Vaikų dantų traumos: kaip elgtis nutikus nelaimei?

„Estetinė odontologija“ kviečia vaikus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis. „Estetinė odontologija“ kviečia vaikus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis.

Dažnai vaikai žaisdami ar nelaimingų atsitikimų metu patiria traumų, kurios turi įtakos jų sveikatai. Dažnu atveju nukenčia ne tik vaiko sveikata, bet ir dantys ar burnos ertmė, ypač dažnai pažeidžiami priekiniai, viršuje esantys dantys.

Plačiau apie vaikų dantų traumas ir kaip nutikus nelaimei elgtis, kalbame su odontologijos klinikos „Estetinė odontologija“, įsikūrusios Ukmergėje Vytauto g. 10-10, gydytojais odontologais: Dovile Deksniene, Ieva Perednyte ir Tautvydu Bradausku.

Patyrus dantų traumą – kreipkitės į gydytoją odontologą

Vaikų dantų ir burnos traumos paprastai nepriklauso nuo amžiaus, gali nukentėti tiek pieniniai, tiek ir nuolatiniai dantys. Dantukus galima nuskelti, įmušti, išmušti, nulaužti ir sutrenkti. Kartais neprireikia gydymo, užtenka tik stebėti, o kartais vaiko trauma gali pasibaigti danties praradimu.

Viena iš paprasčiausių dantų traumų, kurią gali patirti vaikas, – emalio skilimas ar lūžis, t. y. danties vainiko lūžis, kai pažeidžiamas tik emalis. „Įskilus ar nulūžus itin mažam danties krašteliui, nupoliruojame aštrų kampelį ir prireikus plombinėmis medžiagomis atstatome danties formą“, – pasakojo gydytoja odontologė Dovilė Deksnienė. 

Nors ir vaikui susitrenkus dantis ar lūpą nėra akivaizdžiai matomų burnos ertmės pažeidimų, dantenų neskauda ir dantys akivaizdžiai nejuda, vis tiek reikėtų kreiptis į gydytoją odontologą. Odontologas apžiūros metu nustatys, ar nebuvo sutrenkta ar lūžusi danties šaknis, nepažeisti nervai, ar dantis nejuda, galbūt gali prireikti ortodontinio gydymo, siekiant padėti atstatyti išjudintus dantis į savo vietas, ar endodontinio gydymo, siekiant išvengti uždegimo ar infekcijos.

Prieš ir po.
Prieš ir po.

Išsimušus dantį – jį atraskite ir atsivežkite į odontologijos kliniką

Būna situacijų, jog nulūžta didesnė dalis danties vainiko ar visas dantis. „Nutikus nelaimei, kai prarandamas dantis, rekomenduojame susirasti nulūžusią danties dalį ar visą dantį, jį įdėti į indelį su pienu, fiziologiniu tirpalu, paciento seilėmis ar kraštutiniu atveju vandeniu ir kaip įmanoma skubiau atvykti į odontologijos kliniką“, – rekomendavo gydytoja odontologė Ieva Perednytė. „Suradę išmuštą dantį jokiu būdu jo mechaniškai nevalykite ir nedezinfekuokite! Taip pat negalima nulūžusio danties gabenti sauso – suvynioto į popierėlį ar medžiagos skiautelę“, – pridūrė gydytojas odontologas Tautvydas Bradauskas.

Anot odontologijos klinikos „Estetinė odontologija“ gydytojų odontologų, kuo skubiau yra kreipiamasi į specialistus, tuo efektyvesnis gydymas. Laiku kreipiantis, padidėja tikimybė išsaugoti danties gyvybingumą ir įstatyti jį atgal.

Būtina laikytis gydytojo odontologo rekomendacijų

Patyrusius trauminių pažeidimų pacientus stebėti yra taip pat svarbu, kaip ir suteikti skubią pagalbą dantų traumų atvejais. „Būtinai atkreipkite dėmesį, ar po traumos danties spalva nekinta, slūgsta skausmas, patinimas. Taip pat laikykitės rekomendacijų ir, kada paskirtas kitas vizitas, atvykite apžiūrai pas gydytoją odontologą, nes tikrosios traumos pasekmės dažnai matomos būna tik praėjus šiek tiek laiko“, – pabrėžė gydytoja odontologė Dovilė Deksnienė.

„Įvykus traumai, dažnai tėvai pamiršta, kad vaikas yra apdraustas nuo nelaimingų atsitikimų, kur daugeliu atvejų į draudimo kompensaciją yra įtrauktos ir dantų traumos. Norime paminėti, kad mūsų odontologijos klinika nutikus nelaimei gali parengti visus reikiamus dokumentus draudimo kompensacijai gauti“, – baigė pokalbį klinikos administratorė.

„Estetinė odontologija“ kviečia vaikus nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dantis. Telefonas pasiteirauti ar registruotis +370 614 96000. Daugiau informacijos www.laudenta.lt.

Užs. Nr. 59

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų