymo įstaigų kolektyvai, kurių nariai – nuo vaikų iki suaugusiųjų.

Šventėje dalyvaus daug mūsų krašto šokėjų, kapelų, chorų, vokalinių ansamblių, Meno mokyklos pučiamųjų orkestras, du teatro kolektyvai. Pasak kultūros centro meno saviraiškos organizatorės Laimos Lenčickienės, ypač daug – rajono folkloro kolektyvų.

Į sostinę iš viso ruošiasi per 600 žmonių: atlikėjai, vadovai, kuratoriai, organizatoriai. Tarp dalyvių – folkloro kolektyvai iš Liaušių, Sližių, Veprių, Taujėnų, Vidiškių, Želvos armonikininkai, kiti rajono dainininkai, šokėjai, muzikantai.

Anot pašnekovės, pirmą kartą į šį renginį keliauja Antano Smetonos gimnazijos modernaus šokio grupė. Taip pat dalyvaus paukščių balsų mėgdžiotoja Gražina Gabrilavičienė, žolininkė Rasa Šimonienė ir tautodailininkė Regina Žvirblienė. Jos ir kitų mūsų krašto menininkų sukurtų darbų pateko į Dainų šventės metu rengiamą lietuvių liaudies meno parodą.

Joje pristatomi pastarųjų penkerių metų visos šalies kūrėjų pasiekimai. Liepos 3 d. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje duris atversianti paroda lankytojų lauks iki liepos 31 d.

Į vieną netelpa

Nemažai ukmergiškių Vilniuje įsikurs kelioms dienoms. „Eilinį kartą mus priima Abraomo Kulviečio klasikinė gimnazija. Jos direktorė sakė visada labai besidžiaugianti ukmergiškiais. Teko girdėti, kad dalyviams šiemet kilo sunkumų dėl apgyvendinimo, nes labai daug kur vyksta renovacija“, – pasakojo L. Lenčickienė.

Kiti po savo pasirodymų grįš tą pačią dieną. Kelionės, maitinimo ir apgyvendinimo Vilniuje išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto.

Keletas dalyvių į šventę vyks savo automobiliais. Tačiau beveik visi bus vežami autobusais. „Tam skirta apie 14 tūkst. eurų. Veža Ukmergės autobusų parkas, sumoka Kultūros ministerija. Mes padarom pirkimus“, – sakė rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė.

Kad į šventę nukeliautų toks didžiulis pulkas žmonių, reikia apie 20 autobusų. Kai kurie iš jų į Vilnių ir atgal kursuos po kelis kartus. Beje, yra kolektyvų, kuriems vieno autobuso netgi per maža. Toks, pavyzdžiui, yra Antano Smetonos gimnazijos choras, kuriame – apie 70 narių, telpančių į du autobusus.

Sprendžia komisija

Meno saviraiškos organizatorė L. Lenčickienė taip pat papasakojo apie naują Dainų šventės dalį. Tai – vokalinių ansamblių koncertas „Dėl žalio ąžuolyno“, rengiamas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

„Kamerinės vokalinės muzikos koncerte dalyvaus geriausi šalies ansambliai, skambės naujos ir gerai žinomos dainos. Labai džiaugiamės, kad tarp jų – ir du mūsų kolektyvai: moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“ ir mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“, – sakė ji. Koncertas vyks liepos 3 d.

Kad galėtų vykti į šventę, prieš tai atlikėjai dalyvauja specialiose atrankose, kuriose juos vertina komisija.

„Ukmergiškių į ją tiek daug patenka visada. Labai džiaugiuosi vadovais, kurie dėl rezultato atiduoda visas jėgas, gavę temą sugeba paruošti ypatingą programą, ir, žinoma, visais atlikėjais. Visi labai stengėsi, tuo labiau kad ir šventė šiemet dar ypatingesnė: skirta Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui“, – sako pašnekovė.

Anot jos, daugiausia visada važiuoja dainininkų: „Ukmergė – tikrai „dainuojanti“: ir folkloro kolektyvų, ir chorų kiek turim. Smagu, kad visi praeina dideles atrankas, nes reikalavimai vis auga, programos sunkėja.“

Ir vėliavos, ir Smetona

Pasak Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos L. Gerulskienės, ypatingai ruošiamasi ir liepos 6-ąją vyksiančioms šventės dalyvių eitynėms. Dainuojanti ir šokanti gyva žmonių juosta iš Katedros aikštės nusidrieks iki Vingio parko, kuriame vyks svarbiausiu vadinamas baigiamasis šventės renginys – Dainų diena. Bus nešamos įvairių miestų bei rajonų seniūnijų vėliavos, plazdės ir Ukmergės miesto bei kitų seniūnijų vėliavos, iš viso – devynios.

„Mūsų delegacija eitynėse Ukmergę pristatys „smetoniškai“: važiuosim su tarpukario mašina, kurioje bus ir Prezidentas Antanas Smetona su žmona. Čia mums savanoriškai talkina „Miško broliai“, – dėkinga ji.

Dalis mūsiškių spės grįžti į Ukmergę Valstybės dieną švęsti čia, kiti Karaliaus Mindaugo karūnavimą minės dešimttūkstantinėje minioje.

Kultūros ministerija skelbia, kad apskritai šventės dalyvių bus 36 tūkst., tarp jų – nemažai pasaulio lietuvių.

Kreipėsi į darbdavius

Išleisti į šventę joje dalyvausiančius savo darbuotojus prašyta įstaigų, įmonių vadovų. Į savivaldybių merus kreipėsi kultūros ministrė, Dainų švenčių tarybos pirmininkė Liana Ruokytė-Jonsson, prašydama sudaryti sąlygas kolektyvų nariams ir vadovams, lydintiems asmenims dalyvauti renginyje. Toks rajono mero Rolando Janicko kreipimasis raštu buvo skirtas ir darbdaviams.

Kviečia išlydėti

Didžiulis būrys Ukmergės atstovų – vyksiančių pirmųjų renginių dalyvių – iškeliauja jau šį sekmadienį, liepos 1 dieną. 10 valandą autobusai pajudės nuo kultūros centro. Ukmergiškiai kviečiami ateiti išlydėti saviškių į jubiliejinę – dvidešimtąją – Dainų šventę, vieną iškiliausių Šimtmečio minėjimo renginių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)