Spausdinti šį puslapį

Dubysos slėnis subūrė likimo bičiulius

Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos sąskrydis vyko jau 28 kartą. Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos sąskrydis vyko jau 28 kartą.

Pirmą rugpjūčio šeštadienį Ariogaloje Dubysos slėnis tradiciškai tampa Lietuvos širdimi. Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos organizuojamas sąskrydis dalyvius subūrė jau 28 kartą.

Šventė prasidėjo Kaune, kai Vytauto Didžiojo karo muziejaus sode buvo įžiebta sąskrydžio ugnis ir perduota jos nešėjams. Jie ugnies fakelą atnešė į Dubysos slėnį.

Didelis, gražus Lietuvą mylinčių ukmergiškių, mišraus choro „Tremtinys“ dalyvių būrys ankstų rytą pajudėjo iš Ukmergės. Tradiciškai sąskrydis prasidėjo dalyvių eisena. Daugiatūkstantinė minia, pasipuošusi tautiniais drabužiais, gėlėmis, sąskrydžio atributika, nešini Trispalvėmis ir filialų vėliavomis, lydima karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro, keliavo į vaizdingą Dubysos slėnį.

Su dainomis įžygiavome į stadioną, kur buvo pristatyti visi sąjungos skyriai ir filialai. Buvo keliamos Lietuvos, Latvijos, Estijos vėliavos, simbolizuojančios mūsų tautų vienybę, skambėjo šalių himnai.

Šv. Mišias už Tėvynę slėnyje aukojo JE arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas su gausiu būriu kunigų. Giedojo jungtinis tremtinių choras, solistas Edgaras Pilypaitis – Šakių rajono savivaldybės meras.

Po šv. Mišių į slėnį, įveikę ne vieną dešimtį kilometrų, bėgikai atnešė Laisvės ugnį. LPKTS Garbės pirmininkas dr. Povilas Jakučionis įžiebė sąskrydžio aukurą – Laisvės, Vienybės ir Nepriklausomybės simbolį. Skambėjo tremtinių himnas „Leiskit į Tėvynę“.

Dalyvius sveikino LPKTS pirmininkas Gvidas Rutkauskas. Jis pristatė sąskrydžio rezoliucijas „Dėl paminklo laisvės kovoms įamžinti Lukiškių aikštėje“ ir „Dėl Rusijos Federacijos veiksmų „Misijos Sibiras“ atžvilgiu“. Rezoliucijoms buvo pritarta.

„Misijos Sibiras“ dalyviai, kurie šiemet vyko į Kazachstaną, sveikino sąskrydžio dalyvius, parodė ekspedicijoje sukurtą filmą. Ukmergiškiai didžiavosi, kad tarp ekspedicijos dalyvių buvo ir želvietis Kristijonas Povylius.

Veikė fotografo Klaudijaus Driskiaus darbų paroda „Laisvųjų testamentai“, buvo rodamas režisierės Agnės Zalanskaitės filmas apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą „Nenugalimas“. Gausiai buvo lankomas ir partizanų bunkeris. Šaulių sąjungos nariai pristatė įvairius ginklus.

Aldona KALESNIKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)