Spausdinti šį puslapį

Kada reikia tvoros statybas derinti su kaimynais?

Planuojant savo sklypą aptverti tvora svarbu skirti laiko susipažinimui su galiojančiomis taisyklėmis. Galiojančius reikalavus derėtų žinoti kai tik pradedate svarstyti kokia tvora tinkamiausias jūsų aplinkai. Verčiau įsitikinti, kad jūsų sumanyta tvora atitinka reikalavimus, o jei ne – rasti tinkamesnį variantą. Taip pat akivaizdu, kad paprasčiau yra užeiti pas kaimyną paprašyti reikalingo sutikimo, o ne spręsti nesutarimus jau iškilus tvorai. Tikrai neverta rizikuoti draugiškais santykiais su kaimynais.

Gauti savivaldybės leidimą tvoros statymui reikia tik išskirtiniai atvejais, priklausomai nuo tvoros aukščio ir sklypo vietos. Būtina kreiptis į savivaldybės administraciją su prašymu išduoti statybą leidžiantį dokumentą, jei ketinate statyti aukštesnę nei 2 m tvorą. Tokį leidimą taip būtina gauti, jei tvora turi iškilti konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje. Žemesnei nei 2 m aukščio tvorai leidimo prireiks tik išskirtiniais atvejais – kai ji turi iškilti kultūros paveldo objekto apsaugos zonoje, kultūros paveldo vietovėje, kurortuose ar Kuršių nerijoje.

Susiruošus savo sklypą apsitverti nauja tvora, gali tapti proga aplankyti kaimynus. Tiesa, kaimynų sutikimo prireiks tik tuomet jei ketinate statyti reglamento neatitinkančią tvorą. Jokių leidimų ir sutikimų nereikės jei statote iki 2 m aukščio tvorą per 1 m nuo sklypo ribos.

Būtinai paprašykite besiribojančio sklypo savininko raštiško sutikimo šiais atvejais:

  1. Kai tvorą statote ant sklypo ribos arba tvoros konstrukcijos elementai peržengia sklypo ribą.
  2. Tvoros cokolis trukdo vandens nutekėjimui iš gretimo sklypo.
  3. Kai tvora statoma arčiau nei 1 metro atstumu nuo ribos nesilaikant insoliacijos reikalavimų.

Insoliacijos reikalavimai skirti užtikrinti, kad tvora neužstos saulės šviesos kaimyniniame sklype. Jais nurodoma kokio tankumo tvora turėtų stovėti kiekvienoje sklypo pusėje. Sklypo šiaurinėje pusėje (tarp 315° ir 45º) stovinti tvora turėtų būti ažūrinė, o jo tarpai sudaryti ne mažiau, nei 50% bendro tvoros ploto. Rytinėje (tarp 45° ir 135°) ir vakarinėje (tarp 225° ir 315°) sklypo pusėje stovinčios tvoros kiaurymės privalo sudaryti daugiau nei 25%. Sklypo pietinėje pusėje (tarp 135° ir 225°) stovinčiai tvorai nėra jokių tankumo reikalavimų. Visi šie tvoros tankumo reguliavimai galioja tik tuomet, jei tvora stovi mažesniu, nei 1 m atstumu nuo sklypo ribos.

Taigi norėdami aptverti savo sklypą aklina, 1-2 m aukščio tvora turite du pasirinkimus – patraukti ją per 1 m nuo sklypo ribos arba gauti kaimyno raštišką sutikimą.

Su kaimynais taip pat reikės ieškoti sutarimo, jei statomos tvoros cokolis trukdys nutekėti paviršiniam vandeniui. Tokiu atveju reiktų gauti kaimyninio sklypo savininko raštišką sutikimą dėl vandens nutekėjimo sistemos įrengimo arba kito abiem pusėms priimtino sprendimo.

Nesvarbu kokio aukštingumo ir kokio tankumo tvorą nuspręsite tverti, pasirinkę medžio plastiko kompozito lentas turėsite ilgaamžę estetiškai atrodančią tvorą. Svetainėje https://www.kompozitas.eu/ rasite aktualią informaciją apie WPC tvoros lentų privalumus bei daugiau naudingų patarimų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)