Paskolų tipai – kuo jie skiriasi bei kuris yra tinkamiausias Jums?

Šiais laikais skolinimasis yra neatsiejama daugelio lietuvių gyvenimo dalis. Ir nenuostabu - sparčiai greitėjant gyvenimo tempui, neretai tampa neoptimalu laukti ir taupytis pačiam, kai galima pasiimti paskolą ir reikiamą gyvenimo įrankį įsigyti nedelsiant.

Nuolatos augant paklausai paskoloms, tuo pačiu didėja ir pačių paskolų pasiūla – šiuo metu galima rinktis ne tik tarp dešimčių skirtingų skolintojų, bet ir tarp skirtingų paskolų tipų. Tačiau kaip sužinoti, kuris paskolos tipas yra tinkamiausias?

Paskolų palyginimo platformos Financer.com Lietuva atstovas Augustas Šilanskas teigia, jog yra labai svarbu įvertinti savo poreikius bei pasirinkti tinkamiausią paskolos tipą. Anot jo, ieškodami greičiausio sprendimo žmonės neretai pasirenka jiems netinkamas paskolas, o tai gali privesti prie nemažų finansinių nemalonumų.

Pagrindiniai paskolų tipai

Egzistuoja keturi pagrindiniai paskolų tipai fiziniams asmenims – tai yra greitieji kreditai, vartojimo paskolos, paskola automobiliui, bei hipotekos (būsto paskolos). Vertėtų paminėti, jog paskolų tipai tarpusavyje skiriasi ne tik savo paskirtimi – skirtingoms paskoloms yra būdingos skirtingų dydžių palūkanos bei kiti įkainiai, o taip pat ganėtinai skiriasi ir atitinkamų kreditų teikimo sąlygos.

A. Šilanskas sako, jog dauguma paskolų yra ganėtinai specializuotos, tad dažniausiai žmonės neapsirinka ir pasirenka jiems tinkamą paskolą. Vis dėlto, ekspertas taip pat pabrėžia, jog kai kurie kreditai nėra aiškiai apibrėžti bei dalį žmonių gali suklaidinti. Puikus pavyzdys – greitosios paskolos.

Greitieji kreditai

Greitosios paskolos, neabejotinai, yra vienas populiariausių kreditų tipų Lietuvoje. Taip yra dėl to, jog šio tipo paskolos dažniausiai yra nedidelės bei jas yra nesudėtinga gauti. Tiesa, šios paskolos taip pat yra atsakingos ir už didžiąją į įsiskolinimus įklimpusių žmonių dalį Lietuvoje – aptarkime kodėl.

A. Šilanskas sako, jog žmonės neretai greituosius kreditus klaidingai painioja su vartojimo paskolomis manydami, jog greitieji kreditai nuo vartojimo paskolų skiriasi tik paprastesne kredito išdavimo tvarka. Ekspertas tikina, jog iš tiesų greitieji kreditai nuo vartojimo paskolų skiriasi ganėtinai stipriai, o į įsiskolinimus žmonės įklimpsta būtent dėl to, jog neįsigilina į greitiesiems kreditams būdingus įkainius. Tačiau kam greitieji kreditai yra skirti?

Iš esmės, greitieji kreditai yra skirti nenumatytoms situacijoms, kurias yra būtina kuo greičiau išspręsti. Greitųjų paskolų pranašumas – supaprastintas paraiškų paskolai gauti nagrinėjimo procesas bei greitas reikiamo kredito išdavimas. Taip pat, greitųjų kreditų skolintojai savo klientams leidžia pasiimti mažas paskolas – kartais, vos nuo 100 eurų.

Nors visi šie privalumai ir yra itin patrauklūs daugumai žmonių, kuriems prireikė paskolos, vis dėlto yra svarbu nepamiršti, jog  greituosius kreditus vertėtų rinktis tik kritiniais atvejais, mat šio tipo paskolai būdingi privalumai nėra teikiami už dyką.

