Spausdinti šį puslapį

Nelaimės scenarijų dėliojo pratybose

Autorės nuotr. Į priėmimo skyrių vežami „nukentėjusieji“. Autorės nuotr. Į priėmimo skyrių vežami „nukentėjusieji“.

Taujėnų seniūnijoje, netoli Lėno, į eismo avariją pateko trisdešimt žmonių vežęs autobusas. Yra nemažai nukentėjusiųjų. Jie gabenami į Ukmergės ligoninę. Čia žmonės registruojami, jiems suteikiama skubi pagalba.

Priėmimo skyriuje zuja medikai, gelbėtojai vieną po kito gabena vaitojančius sužeistuosius...

Laimė, tai ne tikras įvykis, o trečiadienį vykusių civilinių pratybų tema.

Į šias civilinės saugos kompleksines pratybas įsijungė rajono savivaldybės operacijų centras ir Ukmergės ligoninė.

Jose dalyvavo medikai, savivaldybės administracijos darbuotojai, ugniagesiai gelbėtojai, atvyko savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Šių pratybų vadovas, rajono savivaldybės vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas pasakojo, kad šios pratybos planinės, šiemet tokios pirmos, o panašios ligoninėje rengiamos kas trejus metus.

Jos sutapo su šią savaitę Lietuvoje vykusiomis civilinės saugos pratybomis, kurių metu tikrintas institucijų pasirengimas reaguoti į galimą branduolinę avariją Baltarusijos atominėje elektrinėje.

Nors Ukmergėje vykusių pratybų vienas iš momentų panašus – pagal scenarijų avariją patyrusio autobuso keleiviai yra evakuojami iš sostinės dėl Astrave įvykusios branduolinės nelaimės, V. Rabazauskas sako, kad panaši tema – tik sutapimas.

Toks savotiškas apsunkinimas buvo numatytas, siekiant pasimokyti, kaip tinkamai suregistruoti nukentėjusius autobuso keleivius, kai apie juos nėra jokios informacijos – grupės vadovas praradęs sąmonę...

Į šias pratybas buvo įtraukti ir Ukmergės rajono spaudos atstovai. Mūsų užduotis – gauti informaciją apie nelaimę iš ligoninės vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos.

Ligoninės vadovas visa turima informacija pasidalijo spaudos konferencijoje. Informavo, kad jų įstaigoje dėl avarijos buvo skubiai sušaukta ekstremali padėtis, atšauktos planinės operacijos, į priėmimo skyrių iškviesti kitų skyrių medikai, nukentėjusieji apklausiami, registruojami...

Deja, labai panašioje tik jau tikroje situacijoje mūsų ligoninės medikai buvo atsidūrę iš tikrųjų 2017 metų gruodį. Tuomet mūsų rajone į avariją buvo papuolęs trisdešimt moksleivių vežęs autobusas.

R.Civilka sako, kad šios pratybos – puiki proga pasimokyti, kaip tokioje ekstremalioje situacijoje įstaigos darbuotojams koordinuoti savo veiksmus.

Prisimena, kad anuomet, tikroje avarijoje, streso ir įtampos buvo tikrai daug. Bet mano, kad susitvarkė, reagavo žaibiškai, vaikams teko ne tik suteikti pagalbą, bet ir raminti, užimti, sušildyti... Vėliau už tai sulaukė nukentėjusių vaikų artimųjų padėkų. Prisimena, kad sunkesnis buvo ne medicininės pagalbos teikimas, o informacijos pateikimas – šalies žiniasklaidos susidomėjimas buvo didžiulis.

R.Civilka sako, kad po šių pratybų veiksmai bus aptarti su visų skyrių vadovais.

Bus vertinami ne tik medikų, bet ir visų kitų pratybų dalyvių veiksmai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)