Dantų protezavimas: ką būtina žinoti?

Kartais vis dar galvojama, kad dantų protezavimas – tik vyresniems žmonėms reikalinga dantų atkūrimo procedūra. Kartais dar vis dvejojama, ar tai išties efektyvu, ar verta ir reikalinga. O kartais netgi bijoma pasidomėti dantų protezavimu dėl sklandančių mitų apie procedūros metu patiriamą skausmą, diskomfortą ir ilgą šalutinio poveikio periodą.

Odontologijos klinikos „Papadent“ vadovas Tomas Stumbrys pastebi, kad anksčiau pacientams terūpėjo atkurti dantis tam, kad būtų užtikrina pilnavertė kramtymo funkcija. Būdavo susitaikoma su diskomfortu nuolat išsiimti protezus, dėl jų blogos fiksacijos atsisakoma daugiau bendrauti ar šypsotis, o dantų estetinė išvaizda net mintyse netapdavo prioritetu.  Tuo tarpu dabar dantų protezavimas ir jo rezultatas vertinamas kitaip. Jam pasiryžę pacientai domisi ne tik pačia procedūra (jos eiga, trukme ir dantų protezų kaina), bet ir rezultatu bei ilgalaikėmis perspektyvomis.

Tam pateikiame 5 populiariausių gydytojui – odontologui užduodamų klausimų, sulaukiamų bene kiekvienos konsultacijos metu, – apie tai, kas yra dantų protezai ir dantų protezavimas, kokia yra dantų protezų kaina ir iš ko susideda visa dantų protezavimo eiga.

  1. Kokius dantų protezus – išimamus ar fiksuotus – geriausia pasirinkti?

Ieškant atsakymo į šį klausimą, pirmiausia, reikėtų sau atsakyti, ar jus tenkins dirbtinių dantų plokštelės, kurias nakčiai yra būtina išsiimti. Nors šių išimamų dantų protezų kaina yra gana patraukli (mažesnė), tačiau reikėtų žinoti, kad toks sprendimas geriausias tuomet, kai nėra galimybės taikyti nuolatinių dantų protezų. Be to, išimami dantų protezai nėra itin stabilūs, todėl negali garantuoti nepriekaištingos kramtymo funkcijos. Taip pat juos reikia itin kruopščiai prižiūrėti, nes, priešingu atveju, juos dėvint nesunku pažeisti natūralią burnos mikroflorą ar padidinti infekcijų riziką.

Tuo tarpu fiksuoti dantų protezai  – ant implantų tvirtinami vainikėliai, dantų tiltai, ant dalinai pažeisto danties dedami vainikėliai bei mikroprotezai (įklotai, užklotai, dantų laminatės). Kitaip tariant, tai specialus lankelis su dirbtiniais dantimis, kuris dedamas ant šalia esančių tinkamai paruoštų dantų arba įsriegtų implantų. Fiksuoti dantų protezai – modernus ir efektyvus sprendimas norint turėti estetiškus dantis ir visavertę kramtymo funkciją. Šie dantų protezai apsaugo žandikaulį nuo nykimo, o jų priežiūra prilygsta natūraliems dantims. Tiesa, fiksuotų dantų protezų kaina paprastai būna šiek tiek didesnė, nei išimamų dantų protezų.

Negalėdami apsispręsti, nesibaiminkite, nes konsultacijos metu gydytojas – odontologas visuomet pakonsultuoja ir parenka kiekvienam pacientui tinkamiausią sprendimą.

  1. Kaip atrodo dantų protezai?

Danties protezas gali būti įvardijamas kaip natūralaus danties analogas, kuris gali būti gaminamas iš tam tikrų medžiagų: metalo keramikos dantų protezai (jie dažniausiai atitinka natūralių dantų spalvą ir šių dantų protezų kaina yra mažiausia), bemetalės keramikos dantų protezai (estetiškiausi ir ilgalaikiškiausi) ir cirkonio keramikos dantų protezai (tvirčiausi, patvariausi ir atrodo itin natūraliai). Pastarųjų dantų protezų kaina yra šiek tiek didesnė nei metalo ar bemetalės keramikos dantų protezų, tačiau matomas akivaizdus skirtumas vertinant estetinę pusę.

Gydytojo – odontologo pareiga papasakoti ir parodyti pacientui dantų protezus, paaiškinti jų pasirinkimo galimybes ir pan. Tačiau galutinis apsisprendimas paliekamas pacientui.

  1. Kada reikalingas dantų protezavimas?

Dantų gydytojai išskiria kelis atvejus, kuomet dantų protezavimas – neišvengiamas: kai reikia atkurti prarastus dantis, kai reikia sustiprinti dantis (negyvus ar nusilpusius), kai reikalinga dantų restauracija arba norint geresnės dantų estetinės išvaizdos.

Turėti sveikus dantis ir gražią šypseną yra būtina, nes tai geros fizinės bei psichologinės sveikatos garantas.

  1. Kaip atliekamas dantų protezavimas?

Ši procedūra stirpiai priklauso nuo to, ar pasirenkami išimami dantų protezai ar fiksuoti dantų protezai.

Apie visą dantų protezavimo eigą – pasiruošimą, reikalingus rentgeno tyrimus, išsamų gydymo planą, gijimo periodą ir dantų protezų priežiūrą – papasakojama konsultacijos metu. Dantų protezavimas priklauso nuo ir dantų būklės bei kitų individualių subtilybių.

  1. Ar dantų protezavimas – skausminga ir ilga procedūra?

Tai nėra nei skausminga, nei sudėtinga procedūra. Dantų protezavimo metu naudojami nuskausminamieji, be to, nušlifuoti dantys apdengiami laikinais dantų vainikėliais ar tiltais, todėl išvengiama jų jautrumo bei pažeidimo.

Dantų protezavimo eiga ir trukmė priklauso nuo to, kiek dantų reikės atkurti. Protezus fiksuojant ant implantų – trukmė ilgesnė, nei kitais atvejais, nes reikia išlaukti, kol implantas prigyja. Taip pat procedūros trukmė priklauso nuo to, per kiek laiko bus pagaminti dantų protezai.

Šiuolaikinis dantų protezavimas – pažangi procedūra, kuri leis džiaugtis atkurtais dantimis daugybę metų, užtikrins puikia kramtymo funkciją ir visiškai pilnavertį gyvenimą.

Dantų klinikos „Papadent“ gydytojo – odontologo komentaras

Prireikus bet kokio dantų gydymo (dantų plombavimas, dantų implantavimas, dantų protezavimas ar kt.) labai svarbus vaidmuo tenka pasirinktam gydytojui – odontologui. Mūsų odontologijos klinikoje „Papadent“  ilgametę patirtį sukaupę gydytojai dirba su naujausiomis technologijomis, kokybiškomis dantų gydymo priemonėmis ir medžiagomis tam, kad būtų pasiektas maksimaliai geras rezultatas ir pacientas išeitų plačiai besišypsodamas.

Žinome, kad gydymo metu labai svarbi ir bendra atsmosfera, aplinka, todėl mūsų klinikoje jaukiai ir patogiai įrengti gydymo kabinetai, kad pacientas galėtų atsipalaiduoti, nejaustų baimės ar diskomforto viso gydymo metu. Plati šypsena – geriausia paciento padėka mums.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų