Programavimas nuo ankstyvo amžiaus – esminiai privalumai

Kuomet vaikai yra supažindinami su programavimu, jie ima geriau suvokti, kaip veikia šiuolaikinės skaitmeninės technologijos. Pastarosios šiandien yra labai svarbi daugelio vaikų kasdienio gyvenimo dalis. Juos nuolatos supa išmanieji telefonai, kompiuteriniai žaidimai, įvairios kompiuterinės programos, interneto svetainės ir netgi robotai.

Visos šios technologijos yra paremtos programine įranga ir kompiuterinėmis programomis, kurios yra sukurtos programavimo pagalba. Todėl vaikams yra labai svarbu ir naudinga suprasti, kaip veikia šiuolaikinės technologijos, suvokiant, jog tai nėra magija ir visą tai galima sukurti savo pačių rankomis. Tačiau žinojimas nėra vienintelis privalumas, todėl pateiksime keletą priežasčių, kodėl programavimas gali būti labai naudingas kiekvienam vaikui.

Vaikai mokosi spręsti problemas. Kuomet vaikai išmoksta skaityti ir rašyti programinį kodą, jie ima lavinti pažintinius įgūdžius ir mokosi metodinio, problemų sprendimo proceso, kuris yra analogiškas patiems kompiuteriams. Šiame procese naudojamas abstrakcijų ir pasikartojančių veiksnių atpažinimo metodas, įvairiais būdais atrandant problemas, logiškai organizuojant ir analizuojant duomenis, išskaidant problemas į mažesnes dalis, nustatant ir sukuriant žingsnius, kurių pagalba būtų galima įveikti užduotis. Tokio lavinamo mąstymo pagalba galima ne tik lengviau išspręsti su programavimu susijusias problemas, tačiau visą tai labai veiksmingai pritaikyti ir savo kasdieniame gyvenime.

Vaikai mokosi logiškai mąstyti. Programavimui yra būtinas loginis mąstymas. Programuojant visuomet yra pasitelkiamos laipsniškos procedūros, kurių pagalba yra siekiama konkretaus užsibrėžto rezultato. Tai jiems taip pat padeda ir lengviau įsisavinti naują informaciją kitose mokslo disciplinose.

Vaikai mokosi suprasti, kaip veikia „aplinka“. Kadangi šiandien mūsų aplinka yra sudaryta iš skaitmeninių ir kompiuterinių sprendimų, naudinga žinoti, kaip visa tai veikia. Programuodami vaikai mokosi suprasti, kaip veikia šiuolaikinės technologijos. Be to, tai moko vaikus kurti, pasitelkiant tą patį jau minėtą loginį mąstymą ir problemų sprendimo procesą.

Vaikai išmoksta numatyti galimas problemas ir jų išvengti. Programavimo metu vaikai išmoksta, kaip „elgtis su klaidomis“, t.y. jie ima geriau numatyti galimas problemas (kurių kilimo tikimybė yra didesnė), sukuriant tinkamą programinį kodą, kuris padeda programoms tinkamai veikti, nesusiduriant su problemomis. Tokiu būdu vaikai mokosi ir struktūrinio mąstymo.

Vaikai mokosi algoritminio mąstymo. Algoritminis mąstymas yra gebėjimas apibrėžti aiškius problemų ir užduočių sprendimo žingsnius. Jis apima įvairias skaičiavimo sąvokas. Be to, vaikai algoritmus naudoja nuolatos – netgi to visiškai nesuvokdami, ypač matematikos mokslo srityje. Algoritminio mąstymo pagalba vaikams tampa lengviau suskirstyti esamas problemas ir galvoti apie sprendimus kaip apie nuoseklų procesą.

Skatinamas vaikų atkaklumas. Programuojant vaikai išmoksta būti atkaklesni. Jei tai, ką jie bando sukurti, neveikia, jie ieško sprendimų, kurie padėtų suprasti, kas nepavyko ir kodėl taip nutiko. Jie analizuoja ir stengiasi pasiekti savo užsibrėžtą tikslą.

Daugiau apie vaikų programavimo būrelius skaitykite: https://www.codeacademykids.com/bureliai/

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų