Vepriuose vyks NATO karių pratybos

Kariškiai dalyvauja ir miestelio šventėse. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kariškiai dalyvauja ir miestelio šventėse. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Veprių miestelis pamažu įgauna unikalų savo išskirtinumą – kelis kartus per metus čia rengiamos karinės pratybos, o miestelio šventėse dalyvauja kariškiai. Gegužės pabaigoje savo įgūdžius čia tobulins NATO kariai.

Skelbiama, kad nuo gegužės 24-osios vidurnakčio iki gegužės 25 d. 22 val. Veprių seniūnijoje planuojamos Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės pratybos.

Jose dalyvaus kariai bei bus naudojamos ratinės transporto priemonės.

Pratybų organizatoriai užtikrino, kad per pratybas rajone bus laikomasi gamtos apsaugos taisyklių, transporto priemonės judės tik keliais, bus naudojama pirotechnika ir imitacija.

Prie tilto per upę bus įrengti patikros punktai, todėl bus ribojamas eismas, o gegužės 25 d. pratybų metu eismas bus stabdomas nuo 5.30 val. iki 7 val.

Veprių seniūnė Dalė Radzevičienė sakė, kad šiemet tai jau antros karių pratybos. Pirmas rengė Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas.

NATO kariai pratybas taip pat buvo rengę ankstesniais metais.

Jų miestelis pasirinktas neatsitiktinai – geografiškai yra patogioje vietoje netoli Ruklos, kur įsikūręs Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomasis pulkas, Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas.

Pratyboms rinktis Veprius kariškius, matyt, skatina ir galimybė apgyvendinti karius. Jiems nakvynė suteikiama buvusiuose Veprių mokyklos, kai kada ir seniūnijos pastatuose.

Seniūnė pasakojo, kad prieš kiekvienas pratybas kariai su seniūnija susiekia, kartais turi didesnių pageidavimų, kartais beveik neturi jokių.

Į kai kurias didesnes pratybas įtraukiami ir vietiniai gyventojai, medžiotojai ar net imituoti visuomeninių pastatų šturmai.

Per gegužės pabaigoje numatytas NATO karių pratybas bus akcentuoti veiksmai Šventosios upėje, todėl kurį laiką eismas per tiltą bus ribojamas.

  1. Radzevičienė sako, kad gyventojai tolerantiški karių atžvilgiu. Gal kas tyliai ir paburbuliuoja, bet kažkokių viešų priekaištų ar nepasitenkinimų niekada neišsako. Juolab kad nelabai yra ir dėl ko. Kariai, pasak seniūnės, visada įspėja apie laukiančius nepatogumus, o išvažiuodami sutvarko, palygina technikos išmintas vietas ar net pagreideriuoja kelius.

Per pastaruosius metus tarp seniūnijos ir karių užsimezgė gražūs ir draugiški ryšiai.

Po kiekvienų pratybų vyksta susitikimai su visuomene, šv. Mišios miestelio bažnyčioje, technikos demonstravimas.

Kariai kviečiami į vepriškių šventes. Atvyksta su salvėmis, kartais vaišina kareiviška koše, surengia koncertų.

Anksčiau buvo pamąstymų krašto apsaugai pasiūlyti buvusios Veprių mokyklos pastatus, juos renovuoti, įsteigti darbo vietų. Tačiau kol kas šis sumanymas neišsirutuliojo – kariškių vertinimu, esami pastatai jiems per maži.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų