Spausdinti šį puslapį

Patarimai norintiems būti pavyzdingais ir atsakingais vairuotojais

Atsakingumas, patirtis, koncentracija ir taisyklių išmanymas – tai, kas yra svarbu kiekvienam vairuotojui. Kai transporto priemonių skaičius Lietuvoje su kiekvienais metais nesustabdomai auga, o vairuotojo pažymėjimas tampa ne tik pasirinkimu, o ir tikrų tikriausia būtinybe, vairuotojai keliuose turėtų elgtis dar saugiau ir pareigingiau.

Kaskart sėsdami už automobilio vairo esame atsakingi už save ir už kitus eismo dalyvius. Todėl nepaisant to, kokią vairavimo patirtį mes beturėtume, niekuomet negalime sau leisti atsipalaiduoti ar nepaisyti tam tikrų saugumo reikalavimų. Kuo daugiau atsakingų vairuotojų bus mūsų šalies keliuose, tuo saugiau bus dalyvauti eisme. Norint būti pavyzdingu ir saugiai besielgiančiu vairuotoju, visuomet pravartu pakartotinai sau priminti apie bazines taisykles, kuriomis turėtume vadovautis.

Neskubėkite ir visur suspėsite

Suprantama, kad daugelis šiuolaikinių žmonių gyvena labai įtemptu gyvenimo ritmu ir brangina kiekvieną savo sekundę. Tačiau jei dalyvaudami transporto priemonių eisme mes nuolatos skubėsime, gerokai padidinsime autoįvykių riziką. O tai reiškia, kad patekę į autoįvykį mes ne tik prarasime dar daugiau savo laiko, tačiau taip pat rizikuosime savo ir kitų eismo dalyvių sveikata bei gyvybe, kartu nepamirštant ir didelių finansinių nuostolių bei didžiulio galvos skausmo. Todėl niekuomet neleiskite sau viršyti leistino greičio. Jei tam tikroje vietoje turite būti nustatytu laiku ir negalite vėluoti, tiesiog išvykite keliolika minučių anksčiau, apsidrausdami dėl galimų transporto priemonių spūsčių ar kitų nenumatytų kelyje nutinkančių situacijų.

Vairuodami nesiblaškykite

Kalbėjimas telefonu (net ir su laisvų rankų įranga), SMS žinučių skaitymas ir rašymas, naudojimasis kitais elektroniniais prietaisais, muzikos ir įvairių audio įrašų klausymas, bendravimas su keleiviais ir daugybė kitų pašalinių veiksnių kelyje gali sukelti begalę nelaimingų nutikimų. Vairuodami transporto priemonę negalime sau leisti blaškytis. Jei vairuojant pastebime mus blaškančius veiksnius, turime juos pašalinti. Nuo to labai tiesiogiai priklauso mūsų, automobilyje esančių keleivių ir kitų eismo dalyvių saugumas.

Jei esate pervargę – nesėskite už vairo

Įprastai visuomet esame linkę tikėtis geriausio ir viliamės, kad mūsų fizinė ir psichologinė savijauta neturės neigiamos įtakos mūsų vairavimo sugebėjimams ir kelyje priimamiems sprendimams. Tačiau vairuodami turime būti kur kas atsakingesni. Jei jaučiamės pervargę ar mums trūksta miego, neturėtume sėsti už vairo. Priešingu atveju kelyje galime susidurti su situacijomis, kuomet mūsų sulėtėjusi reakcija užkirs kelią greitam būtino sprendimo priėmimui. Nemenka dalis autoįvykių įvyksta dėl vairuotojų nuovargio.

Svarbu nepamiršti, kad kelių eismo taisyklės draudžia transporto priemonę vairuoti asmeniui, kuris nepasinaudojo teisės aktų nustatytu privalomu kasdieniu poilsiu. Be to, nėra leidžiama vairuoti, jei vairuotojas serga ir yra pavargęs, dėl ko galėtų padidėti eismo įvykio rizika.

Saugos diržai gelbsti gyvybes

Neužsisegęs saugos diržo iš vietos neturėtų pajudėti nei vienas vairuotojas. Lygiai tokia pati taisyklė galioja ir kitiems transporto priemonėje esantiems keleiviams – tiek sėdintiems priekinėse, tiek ir galinėse sėdynėse. Užsisegti saugos diržą tetrunka akimirką ir toks paprastas ir nesudėtingas veiksmas gali išgelbėti jūsų gyvybę. Todėl jokiu būdu nesivadovaukite požiūriu, kad saugos diržą reikėtų užsisegti tik dėl to, kad jums nereikėtų mokėti baudos už KET nustatytą saugos diržo naudojimo reikalavimo nepaisymą. Saugos diržai autoįvykio metu (net jei transporto priemonė važiuoja keliasdešimties kilometrų per valandą greičiu) sumažina fizinių traumų ir mirties riziką.

Nevairuokite apsvaigę

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai yra savaime suprantama, tačiau nustebtumėte sužinoję, kiek daug vairuotojų elgiasi labai neatsakingai ir bene kasdien už vairo sėda apsvaigę nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų. Nereikia nė sakyti, kad toks vairuotojų požiūris yra ne tik neatsakingas, tačiau ir labai pavojingas kitiems eismo dalyviams. Taip pat būtina suprasti, kad net jei alkoholiniai gėrimai buvo vartoti naktį, ryte žmogaus kraujyje vis dar gali būti alkoholio, kuris neigiamai paveiktų vairuotojo reakcijos laiką ir budrumą kelyje. Todėl žmonės, kurie nevengia vartoti alkoholinių gėrimų, turėtų įsigyti alkotesterį, kurio pagalba prieš sėsdami už vairo galėtų įvertinti savo būklę. Be to, Lietuvoje jau kurį laiką vairuotojams, kurie vairuoja neblaivūs, gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Blogomis oro sąlygomis elkitės apdairiai

Blogos oro sąlygos yra labai dažna autoįvykių priežastis. Neretas vairuotojas nežino, kaip turėtų elgtis prastomis oro sąlygomis, kuomet smarkiai lyja, pučia gūsingas vėjas, pusto, kelio danga yra drėgna, apledėjusi ar snieguota. Blogomis oro sąlygomis kiekvienas vairuotojas turėtų būti dar apdairesnis ir budresnis. Jei eksploatuojant transporto priemonę kelio matomumas tampa pernelyg prastas, savo kelionę reikėtų tęsti tik pagerėjus oro sąlygoms. Tokioje situacijoje saugiausia sustoti šalikelėje. Taip pat atminkite, kad važiuojant drėgna ir slidžia kelio danga automobilio stabdymo laikas tampa ilgesnis, todėl būtina laikytis saugaus atstumo, o važiuojant įjungus autopiloto funkciją, ją reikėtų išjungti. Kartu reikėtų sumažinti ir važiavimo greitį.

Pasirūpinkite kokybiškomis automobilio padangomis

Specialistai nerekomenduoja pirkti padėvėtų automobilio padangų, kadangi tokiu atveju negalima būti tikriems, koks yra jų patvarumas ir kokia yra jų kokybė. Tiek šiltuoju, tiek ir šaltuoju metų laiku jūsų transporto priemonė turėtų būti eksploatuojama naudojant tik kokybiškas padangas, kurių slėgis būtų atitinkantis jūsų automobilio gamintojų pateikiamas rekomendacijas. Jei naudojate ne demisezonines padangas, nepamirškite keičiantis sezonams laiku jas pakeisti. Tokiu būdu sumažinsite galimų autoįvykių riziką ir taip pat išvengsite baudų, kurios yra taikomos vairuotojams, laiku nepakeitusiems savo transporto priemonės padangų.

Tinkamai naudokite automobilio šviesas

Nemenka dalis eisme dalyvaujančių transporto priemonių būna eksploatuojamos su neįjungtomis artimosiomis šviesomis. Nors kai kurie vairuotojai mano, kad šviesiuoju paros metu nėra jokios būtinybės naudoti artimąsias šviesas, akivaizdu, jog toks požiūris yra ne tik neteisingas, tačiau ir keliantis didelį pavojų tiek pačiam vairuotojui, tiek ir kitiems eismo dalyviams. Be to, artimųjų šviesų nenaudojimas pažeidžia KET. Taigi, sėsdami už savo automobilio vairo niekuomet nepamirškite patikrinti ar jūsų transporto priemonės artimosios šviesos yra įjungtos. Taip pat turėtumėte tinkamai (atsižvelgiant į konkrečią situaciją) naudoti tolimųjų žibintų šviesas ir rūko žibintus – pastaruosius leidžiama naudoti tik esant blogam matomumui.

Pasirūpinkite automobilio technine būkle

Jūsų transporto priemonė automechanikams turėtų būti aprodoma reguliariai. Tai reiškia, kad automobilio techninė apžiūra turi būti įgyvendinama profilaktiškai – ne tik tuomet, kai yra susiduriama su techniniais gedimais. Toks atsakingas požiūris užtikrins, kad jūsų automobilis, kuriuo dalyvaujate transporto priemonių eisme, yra saugus ir komfortiškas. Be to, tai sumažins ir išlaidas, kurių įprastai pareikalauja rimti techniniai gedimai.

Vairuodami nepamirškite saugaus atstumo

Niekuomet negalime būti tikri, kokį sprendimą nuspręs priimti priešais mus važiuojantį automobilį valdantis vairuotojas. Todėl eksploatuodami automobilį visuomet turėtume būti pasiruošę blogiausiam ir priimti atsakingus sprendimus. Vienas iš jų yra saugaus atstumo laikymasis. Specialistai pataria laikytis kelių sekundžių taisyklės. Tai reiškia, kad optimalus atstumas tarp dviejų transporto priemonių yra dvi arba trys sekundės. Šis laikas turėtų būti padvigubintas, jei yra važiuojama prastomis oro sąlygomis. Saugus atstumas padeda sumažinti autoįvykių riziką.

Šaltinis: Automobiliukas.lt – Automobilių supirkimas visoje Lietuvoje

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)