G. Nausėda garsiosios Kotrynos į inauguraciją nekvietė – žada pats apsilankyti Pabaiske

Gitanas Nausėda su ponia Kotryna.  Asmeninio albumo nuotr. Gitanas Nausėda su ponia Kotryna. Asmeninio albumo nuotr.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

G.Nausėdos inauguracijos vakarą prezidentūros rūmų kieme vykusiame iškilmingame priėmime nebuvo jam Lietuvos simboliu tapusios senučiukės Kotrynos.

Prezidentas ją ketina aplankyti rugpjūtį.

Pabaiske Ukmergės rajone G. Nausėdos lauks ne tik ponia Kotryna, bet ir visa miestelio bendruomenė.

15min.lt ponia Kotryna sakė, kad į G. Nausėdos inauguracijos iškilmes Vilniuje nevažiuotų, nes neleidžia sveikata.

Pasak G. Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovo Aisčio Zabarausko, priimtas sprendimas aplankyti ponią Kotryną.

„Jau informavome per Pabaisko kleboną, kad rengiamės dar su ja susitikti rugpjūčio viduryje, kai ji švęs 90 metų jubiliejų, nes atvykimas į Vilnių tiesiog būtų per didelis iššūkis jai“, – aiškino jis.

Garbingą jubiliejų ponia Kotryna minės rugpjūčio 17 dieną. Tikrasis jos gimtadienis rugpjūčio 18-ąją.

Data, kada konkrečiai G. Nausėda lankysis Pabaiske, A. Zabarausko teigimu, bus parinkta atsižvelgiant į prezidento darbotvarkę.

„Jokiu būdu negaliu dabar pasakyti, kad į jubiliejų bus važiuojama. Bet mes pagerbsime ją ar išvakarėse, ar vėliau“, – kalbėjo jis.

Nori palaikyti ryšį su žmonėmis

Klausiamas, ar G. Nausėda Pabaiske aplankys tik ponią Kotryną, ar taip pat ketina susitikti ir su vietos bendruomene, A. Zabarauskas sakė, kad kol kas vizito darbotvarkė nėra sudėliota.

„Yra tik mintis, kad norime apsilankyti. Konkrečių detalių dabar nesame dar suplanavę, nes inauguracija, vizitas į Lenkiją, komandos formavimas užima gerokai daugiau laiko negu yra paroje valandų, todėl planuoti rugpjūčio mėnesio vizitą ir jo formatą mes negalime. Žinome tik principinį sprendimą – taip.

Ko gero, matysimės ir su bendruomene, nes tai būtų gera proga susitikti ir su daugiau žmonių, padėkoti jiems. Bet visą šitą planuosime jau vėliau, liepos pabaigoje“, – aiškino G. Nausėdos atstovas.

Priminė, kad prezidento rinkimų kampanijos metu kalbėta apie tai, jog prezidentūra galėtų būti mobili, jeigu G. Nausėda bus išrinktas šalies vadovu, jis daugiau matysis su žmonėmis. „Prezidentas tikrai jaučia pareigą laikytis šio žodžio. Kaip dažnai išvažiuosime ir kiek daug aplankysime, turbūt negalėčiau tiksliai įvardyti, bet kad principinis sprendimas yra palaikyti ryšį su žmonėmis, tai tikrai taip, niekas nepasikeitė“, – tikino jis.

Linki Dievo palaimos

Ponia Kotryna iš 15min.lt telefonu išgirdo žinią, kad būsimasis prezidentas netrukus ketina ją aplankyti. „Labai malonu, labai malonu. Kodėl gi nemalonu? Jeigu prezidentas atvažiuos... Aš tokia senutė, tai čiagi labai džiaugsmas. Aplankys mūsų Pabaiską, bažnyčią, mūsų miestelį“, – džiaugsmo neslėpė ji.

Ponia Kotryna svarstė, kad reikėtų pasikalbėti su seniūnija, rengiantis G. Nausėdos atvykimui, kad ji irgi prisidėtų prie svečio priėmimo. „Kaipgi mes nepavaišinsime? Negražu. Reikia“, – kalbėjo senučiukė.

Ji sakė, kad visa bendruomenė pasistengs sutikti garbingą svečią. G. Nausėdos ponia Kotryna lauks, kada tik jis nuspręstų atvažiuoti. Prezidento pareigas G. Nausėda pradėjo eiti penktadienį, liepos 12-ąją. Šalies vadovui ponia Kotryna linki visa ko geriausio.

„O daugiausia – Dievo palaimos, kad Dievas jam padėtų ištverti tokią sunkią naštą. Vadovauti visai Lietuvai – tai jau čia labai sunki našta. Kai Dievas padės, viskas gerai. Aš įsitikinusi. Kai man Dievas labai padeda, visiems to paties linkiu“, – pabrėžė ji.

Didelis įvykis

Pabaisko seniūnas Gediminas Lapukas sakė, kad jeigu G. Nausėda apsilankytų miestelyje, tai būtų labai didelis įvykis. „Aš galvoju, kad visiems malonu, kai prezidentas aplanko, rodo dėmesį. Tai čia bet kuriam Lietuvos žmogui būtų aktualu ir įdomu“, – kalbėjo jis. G. Lapukas viliasi, kad ponios Kotrynos aplankyti atvažiuosiantis G. Nausėda susitiks ir su kitais miestelio gyventojais. Anot jo, Pabaisko seniūnija nėra didelė.

Dvidešimtus metus Pabaisko seniūnu dirbantis G. Lapukas teigė, kad per šį laikotarpį prezidentai į miestelį nebuvo užsukę. Jis pasakojo, kad čia yra lankęsi krašto apsaugos ministrai, nes seniūnijos teritorijoje yra Pabaisko mūšio laukas.

G.Nausėdos apsilankymas, kaip svarstė G. Lapukas, galėtų būti naudingas ir jam pačiam.

„Pabaiskas yra istorinė vieta. Čia prasidėjo Lietuvos valstybės kūrimasis po pilietinio karo, po mūšio. Tai čia, iš tikrųjų, kaip ir simboliška“, – teigė seniūnas.

Juto palaikymą ir maldas

Apie kelionę į Pabaiską ir miestelio bažnyčioje sutiktą Kotryną G. Nausėda pirmą kartą viešai prabilo 2018 metų rugpjūtį savo feisbuko paskyroje.

Po mėnesio, rugsėjį, darsyk apie ją kalbėjo skelbdamas apie savo sprendimą siekti prezidento posto. „Nuolat prisimenu savo kelionę į Pabaiską, kur Švč. Trejybės bažnyčioje norėjau pamatyti ir išgirsti vieną iš seniausių Lietuvoje varpų.

Ten sutikau nuostabią varpininkę ir šventovės saugotoją Kotryną. Įkopusi į devintąją dešimtį, sudiržusiomis rankomis, tačiau šviesiomis, gilią sielą liudijančiomis akimis.

Kotryna nepavargdama meldžiasi už mus, kad pas mus būtų mažiau piktadarysčių ir kad pagaliau nustotumėme kariauti vienas prieš kitą. Tąkart pagalvojau: bet juk čia ir yra tikroji, tylioji Lietuva, kuri aria žemę, kepa duoną, auklėja vaikus, gelbėja žmones nuo ligų. Lietuva, kuriai sunku, tačiau ji nepalūžta, ji tiki, kad rytoj bus geriau. Ir taip jau dvidešimt aštuonerius metus“, – skelbdamas apie sprendimą siekti prezidento posto teigė jis.

Jis aiškino visą rinkimų kampaniją jutęs šios moters palaikymą ir maldas: „Nuo to laiko aš jos daugiau nesutikau, bet aš visą laiką jaučiau, kad ji už mane meldžiasi. Tai man labai padėjo. Padėjo, kai mes pradėjome keliauti per Lietuvą, – sakė G. Nausėda. – Jos malda lydėjo, kai atrodė sunku, pavargome, gal kažkiek išsisėmėme. Prisiminęs ją ir jos maldą, aš vėl įgydavau jėgų.“

Paliko gero žmogaus įspūdį

15min.lt gegužę kalbinta ponia Kotryna atskleidė, kad prezidento rinkimuose balsavo būtent už G. Nausėdą.

„Jis man taip patinka, taip gražiai mes bendravome“, – paaiškino ji. Susitikimas Pabaiske, anot moters, buvo labai malonus.

G.Nausėda jai paliko malonaus ir gero žmogaus įspūdį. Ponia Kotryna tąsyk pasikalbėjo su miestelio svečiu, papasakojo apie Pabaisko bažnyčią, kurią labai myli, padovanojo žurnalą apie varpus.

www.15min.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų