Spausdinti šį puslapį

Hiacintai vazonėlyje

Neaukšti, gausiai apkibę ryškiaspalviais žiedeliais, panašūs į kvapnius vazonėliuose nutūpusius debesėlius, hiacintai yra neginčijamas pavasarinio gamtos ir žmogaus atgimimo simbolis. Nenuostabu, kad baigiantis šaltajam metų laikui, vazonėliai su šiais augalais atsiranda visuose prekybos centruose ir gėlių parduotuvėse, o mes mielai gabenamės juos namo ir puošiame savo aplinką.

Lietuvoje auginamos įvairios rytinio hiacinto rūšys. Šie augalai mėgsta vėsą ir šviesą. Taigi, net jei parsinešėte kvapniai žydintį vazonėlį namo, statykite jį ant vėsesnės palangės. Taip ilgiau džiaugsitės žydėjimu.

Jei mylite gėles ir mėgstate kapstytis žemėse, patys galite pražydinti hiacintus vazonėliuose. Tai viena tų svogūninių gėlių, kurias galima „apgauti” ir tinkamai parinkus aplinkos temperatūrą, „įkalbėti” pražysti anksčiau, nei gamtos numatyta.

Į parinktus indus jų svogūnėliai sodinami rudenį. Prieš sodinimą verta juos apie pusvalandį pamirkyti silpname kalio permanganato tirpale ar kitoje svogūnėlių dezinfekavimo priemonėje. Vazone trečdalis svogūno turi likti neužkasta. Patalpa, kurioje laikysite hiacintus, neturi būti per šilta (ne daugiau 6-9 laipsniai šilumos). Kartas nuo karto juos saikingai palaistykite. Žiemos pabaigoje ar pavasario pradžioje perneškite į šiltesnę patalpą (apie 18 laipsnių šilumos). Aromatingi žiedai ims skleistis jau po mėnesio. Žydėjimas tęsis 2-3 savaites. Šis laikas bus ilgesnis vėsesnėje temperatūroje ir trumpesnis aukštesnėje.

Hacintų nedera perlaistyti. Šios gėlės nemėgsta drėgmės pertekliaus. Užsistovėjęs vanduo vazone joms gali būti pražūtingas. Hiacintai tręšiami kartą per dvi savaites kambarinėms gėlėms skirtomis trąšomis. Vazonėlius su žydinčiais hiacintais laikykite šviesioje patalpoje, tačiau nuo tiesioginių saulės spindulių geriau pasaugoti.

Jei nenorite išmesti peržydėjusio svogūno, po žydėjimo žiedynstiebį nupjaukite. Augalą keletą kartų patręškite ir toliau saikingai laistant laukite, kol nugels lapai. Tada svogūnėlius iškaskite, nuvalykite ir iki kito sodinimo laikykite smėlyje ar durpėmis 20-25 laipsnių temperatūroje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)