„Jaunos mamos istorija. Noriu ja pasidalyti“

Birutės Simanavičienės nuotr. Ieva Driukienė teigia, jog pagrindinė žindymo taisyklė būtų atmesti visas taisykles ir instrukcijas ir stengtis vadovautis natūraliais mamos instinktais bei intuicija, vis pasitikrinant su kompetentingu žindymo specialistu, jei kyla tam tikrų abejonių. Birutės Simanavičienės nuotr. Ieva Driukienė teigia, jog pagrindinė žindymo taisyklė būtų atmesti visas taisykles ir instrukcijas ir stengtis vadovautis natūraliais mamos instinktais bei intuicija, vis pasitikrinant su kompetentingu žindymo specialistu, jei kyla tam tikrų abejonių.

Nepagrįsta dvejonė, stresas, baimė ir nežinomybė – pagrindiniai pojūčiai, kuriuos patiria kone kiekviena žindyvė, pradėdama ruoštis kūdikio maitinimo etapui. Tačiau norint nuvyti visas neigiamas mintis tolyn, visų svarbiausia yra suprasti tai, kokią visapusišką naudą natūralus motinos pienas teikia kūdikiui ir mamai, o taip pat rekomenduojama pasikonsultuoti su kompetentingais specialistais, kurie nuramins ir tinkamai paruoš galimiems iššūkiams.

Apie tai, su kokiais žindymo neramumais susidūrė ir kaip juos sprendė, pasakoja „La Leche lygos“ žindymo vadovė, tinklaraštininkė ir keturių vaikų mama Ieva Driukienė, o savo įžvalgomis dalijasi medicinos mokslų daktarė, gydytoja neonatologė ir LSMU docentė Eglė Markūnienė.

Iššūkiai susilaukus pirmagimio

Kaip ir kiekvienai moteriai, I. Driukienei žindymo istorija prasidėjo dar prieš gimstant vaikeliui, o pirmų mėnesių vizitus pas gydytoją ji atsimena kaip egzaminus. „Nors ir visuomet žinojau, kad tik labai maža dalis moterų negali žindyti, vis tiek su kiekvienu vaiku yra ši baimė, o su pirmagimiu ji buvo pati didžiausia – ar vaikelis tikrai pakankamai suvalgo ir yra sotus. Žinau, kad tai galiu įvertinti atsižvelgdama į kūdikio tuštinimąsi ir šlapinimąsi, odos būklę ir bendrą savijautą, tačiau, matyt, man daro įtaką atmosferoje tūnanti visų moterų baimė nemokėti pasirūpinti savo vaiku“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Pasak gydytojos neonatologės E. Markūnienės, neretai mamas gąsdina ne tik įvairiausios mintys ir abejonės, bet ir tam tikri įvykiai, kuriems reikalinga kompetentinga pagalba čia ir dabar. Nugriaužti ir skaudantys speneliai ar krūties uždegimas – pagrindinės problemos, kamuojančios nepatyrusias moteris pirmuoju žindymo laikotarpiu.

Vieną tokių situacijų patyrė ir I. Driukienė, kai augindama savo pirmagimį itin rimtai sunerimo apčiuopusi pieno sąstovius, tuomet ji dar nežinojo, ką tokiu atveju daryti, ir greitai pasikvietė konsultantę iš kursų, kuriuos lankė nėštumo metu. Kaip bebūtų, ji nebuvo kvalifikuota specialistė, todėl jos apsilankymas jaunos šeimos namuose įnešė daugiau sumaišties nei ramybės.

Žindymo naudą patyrė savo kailiu

Pirmąkart, kai pirmagimis, būdamas apie 7 mėn., susirgo roto virusu, mamos išsigelbėjimas buvo jos natūralus pienas, nes, negalėdamas ir nenorėdamas nieko valgyti, vaikelis mielai žindo ir nepritrūko skysčių. Taigi šeimai pasisekė, nes nereikėjo nei gulėti ligoninėje, nei kūdikiui lašinių daryti, kad sustiprintų jo organizmą ir greičiau susidorotų su virusu.

Antrajam vaikeliui žindymas padėdavo nurimti po dienos darželyje, o dabar jis yra nepriekaištingos sveikatos – dažnai lieka visiškai sveikas, nors kiti namiškiai sloguoja ar skundžiasi gerkle. Be to, turi puikų sąkandį, kuriam taip pat daro įtaką taisyklingas žindymas.

Šeimos mažieji, 2 metų ir 3 mėnesių sūnus ir 4,5 mėnesio dukrytė, dabar dar yra žindomi, o labiausiai I. Driukienę džiugina tai, kad, turint galimybę miegoti kartu, nėra bemiegių naktų: šalia gulinčiam vaikui galima lengvai paduoti krūtį ir kelis, ir keliolika kartų, ir mama neišsibudina labiau nei versdamasi nuo šono ant šono.

Tiesa, mamai, be išmiegotų naktų, sutaupytų nervų ir pakilusios savivertės, dar yra laktacinė amenorėja. „Džiaugiuosi, kad nereikia vargti su mėnesinėmis, ir tikiu, kad taip taupau savo hemoglobiną, linkusį laikytis ties apatine normos riba. Kaip bebūtų, didžioji žindymo nauda mamai matoma tik labai ilgoje perspektyvoje, todėl, kai išeisiu į pensiją, galėsiu papasakoti, ar pavyko nesusirgti vėžiu, diabetu, osteoporoze ir kitomis ligomis“, – teigia I. Driukienė.

Auksinė taisyklė, kuria vertėtų vadovautis

Pasak I. Driukienės, pagrindinė taisyklė būtų atmesti visas taisykles ir instrukcijas ir stengtis vadovautis natūraliais mamos instinktais bei intuicija, vis pasitikrinant su mediku ar žindymo specialistu, jei kyla tam tikrų abejonių. „Man pačiai pasitikrinti visada padeda paprastas klausimas: o urvinė moteris taip darytų?“ – teigia jauna mama.

Kaip bebūtų, dažnai moterys savo aplinkoje neturi šeimos su kūdikiu ir net neįsivaizduoja, kaip viskas vyksta, todėl rekomenduojama nueiti jei ne į pačius geriausius ir populiariausius, tai bent į kokius nors kursus.

„Ne tik mamoms, bet ir patiems tėčiams vertėtų apsilankyti kursuose, nes apie 60 proc. žindymo sėkmė priklauso nuo vyro požiūrio ir pagalbos. Nors ir tokiuose mokymuose lankytis išdrįsta nedaugelis, atėję tėčiai prisipažįsta sužinoję daug naudingos informacijos ir pakeitę savo nuomonę apie tai, kad žindymas yra vien tik mamos darbas“, – priduria E. Markūnienė.

Pagalba suteikiama iškilus net pačiai menkiausiai dvejonei

Tiek į „La Leche lygą“, tiek asmeniškai į I. Driukienę kreipiasi daugybė moterų. Kai kurios gana gerai supranta, kas joms nutiko, bei žino, kaip tai išspręsti, todėl joms užtenka tik pasitikrinti, kad elgiasi teisingai. Kaip bebūtų, labai daug moterų visiškai nesupranta, koks yra normalus tam tikro amžiaus kūdikių elgesys, ir jos dažnai nori spręsti dalykus, kurie iš tiesų nėra problema. Tokioms moterims tuo metu reikia emocinės pagalbos suprasti ir išgyventi tą netikėtą situaciją.

Tačiau gydytoja neonatologė E. Markūnienė priduria, kad tam tikromis situacijomis labai svarbu pasirinkti profesionalaus mediko pagalbą, nes, pavyzdžiui, įvairiais krūtų infekcijos ar kitų negalavimų atvejais gali pagelbėti tik kompetentingi savo srities gydytojai.

„Kartais iki sėkmingo žindymo trūksta labai nedaug“

Kiekviena žindyvė susiduria su vis kitokiais asmeniniais iššūkiais, neretai drįsta sudvejoti žindymo nauda, bijo galimo skausmo ar net galvoja pakeisti natūralų pieną dirbtiniais mišinukais.

I. Driukienė įsitikinusi, kad daugumai moterų trūksta pagalbos, atsakymų į klausimus pirmomis valandomis, dienomis ligoninėje ar ką tik grįžus namo, todėl drąsina visas moteris nebijoti kreiptis.

„Jeigu jaučiate, kad akušerė per menkai įsigilino į jūsų klausimą ar kažko nepasakė, nepamokino, klauskite dar ir dar kartą. Kartais iki sėkmingo žindymo trūksta labai nedaug, ir dar negirdėjau nė vienos žindymo patirtį turėjusios moters, kad gailėtųsi, jog žindė“, – pataria keturių vaikų mama I. Driukienė.

Taip pat medicinos mokslų daktarė E. Markūnienė primena, kad natūralus mamos pienas yra nepakeičiamas kūdikio maistas ir vaistas, o padėties be išeities nėra, todėl atsiradus abejonėms vertėtų pasitarti su kompetentingu gydytoju ar specialistu. „Net įsivaikinusios ir vaikų negimdžiusios moterys geba žindyti, tik tam reikia žinių, tikslingos pagalbos ir pasiruošimo – to paties, kaip ir savo įsčiose vaiką nešiojančioms moterims“, – teigia E. Markūnienė.

Užs. Nr. 739

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Sherlyn 2023-01-02 18:36
Með því að hafa svo mikið efni, lendirðu einhvern tíma í einhverju ritstuldi eða höfundarréttarbroti? Bloggið mitt hefur mikið af alveg einstöku efni sem ég hef annað hvort skrifað sjálfur eða útvistað en það lítur út fyrir að mikið af því sé að skjóta því upp um allan vef án míns leyfis. Veistu einhverjar leiðir til að koma í veg fyrir að efni sé rænt? Ég myndi virkilega meta það.

Also visit my web blog; https://tatujinlog.com/community/profile/nannettestevens/: https://tatujinlog.com/community/profile/nannettestevens/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Monserrate 2023-01-04 09:40
Hmm er einhver annar í vandræðum með að hlaða myndirnar á þessu bloggi? Ég er að reyna að komast að því hvort það sé vandamál hjá mér eða hvort það sé bloggið. Öll viðbrögð væru mjög vel þegin.

Feel free to visit my site: yachay.unat.edu.pe: https://yachay.unat.edu.pe/blog/index.php?entryid=204522
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Betsey 2023-01-07 05:42
Hei Rakas, vierailetko tällä web-sivulla säännöllisesti, jos niin myöhemmin, saat epäilemättä hyvää tietotaitoa.

Feel free to surf to my site: online-muzyka.top: https://online-muzyka.top/user/ZaneDonahoe2704/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Brittney 2023-01-08 13:43
This article is really a fastidious one it helps new the web viewers, who are wishing for blogging.



Feel free to surf to my site - joeclassifieds.com: https://joeclassifieds.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=5448439
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Richelle 2023-01-15 16:16
Þegar einhver leitar að hlutnum sem hann þarfnast þarf hann/hún að vera tiltækur í smáatriðum þannig að hluturinn sé viðhaldinn hér.

my blog https://antiquebarberchairs.net/forums/topic/hugmyndir-og-abendingar-um-honnun-a-verond/: https://antiquebarberchairs.net/forums/topic/hugmyndir-og-abendingar-um-honnun-a-verond/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Crystal 2023-01-23 19:14
Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä tiedoista minulle. Ja olen iloinen lukeessani artikkelisi. Mutta haluan huomauttaa muutamasta yleisestä asiasta, Sivuston tyyli on ihanteellinen, artikkelit ovat todella mahtavia : D. Hyvää työtä, hurraa

Also visit my homepage; yachay.unat.edu.pe: https://yachay.unat.edu.pe/blog/index.php?entryid=166607
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Anastasia 2023-01-30 20:06
Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
as though you relied on the video to make
your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence
on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?


My web site :: arecdi.net: https://www.arecdi.net/blog/index.php?entryid=12619
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Paulina 2023-02-01 09:52
Hæ! Ég veit að þetta er soldið utan við efnið, ég hefði hugsað mér að spyrja. Hefðir þú áhuga á að versla með hlekki eða kannski gest sem skrifar bloggfærslu eða öfugt? Þessi síða mín fjallar um mikið af sömu viðfangsefnum og þín og ég tel að við gætum haft mikið gagn af hvort öðru. Ef þú gætir haft áhuga skaltu ekki hika við að senda mér tölvupóst. Ég hlakka til að heyra frá þér! Frábært blogg sem sagt!

Here is my web blog - campus.g4learning.com: https://campus.g4learning.com/blog/index.php?entryid=124292
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Marlon 2023-02-11 09:41
Quality articles or reviews is the key to invite the people to pay
a quick visit the web site, that's what this web site is
providing.

Also visit my site :: buy fioricet with codeine: https://fioricet.store/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Shannon 2023-02-12 11:45
It's an awesome post in favor of all the online viewers; they will get
advantage from it I am sure.

Feel free to visit my blog; fioricet blue pill: https://fioricet.store/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Guadalupe 2023-02-12 13:54
If you would like to obtain a great deal from this post then you have to apply such techniques to
your won blog.

Also visit my site ... fioricet online
overnight: https://fioricet.shop/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Francisca 2023-03-31 04:43
I believe what you said made a ton of sense. But, think
about this, what if you composed a catchier post
title? I am not saying your information is not good, but
what if you added something that grabbed folk's attention? I mean „Jaunos mamos istorija.
Noriu ja pasidalyti“ is kinda boring. You might glance at Yahoo's home page and
see how they create news titles to get viewers interested.
You might try adding a video or a picture or two to grab people
interested about what you've written. Just my opinion, it could make
your posts a little livelier.

Feel free to visit my blog: owl
essay writing: https://www.essaywriter.best
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Maybell 2023-04-11 05:10
Appreciate this post. Let me try it out.

Here is my blog; tv.hdrezka.lu: http://tv.hdrezka.lu
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Demetria 2023-08-20 08:57
You will get $one hundred for every one that signs
up together with your code via referrals. The license can present
an additional level of safety for players.

Also visit my website :: online casino games real money free spins no deposit (Ella: http://muhammad-official.com/index.php/What_Free_Online_Casino_Slots_Win_Real_Money_Experts_Don_t_Want_You_To_Know)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų