Gedimino Nemunaičio nuotr. Ramygalos–Žiedo gatvių sankryža itin pavojinga, nes šalutinis kelias platesnis už pagrindinį. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ramygalos–Žiedo gatvių sankryža itin pavojinga, nes šalutinis kelias platesnis už pagrindinį.

Skaistė VASILIAUSKAITĖ-DANČENKOVIENĖ

Šią savaitę sušauktas Ukmergės rajono savivaldybės saugaus eismo komisijos posėdis, kuriame svarstyti eismo pasikeitimo mieste klausimai, susiję su eismo dalyvių saugumu. Dalis jų iškelti pačių gyventojų.

UAB „Bikuvos“ prekyba direktorius komisijai pateikė prašymą riboti automobilių stovėjimo laiką aikštelėje šalia jų prekybos centro. Problema ta, kad malkomis prekiaujantys sunkiųjų automobilių savininkai įsikuria aikštelėje visai dienai, o žmonės, atvykę apsipirkti, neturi, kur palikti automobilių.

Negana to, malkų prekiautojai išsirikiuoja palei gatvę ir užstoja matomumą, dėl to kiti vairuotojai nemato eismo žiedinėje sankryžoje.

Aikštelėje su trimis įvažiavimais reikalingi trys ženklai. Komisija pritarė, kad stovėjimo laiką ribojantys ženklai būtų įrengti prekybos centro lėšomis.

Galimos prekybos vietos iš automobilių Ukmergės mieste yra numatytos ir patvirtintos, tad prekiautojai turėtų išsiimti leidimus. Tačiau leidimą prekiauti aikštelėje, Antakalnio gatvėje, įsigijęs tik vienas asmuo.

Komisija pasiūlė prekybos aikštelę Žiedo gatvėje perkelti į kitą vietą – ties įvažiavimu į Ukmergės autobusų parką, greta degalinės.

Apgailestauta, kad dar daug vairuotojų neturi laikrodukų, nurodančių automobilio stovėjimo laiką. Komisijos narys Aidas Dutkus informavo, kad 4 tūkst. jų išdalinta nemokamai. Laikrodžius galima įsigyti prekybos centruose.

Ramygalos–Žiedo sankryža

Posėdyje svarstytas klausimas dėl greičio ribojimo kalnelių ir kelio ženklų įrengimo Ramygalos–Žiedo gatvių sankryžoje.

Tai itin pavojinga sankryža, nes šalutinis kelias platesnis už pagrindinį. Tai suklaidina vairuotojus ir eismo įvykiai šioje sankryžoje dažni. Ateityje planuojama sankryžą rekonstruoti į žiedinę, tačiau saugumo problemą būtina spręsti jau dabar.

Šis klausimas praėjusiame posėdyje buvo atidėtas, siekiant surinkti saugaus eismo komisijos narių pasiūlymus.

Komisijos narys Artūras Sakalauskas pasiūlė atsisakyti kalnelių ir pirmiausia atnaujinti horizontalųjį žymėjimą – stop liniją ir skiriamąją juostą, įrengti STOP ir šalutinio kelio ženklus bei spalvinę salelę su žybsinčiu metro aukščio stulpeliu. Arba įrengti žybsinčias šviesas prie STOP ženklo. Mirksėjimas įspėtų vairuotojus ir sutelktų jų dėmesį.

Bėda ta, kad ši sankryža yra gana žemoje vietoje, dėl pratekančio vandens horizontalusis žymėjimas greitai nusidėvi – jį tektų atnaujinti kas metus ar net dažniau.

Komisija nutarė savivaldybės administracijai pateikti abu pasiūlymus, kad specialistai, įvertinę reikalingas investicijas, pateiktų rekomendacijas dėl galutinio sprendimo, kas ekonomiškiau ir saugiau, iki sankryžos rekonstravimo.

Daugės pėsčiųjų perėjų

Mieste turėtų būti daugiau pėsčiųjų perėjų: Gedimino gatvėje, prie sankryžos su Vasario 16-osios gatve, Miškų gatvėje, ties 34 namu, bei Draugystės gatvėje, prie sankryžos su Antakalnio gatve.

Kadangi Gedimino gatvė yra Lietuvos kelių direkcijos priežiūroje, Ukmergės rajono savivaldybės administracija prieš porą metų jau kreipėsi dėl pėsčiųjų perėjos įrengimo. Buvo gautas atsakymas, kad savivaldybė pirmiausia turi įrengti nuvažiavimus nuo šaligatvių neįgaliesiems. Iki šiol jokie darbai nebuvo pradėti nei iš savivaldybės, nei iš kelių direkcijos pusės. Dėl pėsčiųjų perėjos įrengimo Gedimino gatvėje nutarta pakartotinai kreiptis į direkciją.

Dabartiniame Vasario 16-osios gatvės rekonstrukcijos projekte perėja nenumatyta, tačiau komisija siūlo ją įrengti. Nutarta pasikviesti projektuotojus, kad jie, atlikę pėsčiųjų ir automobilių srautų skaičiavimus, pagrįstų sprendimą neįrenginėti perėjos arba jį pakeistų.

Perėja Miškų gatvėje reikalinga žmonėms saugiai pereiti gatvę keliaujant į prekybos centrą. Ji bus įrengta, tačiau, kadangi numatytoje vietoje kaupiasi lietaus vanduo, būtinas trapas.

Perėja Draugystės gatvėje prie sankryžos su Antakalnio gatve reikalinga, siekiant užtikrinti moksleivių saugumą, nes išlipę iš autobuso jie neturi kaip pereiti gatvės.

Prie abiejų minėtų perėjų būtinas ir apšvietimas. Komisijos nariui, savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjui Gediminui Narbutui pavesta spręsti klausimą su projektuotojais.

Stovėjimo vietų apmokestinimas

Ne pirmą kartą saugaus eismo komisijos posėdyje svarstomas automobilių stovėjimo vietų apmokestinimo Ukmergės mieste klausimas.

Pristatyti dviejų tipų parkomatai: abiejuose naudojami grynieji pinigai, tik vienuose sudaroma papildoma galimybė susimokėti žinute, kituose – naudojant išmaniąją programėlę.

Vieno parkomato kaina – 5 tūkst. eurų. Penkių parkomatų įsigijimas ir įrengimas savivaldybei kainuotų 38 tūkst. eurų, papildomai reikėtų skirti lėšų jų eksploatavimui.

Sistemos bei įrenginių priežiūros kaina yra sutartinis dalykas ir gali svyruoti nuo 10 iki 40 proc. nuo surenkamų pajamų.

Kiek reikėtų įrengti parkomatų, ar apmokestinimas būtų taikomas nuo pirmosios minutės, ar po valandos, kiek būtų surenkama lėšų, ar investicija atsipirktų ir kada sistemos įdiegimas pradėtų nešti pelną – dar reikalingi paskaičiavimai bei konsultacijos su specialistais.

Siūloma šiemet pasiruošti, o kitąmet pradėti automobilių stovėjimo vietų Ukmergėje apmokestinimo sistemos įdiegimo įgyvendinimą. Gavus šias paslaugas teikiančių įmonių pasiūlymus, jų atstovai bus pakviesti į saugaus eismo komisijos posėdį, kad išsamiai pristatytų, kaip veikia ir kiek kainuoja sistema.

Eismas Žalgirio gatvėje

Komisijoje gautas Žalgirio gatvės gyventojo prašymas riboti automobilių greitį atkarpoje nuo Žiedo iki A. Smetonos gatvės.

Eismas Žalgirio gatvėje ypač suintensyvėjo, pradėjus A. Smetonos gatvės rekonstrukciją. Siekiant riboti greitį, reikėtų įrengti greičio ribojimo arba gyvenamosios zonos ženklus.

Komisija nutarė paprašyti interesanto papildyti kreipimąsi dėl greičio ribojimo kitų Žalgirio gatvės gyventojų nuomonėmis.

Įrengs veidrodį

Atsižvelgiant į žmonių prašymus, siekiant pagerinti matomumą, bus įrengtas veidrodis Mindaugo ir Klaipėdos gatvių sankirtoje, o siekiant įvertinti poreikį dėl veidrodžio įrengimo Bugenių ir Malkų gatvių sankirtoje, pirmiausia nutarta apžiūrėti vietą.

Apžiūrą atliks Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas, Aidas Dutkus bei Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė.

Neliks eismo ribojimo ženklų

Bus pašalinti eismą draudžiantys ženklai miško kelyje nuo Vasarnamių gatvės iki Antakalnio gatvės. Šiuos ženklus buvo įrengę miškininkai, siekiant, kad gyventojai nevežtų į mišką atliekų. Dabar teršėjų sumažėjo, todėl ženklų pašalinimui miškininkai neprieštarauja.

Krekšliuose pastaruosius kelerius metus buvo uždarytas eismas Vyšnių gatvėje. Ženklai dar 2016 metais pastatyti suderinus su vietiniais gyventojais, kurie tuomet kreipėsi į komisiją, prašydami riboti eismą šioje žvyruotoje gatvėje dėl vasarą kylančių dulkių. Sprendimas tada buvo priimtas, nes uždarytą vietą galima patogiai aplenkti nežvyruotu keliu. Ženklus apie draudimą pravažiuoti transporto priemonėms, išskyrus aptarnaujantį personalą, gyventojai buvo pasistatę savo lėšomis.

Komisijos posėdyje nutarta pašalinti Vyšnių gatvėje esančius eismo ribojimo ženklus. Miesto seniūnija planuoja specialia rišamąja medžiaga drėkinti visus žvyrkelius, todėl dulkių problema bus išspręsta kitaip ir priežasčių riboti eismo nebeliks.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+2 # matematika 2020-03-16 18:34
Jai padarysi kainas kaip Vilniaus senamiesty tai niekas nestatys o jai padarysi pagal ukmergieciu algas tai jie neatsipirks
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # T/// 2020-03-16 18:39
Sau versliuką nori susikurt. Prie lovio neprileidžia. Jis pagal savo algą kainas nustatis. Geriau aikšteles sutvarkytu esamas, naujas įkurtu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų