Danties skilimas ar lūžis: ką turėtų žinoti pacientas?

Prieš ir po estetinio plombavimo. Prieš ir po estetinio plombavimo.

Turbūt kiekvienas esame susidūrę su situacija, kai nuskyla ar nulūžta dantis, ir tai visuomet nutinka pačiu netikėčiausiu metu. O staiga prireikus gydytojo odontologo pagalbos, patekti neužsiregistravus yra sudėtinga.

Apie dantų skilimus ir lūžius bei jų atkūrimo būdus kalbame su odontologijos klinikos „Estetinė odontologija“ gydytojais odontologais.

Danties skilimo priežastis – praleistas profilaktinis vizitas

Odontologai teigia, kad daugiau nei pusės neplanuotų pacientų vizitų priežastis yra dantų lūžiai ir įvairūs plombų ar pačių dantų skilimai. Tai nutinka todėl, kad pacientai vis dar vengia pasitikrinti dantis profilaktiškai, kol jokių problemų dar nėra.

Danties skilimą ar lūžį gali sukelti ypač kieto maisto kramtymas, netinkamas sukandimas, griežimas dantimis ar trauma, bet viena iš pagrindinių priežasčių – danties audinių netekimas dėl ėduonies. Dantis, pažeistas ėduonies, yra pakankamai silpnas, dažnai tuščiaviduris, todėl lengvai trupa ir pažeisti jo paviršių nėra sudėtinga.

„Kai nuskyla ar nulūžta dantis, svarbu kuo greičiau kreiptis į gydytoją odontologą, kad laiku būtų įvertinta danties būklė bei imtasi reikiamų veiksmų ir dantį būtų galima atkurti plombuojant ar protezuojant“, – pabrėžė gydytoja odontologė Dovilė Deksnienė.

Priekinio danties atkūrimui – estetinis plombavimas ar protezavimas

Nudilusio, nuskilusio ar nulūžusio priekinio danties atkūrimui dažniausiai rekomenduojama atlikti estetinį plombavimą. Nudilęs ar nuskilęs dantis yra ne tik pastebimai sutrumpėjęs, neestetiškai atrodo, bet ir jautriai reaguoja į temperatūros pokyčius, gali būti  skausmingas. Nesprendžiant problemos, danties nudilimas ar nuskilimas gali tapti danties skausmo ar nervo uždegimo priežastimi.

„Estetinio plombavimo metu, naudojant šiuolaikines, aukštos kokybės plombines medžiagas, kruopščiai ir tiksliai, sluoksnis po sluoksnio, atkuriame danties audinius, spalvą ir dydį taip, kad savo forma, spalva, skaidrumu paviršiaus mikrostruktūra būtų kiek įmanoma artima natūraliems dantims“, – pasakojo gydytoja odontologė Ieva Perednytė.

„Priekinius dantis atkurti taip pat galime laminatėmis. Laminatės – ploni keramikiniai lakšteliai, tvirtinami prie nedaug nušlifuoto danties paviršiaus. Kiekvienam pacientui laminatės gaminamos individualiai dantų technikų laboratorijoje“, – papildė gydytoja odontologė D. Deksnienė.

Danties protezavimas – geriausias sprendimas, kai plombavimas neefektyvus

Kai prarandama didelė krūminio danties audinio dalis ir danties atstatymui plombavimas tampa nebegalimas, rekomenduojamas dantų protezavimas – įklotu, užklotu ar pavieniu dantų vainikėliu.

„Danties įklotas yra įcementuojamas į dantį, juo atstatomi pažeidimai danties vagelių ir duobučių srityse. O danties užklotas užkloja dalį arba visą dantį, suformuoja danties paviršių. Įklotu ar užklotu yra sustiprinama ir apsaugoma silpnoji danties audinio dalis, neliečiant sveikosios danties audinio dalies“, – pasakojo gydytoja odontologė I. Perednytė.

„Esant sveikoms, nepažeistoms ar sugydytoms danties šaknims, bet daug pažeistam danties paviršiui, rekomenduojame dantų vainikėlį. Vainikėliai yra kaip kepurėlė, dengianti ir sustiprinanti visą dantį“, – pridūrė gydytoja odontologė D. Deksnienė.

Yra atvejų, kai sugydyti dantų šaknų nebeįmanoma ir jas tenka išrauti. Tuomet atkurti paciento dantį siūloma danties implantu ir vainikėliu.

„Danties implantas tai danties šaknies pakaitalas. Implantas yra mažas titaninis varžtelis, kuris yra įsukamas į žandikaulio kaulą ir ant jo tiesiai yra tvirtinamas vainikėlis. Vieno danties atstatymas ant implanto – labiausiai tausojantis trūkstamo danties protezavimo būdas. Esant beviltiškai situacijai, kai jokie protezavimo variantai neįmanomi, danties šaknys yra pašalinamos ir iš karto yra sriegiamas implantas bei uždedamas laikinas dantis“, – teigia implantuojanti gydytoja odontologė Vida Laurinonienė. „Tokiu būdu yra taupomas paciento laikas ir išvengiama buvimo be danties nepatogumų. Gyjimo periodas būna sklandesnis ir nuolatiniu dantimi galima džiaugtis greičiau“, – papildė gydytojas odontologas Tautvydas Bradauskas.

„Estetinė odontologija“ laukia visų norinčių NEMOKAMAI PASIKONSULTUOTI dėl dantų implantavimo ir protezavimo adresu Vytauto g. 10-10, Ukmergė. Būtina išankstinė registracija telefonu +370 614 96000. Daugiau informacijos rasite internetiniame puslapyje www.laudenta.lt.

Užs. Nr. 835

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų