KODĖL DANTIS LABIAU SKAUDA RUDENĮ IR ŽIEMĄ?

„Estetinė odontologija“ kviečia visus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis. „Estetinė odontologija“ kviečia visus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis.

Vis dar labai daug žmonių atideda vizitus pas gydytoją odontologą, baimindamiesi patirti nemalonų skausmą dantų gydymo metu. Pacientai vis dar turi nepagrįstų baimių ir neigiamų prisiminimų iš vaikystės, kai dantų gydymas buvo išties nemalonus ir skausmingas.

Tačiau šiuolaikinė odontologija yra viena labiausiai tobulėjančių medicinos sričių ir dantų gydymas dėl technologijų, farmacijos pažangos bei gydytojų odontologų kompetencijos vyksta greitai ir be skausmo. O ką daryti, kai dantį vis tik suskausta?

Plačiau apie dantų skausmą, jo atsiradimo priežastis bei gydymo galimybes kalbame su klinikos „Estetinė odontologija“ gydytojomis odontologėmis Dovile Deksniene, Aušrine Šidlauskaite bei Ieva Perednyte.

Pagrindinė dantų skausmo priežastis – laiku negydomas kariesas

Dantų skausmo priežasčių yra daug, bet pagrindinė yra kariesas, kitaip dar vadinamas dantų ėduonimi. Valgant burnos ertmėje esančios bakterijos skaido angliavandenius ir išskiria danties paviršiuje rūgštis, kurios laikui bėgant pažeidžia emalį. Paviršiuje esantys emalio pažeidimai iš pradžių nepastebimi, nesukelia neigiamų simptomų arba gali būti juntamas tik nemalonus dantų jautrumas, kurį dažniausiai sukelia šaltas ar karštas, saldus ar rūgštus maistas bei gėrimai.

Tai jau turėtų būti vienas iš pirmųjų ženklų, kad laikas apsilankyti pas gydytoją odontologą. Galbūt užteks atlikti tik fluoro aplikaciją ar pašalinus pažeistus audinius dantį užplombuoti, o galbūt jau bus reikalingas šaknų kanalų gydymas. Tik gydytojai odontologai apžiūros metu gali nustatyti jautrių dantų priežastis ir pritaikyti tinkamą gydymą.

„Pastebėję spalvinius dantų pakitimus arba pajutę neįprastą dantų skausmą ar jautrumą, kreipkitės į gydytoją odontologą, kad prasidėjęs dantų kariesas būtų sustabdytas pradinėje stadijoje“, – pabrėžė gydytoja odontologė Ieva Perednytė.

Kas bus, jei negydysime aktyvaus dantų karieso?

Jei laiku pacientas nesikreipia į gydytoją odontologą, progresuojantis dantų kariesas gali išsivystyti į karieso komplikacijas – danties nervo (pulpos) uždegimus. Visų pirma vystosi nervo uždegimas – pulpitas. Tuomet jaučiamas savaiminis, ilgalaikis, pulsuojantis vidutinio stiprumo ar stiprus skausmas, plintantis per visą žandikaulį. Šis skausmas dažniausiai pasireiškia vakare arba naktį miegant. Nervo uždegimas pats savaime nepraeina, skausmas po kelių bemiegių parų sumažėja, bet nervo uždegimas plinta toliau į žandikaulį, pacientas pradeda tinti, formuojasi pūlinys.

„Dažnai delsdami žmonės tik dar labiau pablogina situaciją ir kreipiasi pas mus tik tada, kai jaučia stiprų „plėšiantį“ skausmą, dantys skausmingi sukandant, atrodo tarsi „pakelti“, yra patinimas, o skausmą malšinantys vaistai jau nebepadeda. Tuomet gydymas užtrunka gerokai ilgiau, reikalingos sudėtingesnės procedūros“, – pasakojo gydytoja odontologė Aušrinė Šidlauskaitė.

 „Yra situacijų, kai nervo uždegimas yra lėtinis ir pacientas nejaučia simptomų arba šie nestiprūs. Dažniausiai skausmas paūmėja, kai nervo uždegimas yra išplitęs, nusilpus organizmo imuninei sistemai, peršalus. Ypač daug pacientų kreipiasi atšalus orams – rudenį bei žiemą“, – priduria gydytoja odontologė Dovilė Deksnienė.

Endodontinis gydymas ar implantacija

Endodontinis gydymas (dar kitaip vadinamas dantų šaknų kanalų gydymas) – tai šaknų kanalų infekcijos bei uždegimo gydymas. „Endodontinis gydymas yra būtinas, jei norite išsaugoti dantį, tačiau, atvykus pas odontologą per vėlai, danties šaknys gali būti pažeistos uždegimo ir tuomet vienintelis gydymo būdas yra danties šalinimas“, – pabrėžė gydytoja odontologė Ieva Perednytė.

Jei danties šaknis tenka šalinti, galima jas pakeisti implantu, kuris sugijus žaizdai tarnaus kaip dirbtinė šaknis. Tokiose situacijose dažniausiai atliekama momentinė implantacija, kai implantas sriegiamas iš karto vos tik pašalinus dantį.

„Kuo ankščiau gydomas kariesas, tuo lengvesnis ir paprastesnis yra jo gydymas. Tad kviečiame registruotis profilaktiniam dantų patikrinimui jau dabar, nes žiema ateina“, – baigė pokalbį Dovilė Deksnienė.

„Estetinė odontologija“, įsikūrusi Vytauto g. 10-10, Ukmergėje, kviečia visus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis. Būtina išankstinė registracija telefonu 8 614 96000. Vietų skaičius ribotas, paskubėkite registruotis!

Užs. Nr. 797

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų