Spausdinti šį puslapį

Eksperimentas: ar vartojamoji paskola jums pagal kišenę?

Vartojamoji paskola gali būti gaunama per mažiau nei dieną – pastaraisiais metais paskolų išdavimas gerokai pagreitėjo. Tačiau tai neapsaugo nuo neapgalvotų ir rizikingų sprendimų, kaip tik priešingai. Sprendžiant apie vartojimo paskolos ėmimą, dažniausiai įvertinama kokia suma reikalinga, kokios paskolų išdavimo įstaigos siūlo geriausias, t.y. mažiausias palūkanas tokiai sumai ir kokiam terminui galima gauti paskolą.

Tačiau dažnai ignoruojamas kitas būtinas apsvarstyti aspektas – kaip mokamos palūkanos atsilieps gyvenimo kokybei. Ar vartojimoji paskola (ar bet kuri didesnė paskola) yra jums pagal kišenę.

Finansinis eksperimentas pateiksiantis atsakymą

Imant didesnę paskolą neskubėkite, jei turite galimybę, padarykite bent 2-3 mėnesių eksperimentą iki paskolos paėmimo. O planuojant imti būsto paskolą, padarykite bent pusmečio ar metų trukmės eksperimentą. Jo esmė paprasta.

  1. Pasidomėkite kokios bus kas mėnesį mokamos palūkanos jūsų atveju. Tokią informaciją galima rasti internete, bankų ir kredito įstaigų pateikiamose skaičiuoklėse arba konkrečiai pateikti užklausą nusižiūrėtai paskolų išdavimo įmonei ar bankui.
  2. Žinodami palūkanų sumą, kas mėnesį šią sumą atidėkite į atskirą sąskaitą ar vokelį taip, kad šie pinigai jūsų negundytų išleisti. Įsivaizduokite, jog tai ta suma, kurią nuo šiol kelis metus ar dešimtmečius mokėsite kas mėnesį už paimtą vartojimo paskolą ar kitą paskolą.
  3. Pinigų jokiais būdais nelieskite, net nevertinkite jų kaip atidėtų „juodai dienai“, jie neturi egzistuoti jūsų finansuose, jūs juos „atidavėte už paskolą“.
  4. Įvertinkite ar be šių pinigų jūs galite išgyventi, ar jūsų gyvenimo kokybė nenukenčia ką pastebite.
  5. Kuo ilgiau trunka eksperimentas, tuo lengviau daryti teisingas išvadas. O štai ruošiantis imti paskolą būsto įsigijimui, metus trukęs eksperimentas leidžia net padidinti savo turimą finansinį kapitalą pradiniam įnašui.

Nėra gero ar blogo eksperimento rezultato. Pavyzdžiui, jei matote, jog mokama suma jums didoka ir susirgus ar norint išleisti vaikus į darželį tenka labai stipriai susiveržti diržus, tuomet galite apsvarstyti sumažinti mokamą palūkanų normą pailginant išsimokėjimo laikotarpį. O galbūt priešingai – suma nesukelia nepatogumų ir galite mokėti daugiau per mėnesį. Šie sprendimai realiai imant paskolą, bus paremti jūsų bandymu ir išgyvenimu,o ne tiesiog pamąstymu „kai paimsim paskolą, tada kaip nors ir išgyvensim“.

Toks eksperimentas yra ir neblogas būdas mokytis taupyti ir kitaip vertinti savo finansus. Verta atlikti, net jei artimiausiu metu negalvojate imti paskolos, tačiau tokie planai yra ateityje, galbūt po metų , dviejų ar penkių. Iš anksto atlikus eksperimentą, atėjus laikui priimti rimtus sprendimus dėl paskolos, jau žinosite savo finansines galimybes ir ribas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)