8 faktai apie krepšinio istoriją ir jo atsiradimo ištakas

Vos tik žmonės sulaukia klausimų apie tai, ar jie mėgsta krepšinį, vėl ir vėl galima išgirsti tokį patį atsakymą – „o kas gi jo nemėgsta?!“ Tai tik dar kartelį patvirtina, kad krepšinis jau ne pirmą šimtmetį yra visuotinai pripažįstamas ir mėgstamas sportas.

Pasaulio krepšinio čempionatas, krepšinis vasaros olimpinėse žaidynėse, „Eurolygos“, NBA ir daugybė kitų čempionatų, lygų ir krepšinio varžybų – visa tai, TOPsport nuomone, sulaukia didžiulio susidomėjimo visame pasaulyje. Taigi, tai sporto šaka, kurią dievina milijonai žmonių iš viso pasaulio, todėl apie šią jau seniai gyvuojančią sporto šaką vertėtų pateikti keletą įdomių faktų.

1. Pirmasis krepšinio kamuolys iš tikrųjų nebuvo „krepšinio kamuolys“. 

Turbūt skamba neįprastai ir paradoksaliai? Tačiau tai tiesa. Pradžioje krepšinis nebuvo žaidžiamas naudojant krepšinio kamuolį, nes paprasčiau jis dar nebuvo sukurtas. Krepšinio sporto šakos atsiradimo pradžioje krepšinis buvo žaidžiamas naudojant futbolo kamuolį. Žinoma, tai nebuvo labai praktiškas sprendimas. Be to, tikėtina, kad tai galėjo turėti įtakos ir kitai pradžioje taikytai taisyklei – draudimui varytis kamuolį.

2. Kuo daugiau žaidėjų, tuo linksmiau.

Šiuolaikinėse krepšinio taisyklėse yra labai aiškiai nurodyta, kiek žaidėjų gali būti krepšinio aikštėje rungtynių metu, t.y. po 5 žaidėjus kiekvienoje krepšinio komandoje. Tačiau Naismith, kuris sukūrė krepšinio sporto šaką, kuria buvo galima užsiimti žiemą universiteto vidaus patalpose, norėjo, kad jo sukurtas žaidimas galėtų įtraukti kuo daugiau žmonių. Todėl pradžioje buvo įprasta krepšinio aikštėje matyti 18 žaidėjų – 9 kiekvienoje komandoje. Įdomu, kodėl būtent 18? Būtent tiek žaidėjų atėjo į pirmąsias rungtynes. Tačiau 1897 m. startinis žaidėjų skaičius buvo sumažintas iki 5 žaidėjų kiekvienoje krepšinio komandoje. Tuo tarpu tik nuo 1920 m. rungtynių metu pakeistas startinio penketo žaidėjas į aikštę galėdavo sugrįžti vos kartą, o nuo 1945 m. to paties žaidėjo keitimų skaičius nebebuvo ribojamas.

3. Varytis kamuolį nebuvo leidžiama.

Krepšinio sporto šakos atsiradimo pradžioje žaidėjai negalėjo varytis kamuolio – krepšinio taisyklės to daryti neleido. Vietoje to, žaidėjas, kuris sugaudavo kamuolį, jį turėdavo mesti arba perduoti kitam žaidėjui iš ten, kur jį sugavo. Tuo tarpu pirmasis atvejis, kuomet krepšinio varžybų metu buvo panaudotas kamuolio varymas, įvyko Jeilyje 1897 m. Tačiau tik po ketverių metų kamuolio varymosi taisyklė tapo oficiali. Be to, net ir atsiradus šiai taisyklei, žaidėjas kamuolį galėdavo į žemę atmušti tik vieną kartą.

4. Nėra žalos – nėra baudos.  

Įvairūs fiziniai veiksmai, tokie kaip stūmimas, niuktelėjimas alkūne ir kt., niekuomet nebuvo priimtini. Tačiau tokie veiksmai iki pat 1910 m. nebuvo vertinami kaip baudos. Tuo tarpu nuo 1910 m. taisyklės buvo pakeistos ir žaidėjas, surinkęs keturias baudas, būdavo diskvalifikuojamas. 1946 m. baudų skaičius buvo padidintas iki penkių.

5. „Krepšio kamuolys“ nebuvo eufemizmas.

Originalus apibūdinimas to, kas buvo vadinama pelnytais taškais krepšinio sporto šakoje, skambėjo taip – „kai kamuolys yra įmetamas į krepšį ir jame pasilieka“. Tokia taisykle buvo vadovaujamasi iki 1913 m. Vėliau buvo sukurtas atviras krepšys, todėl taškai buvo pelnomi lygiai taip pat, kaip ir šiuolaikiniame krepšinyje.

6. Pradžioje teisėjai naudojosi laikrodžiais.

Viena iš pareigų, kuri tekdavo krepšinio teisėjams šios sporto šakos atsiradimo pradžioje, buvo laiko stebėjimas. Kita vertus, pradžioje žaidžiant krepšinį nebuvo griežtų laiko „standartų“ – juolab, nebuvo ir 24 sekundžių taisyklės, kuri atsirado tik 1954 m., kuomet NBA lygoje norėta pakeisti situaciją ir žaidėjai krepšinio rungtynių metu veltui nebevilkintų laiko.

7. Krepšinio pradžioje rungtynės būdavo trumpos.  

Naismith kurdamas krepšinio žaidimo taisykles pradžioje buvo numatęs du kėlinius po 15 min., tarp kurių buvo 5 min. pertraukėlė. Tuo tarpu, kai 1946 m. buvo suformuota BAA, du kėlinius pakeitė keturi kėliniai po 12 min.

8. Įdomi idėja – pratęsimas komandų susitarimu.

Jei krepšinio rungtynių pabaigoje būdavo lygiosios, Naismith sugalvojo, kad žaidimas gali būti tęsiamas „kapitonų susitarimu“ iki tol, kol būdavo pelnomas dar bent vienas taškas. Ir tik septintajame dešimtmetyje ši taisyklė buvo išbraukta ir ją pakeitė 5 min. trunkantis pratęsimas.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

Topsport lazybos internete

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų