Spausdinti šį puslapį

5G internetas ir jo protėviai (4G, 3G ir 2G) – kaip keitėsi interneto greitis?

Mobiliosios technologijos per pastaruosius kelis dešimtmečius nuėjo išties ilgą kelią tobulėjimo link. Atsigręžkite į praeitį ir prisiminkite, jog pirmieji mobilieji telefonai ne visada leisdavo išlaikyti padorų pokalbį, o siųstos žinutės ne visada pasiekdavo reikiamą adresatą. Šiandien, pasaulyje vis platesniu mastu įdiegiamas 5G internetas, kurio dėka, didelės raiškos filmą ar kompiuterinį žaidimą galime atsisiųsti vos per kelias sekundes. Apžvelkime, kaip gi tobulėjo mobilusis ryšys!

2G internetas

Išmaniųjų telefonų raida pagreitį įgavo 1991 metais, kai Suomijoje, pirmą kartą komerciniais tikslais buvo paleistas 2G (antrosios kartos) mobilusis ryšys. 2G leido siųsti žinutes bei MMS (įvairūs paveikslėliai ir pan.). Šio tinklo teikiama sparta buvo maždaug 56 kbps (kilobaitai per sekundę). Anais laikais toks interneto greitis buvo daugiau nei spartus. Visgi, šių dienų žmogus tikriausiai jau nebepajėgtų susitaikyti su tokiais “reaktyviniais” greičiais.

3G internetas

1999 metais, visai ant slenksčio į naująjį tūkstantmetį, buvo sukurta 3G technologija, į mobiliųjų ryšių aplinką įpūtusi naujų permainų vėjų. Trečiosios kartos tinklo paslaugos buvo daugmaž keturis kartus greitesnės už senuosius 2G standartus. 200kbps sparta mobiliesiems telefonams ir nešiojamiesiems kompiuteriams suteikė daug naujų galimybių. Šalia gerokai greitesnio naršymo internete, atsirado vaizdo skambučių paslauga, savo populiarumu apskriejusi visą pasaulį. Net ir pasiekę tokias aukštumas, inžinieriai, mokslininkai ir verslininkai toliau tobulino šią technologiją. Tokiu būdu atkeliavo 4G internetas.

4G LTE internetas

Po dešimties metų pasaulį išvydo 4G LTE mobiliojo ryšio paslaugos, kuriomis dauguma naudojasi ir šiandien. Ketvirtosios kartos ryšys buvo pritaikytas išmaniesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams, modemams. 4G LTE pasižymi išskirtine greitaveika ir mažu vėlinimo parametru. Naudojantis 4G LTE internetu galima pasiekti iki 100 Mbps (megabaitai per sekundę) greitį ir 50 milisekundžių delsą. Šie parametrai buvo svarbūs sklandžiai vaizdo įrašų peržiūrai, konferencijų, webinarų ir pan. transliacijai. Nors 4G LTE internetas ir mobilusis ryšys yra svarbi permaina technologijų pasaulyje, jis nebuvo visiškai nepriekaištingas. Ketvirtosios kartos mobilusis ryšys vis dar išlaikė tam tikrus vėlavimo rodiklius, o didesnės apimties dokumentų atsisiuntimas ar išsiuntimas dažnai užtrukdavo.

5G internetas – žaibiškas greitis be trukdžių

5G (penktosios kartos) internetas ir mobilusis ryšys atėjo su trenksmu, pasiruošęs eliminuoti visas minėtasias kliūtis. Šis tinklas nurungė absoliučiai visus savo oponentus ar “protėvius” prognozuodamas neįtikėtiną interneto greitį – idealiomis sąlygomis 10+ Gbps (gigabaitai per sekundę) – bei praktiškai neegzistuojantį vėlavimo parametrą – 1 milisekundė. Be abejo, tokie rodikliai bus pasiekti ne iš karto. 5G internetas vis dar yra tyrimų ir bandymų būsenoje. Laukia ilgas infrastruktūros plėtojimo kelias, kol bus įgyvendinti aukščiausi 5G bevielio ryšio privalumai. Visgi, net ir pradinėje šios technologijos raidos būsenoje matome neįtikėtinus skaičius. 2018 metų pabaigoje į Lietuvą atkeliavęs 5G internetas sugebėjo išspausti 1,8 Gbps greitį! Nors tai dar neatstoja nei pusę to, ką mums prognozuoja prie 5G interneto dirbantys mokslininkai, galime patikinti, kad net ir tokia interneto sparta yra gerokai didesnė už tą, kurią mums galėjo pasiūlyti 4G.

Pabaigai – dar šiek tiek apie mobilųjį internetą

Gyvendami technologinių permainų, nuolatinio tobulėjimo periodu, kartais pamirštame atsisukti atgal ir pažvelgti kiek daug jau pasiekėme. 5G interneto plėtros priešaušryje, 3G teiktas 200 kbps greitis dabar jau atrodo juokingas, o taip neseniai visi džiūgavome, pradėję naršyti internete savo mobiliaisiais įrenginiais… Net ir tie 200 kbps anuomet atrodė užtektinai. Ši, bevielio ryšio kelionė progresijos link išties įspūdinga. Matant, kaip vienos technologijos keitė kitas, belieka tik laukti naujojo dalyvio, kuriam 5G internetas turės užleisti savo sostą. Visgi, kol taip nutiks, praeis dar ne vieneri metai, kadangi šiandien, visų dėmesys krenta 5G interneto technologijai ir jos potencialo realizavimui. Atsipūskite ir laukite, kada šis žvėriškas interneto greitis pasieks Jūsų išmaniuosius telefonus bei namus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)