A. Šilanskas sako, jog besiskolinantys žmonės retai kada pasidomi, kiek iš tikrųjų jiems gali kainuoti pasirinktas greitasis kreditas. Ekspertas primena, jog greitosioms paskoloms yra būdingos itin didelės palūkanos – kartais mokamos palūkanos gali siekti net ir 75%, o bendra kredito kaina – virš 120% per metus. Taip pat vertėtų atsižvelgti ir į kitus įkainius – sutarties sudarymo bei administravimo mokesčius, o taip pat ir papildomą įmoką, kurią gali sumokėti, jeigu gautą kreditą nuspręstumėte grąžinti anksčiau pasirinkto grąžinimo termino.

Šie papildomi įkainiai, kartu su itin didelėmis palūkanomis, gali apkrauti ganėtinai didele finansine našta tuos, kurie nusprendžia rinktis greitąjį kreditą, net kai jis nėra būtinas. Būtent todėl, jeigu jums prireikė pinigų, tačiau iškilusi finansinė problema gali bent kelias dienas palaukti, žymiai optimaliau yra pasirinkti vartojimo paskolą.

Vartojimo paskolos

Vartojimo paskolos yra plačiausią panaudojimą siūlantis kredito tipas. Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, šio tipo paskolos neturi konkrečios panaudojimo paskirties. Tai reiškia, jog vartojimo paskolas teikiantys skolintojai nesigilins, kam suteiktus pinigus panaudosite – vartojimo paskola gali būti panaudota būsto remontui, automobilio ar kitos technikos įsigijimui, depozito už buto nuomą sumokėjimui bei kitoms asmeninėms reikmėms.

Paskolų palyginimo platformos atstovas sako, jog vartojimo kreditas neretai gali būti optimaliausiu iškilusios finansinės problemos sprendimo būdu. Taip yra dėl to, jog šio tipo paskolos nereikalauja užstato, tačiau tuo pačiu leidžia pasiskolinti didesnes sumas (iki 20 tūkst. eurų).

Taip pat vertėtų pakalbėti ir apie palūkanas – dauguma kreditorių vartojimo paskolas teikia 7 – 15% palūkanų normomis, o tai yra dvigubai pigiau, nei tai, ką gali pasiūlyti dauguma greitųjų kreditų teikėjų.

Paskola automobiliui (lizingas)

Paskolos automobiliui (taip pat vadinamas automobilio lizingu) – itin sparčiai populiarėjantis kredito tipas. Tai yra ganėtinai specializuotas paskolos tipas, suteikiantis galimybę įsigyti norimą transporto priemonę mažesnėmis palūkanomis. Tačiau kaip tai veikia?

A. Šilanskas sako, jog automobilio lizingas savo veikimo principu ganėtinai primena išperkamąją nuomą. Iš esmės, skolintojas, suteikdamas paskolą automobiliui įsigyti, iš tikrųjų pats jį nusiperka – automobilis būna užrašytas lizingą suteikusios įmonės vardu. Žinoma, tai tik formalumas, nes faktiškai automobiliu naudojasi vartotojas bei moka atitinkamas įmokas skolintojui. Įvykdžius visas lizingo sutarties sąlygas, automobilis yra perrašomas klientui bei tampa visateise jo nuosavybe.

Šiam paskolos tipui nereikalingas papildomas užstatas, nes užstatu tampa pats automobilis, kurį įsigysite. Tai yra, jeigu jūs nesugebėtumėte įvykdyti lizingo sutarties sąlygų, jūs prarastumėte įsigytą automobilį bei nebeatgautumėte jau sumokėtų įmokų.

Žinoma, šio tipo paskolų teikimo sąlygos taip pat suteikia ir tam tikrų privalumų. Dėl to, jog automobilių paskolas teikiančios įmonės gauna užstatą, jos gali teikti paskolas geresnėmis sąlygomis – mažesnėmis palūkanomis bei lankstesniais grąžinimo terminais, o taip pat vartotojas gali džiaugtis ir geresnėmis automobilio draudimo sąlygomis.

Eksperto teigimu, automobilio lizingą vertėtų rinktis tik tuo atveju, jeigu planuojate įsigyti brangesnį automobilį. Anot analitiko, jeigu perkamas automobilis nėra itin brangus (jo kaina siekia iki kelių tūkst. eurų), optimaliau yra jį įsigyti vartojimo paskolos pagalba.

Būsto paskolos

Paskutinis ir, turbūt, didžiausią įtaką kiekvieno žmogaus finansiniam gyvenimui darantis paskolos tipas, be abejo, yra nekilnojamojo turto paskolos.

Būsto paskola yra tas vienas finansinis įsipareigojimas, apie kurį žino net vaikai. Jei norite turėti nuosavus namus, o ne juos nuomotis, nemaža tikimybė, jog jums teks kreiptis į banką. Ir nenuostabu – nekilnojamojo turto kaina sparčiai kyla (ypač – Vilniuje, Kaune, bei kituose didžiuosiuose šalies miestuose), o paklausa nesiruošia mažėti, tad galimybių įsigyti būstą be paskolos yra (ir artimiausiais metais bus) itin mažai.

Anot A. Šilansko, būsto paskolos yra itin specializuotas kredito tipas – šio tipo paskola yra nepakeičiama, o ja galima įgyvendinti tik vieną poreikį. Taip pat, šio tipo paskolą gauti yra sudėtingiausia – paskolos suteikimo procesas yra ganėtinai komplikuotas, o taip pat yra reikalingas ir pradinis įnašas, siekiantis 15% paskolos sumos, kuris neretai gali siekti ir 15, ir 30 tūkstančių eurų - priklausomai nuo to, kokio dydžio kreditas jums yra reikalingas.

Savaime suprantama, jog šio tipo paskolas žmonės renkasi tikslingai – tam, kad gautumėte būsto paskolą, jums reikės pateikti perkamo nekilnojamojo turto dokumentus, jo vertinimą (kurį atlikti gali tik įgalioti asmenys), bei pirkimo-pardavimo sutartį.

Kurį paskolos tipą pasirinkti?

Jeigu jums prireikė paskolos, visai gali būti, jog jūs turėsite galimybę rinktis tarp keleto skirtingų paskolų tipų. Tad kurį paskolos tipą rinktis?

A. Šilanskas sako, jog norintis išsirinkti tinkamiausią paskolą žmogus iš pradžių turėtų pasigilinti į savo poreikius. Ar iškilusi finansinė problema – skubi? Kokia pinigų suma yra reikalinga? Per kokį terminą reikiamą paskolą galėtumėte grąžinti?

Anot eksperto, greitąjį kreditą vertėtų rinktis tiems asmenims, kurie nori pasiskolinti itin mažas pinigų sumas, o iškilę finansiniai nesklandumai yra neatidėliotini bei juos reikia išspręsti nedelsiant.

Kita vertus, jeigu žmogui paskolos prireikė įvairiems pirkiniams (ypač – didesniems), jam vertėtų pagalvoti apie vartojimo kreditą – tai yra optimaliausias daugumos gyvenimiškų poreikių patenkinimo būdas. Vartojimo paskolą turėtų rinktis ir tie, kurie nori įsigyti sąlyginai nebrangų automobilį – pirkdami automobilį vartojimo paskolos pagalba jūs iškart tapsite jo savininku, turėsite daugiau laisvės bei džiaugsitės paprastesniu įsigijimo procesu.

Galų gale, jeigu jūs norite įsigyti automobilį, kurio kaina yra didesnė nei 4 – 5 tūkst. eurų, jums vertėtų pagalvoti apie galimybę norimą automobilį įsigyti lizingu – taip jums teks mokėti mažesnes palūkanas, o taip pat galėsite džiaugtis mažesne draudimo kaina.


Finansiniai patarimai ir naujienos Paskolos-internetu.eu

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų