Spausdinti šį puslapį

Naujausia informacija: koronavirusu užsikrėtusi moteris buvo išleista iš ligoninės, o kitą dieną jau mirė

Šeštadienio rytą prie Vyriausybės surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis atskleidė daugiau informacijas apie pirmąjį Lietuvoje mirties nuo koronaviruso atvejį. Moteris iš ligoninės buvo išleista, tačiau po dienos blogai pasijuto ir mirė.

„Vakar vakare gavome informaciją, pasitvirtinome, kad koronaviruso paveiktas žmogus. Pirmą nakties laboratorija patvirtino, kad tikrai žmogus mirė. Garbaus amžiaus moteris, gydėsi Ukmergės ligoninėje, 19 dieną buvo išrašytą, kitą dieną sugrąžintą į ją ir, deja, jos netekome“, - sakė jis.

Pasak jo, šis atvejis labai neramina, nes Ukmergės ligoninėje dirbanti gydytoja, kuriai buvo nustatytas koronavirusas, nebuvo niekur išvykusi. „Šiandien nustatyta 160 kontaktinių asmenų ir, kas liūdniausia, 127 gydytojai. Asmens sveikatos priežiūros specialistai bando išsiaiškinti, kurioje vietoj, kas galėjo paplatinti. Yra įtarimų, kad gali būti žmogus, atvykęs iš užkrėstų teritorijų į Lietuvą, kas nesilaikė saviizoliacijos ir karantino režimo. Dar sunku pasakyti, tyrimas vyksta, tikiuosi, specialistai, ras židinį, padės nustatyti kodėl plinta viduje“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Pasak jo, sprendimas ištirti, ar mirties priežastis galėjo būti koronavirusas, buvo priimtas, nes buvo nustatyti galimi simptomai. Tačiau tai nebuvo svarstoma, kol ji dar buvo ligoninėje. „Anksčiau nebuvo įtariama, kad turėjo kontaktų ar buvo užsikrėtusi virusu. Ji nebuvo atvykusi iš kažkur, nebuvo artimoje aplinkoje žmonių, kurie būtų atvykę ir ją lankę“, - sakė viceministras.

„Medikai išleido moterį, nes ji turėjo ne vieną, ženkliai daugiau problemų, dėl ko gydėsi ligoninėje, įtarti, kad tos problemos susijusios su koronavirusu medikams pagrindo nebuvo“, – teigė jis.

A. Šešelgis pripažino, kad šis atvejis gali reikšti, kad ligoninės tampa viruso plitimo židiniu. Dabar yra tiriama, ar mirusi moteris turėjo kontaktą su užsikrėtusia gydytoja. „Labai didelis ratas gydytojų, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusia moterimi, sudėtingiausias uždavinys bus nustatyti asmenį, per kurį prasidėjo“, – sakė jis.

Viceministras neigė, kad toks atvejis gali būti vilkinimo dėl galimų koronatvejų testavimo pasekmė. „Visos priemonės, kurios buvo daromos, buvo daromos žingsniu į priekį prevenciniais tikslais, gal rytoj galėsime atsakyti, kad tos priemonės kurios buvo vykdomos ir buvo pavėluotos“, – visgi pridūrė jis.

Galėjo užsikrėsti ligoninėje

Penktadienį Ukmergės ligoninėje mirusi garbaus amžiaus moteris mirtinu koronavirusu galėjo užsikrėsti Ukmergės ligoninėje, kurioje buvo gydoma.

Kaip šeštadienio rytą Delfi teigė Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, tokia galimybė nėra atmestina, tačiau kol kas – nepatvirtinta. Pasak mero, jei paaiškės, kad pacientas galėjo užsikrėsti gydymo įstaigoje, greičiausiai tyrimą atliks jau ne tik savivaldybė ar pati įstaiga

Kalbėdamas apie penktadienį mirusią senolę, meras teigė negalįs nei atmesti, nei patvirtinti tikimybės, kad mirtimi pasibaigusį koronaviruso užkratą moteris galėjo pasigauti gydymo įstaigoje. Pasak jo, tai aiškinasi visuomenės sveikatos specialistai.

„Faktas yra tas, kad tą dieną, kai sužinojome, kad vienai mūsų ligoninės gydytojai yra patvirtinta koronaviruso diagnozė, ligoninėje gulėję pacientai buvo išrašyti į namus, 14-os dienų karantinui, arba perkelti į kitas gydymo įstaigas. Taip pat izoliuotas bei ištirtas ir visas apie 120 žmonių ligoninės personalo kolektyvas. Ligoninė praktiškai uždaryta, dezinfekuojama“, – sakė Ukmergės rajono meras.

Politikas sakė, kad iš ligoninės į namus karantinuotis išrašytų žmonių „nebuvo labai daug, tačiau tikslaus skaičiaus reikėtų tikslintis“.

Pasak R. Janicko, į namus iš ligoninės tą pačią dieną, kai buvo patvirtintas koronaviruso atvejis medikei (ketvirtadienį) buvo išrašyta ir velionė. „Ji buvo išrašyta geros būklės, kaip pasveikusi. Tačiau moteris buvo informuota, kad privalo 14-a dienų būti saviizoliacijoje“, - sakė R. Janickas. Į Ukmergės ligoninę sunkios būklės pacientė pateko jau kitą dieną. Medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

Autopsijos metu paaiškėjo, kad moteris sirgo koronavirusu. Koronavirusu serganti Ukmergės ligoninės gydytoja gydoma Santaros klinikose. Pasak mero R. Janicko medikė kitose sveikatos priežiūros įstaigose, išskyrus Ukmergės ligoninę, nedirbo.

Šis asmuo nebuvo įtrauktas į koronavirusu užsikrėtusių lietuvių statistiką, tad pagal naujausius duomenis, šiuo metu Lietuvoje užsikrėtė 69 žmonės ir vienas mirė.

Izoliuota apie šimtas ligoninės personalo

Koronavirusas šį ketvirtadienį buvo patvirtintas vienai Ukmergės ligoninės medikei, kuri buvo izoliuota ir gydoma Santaros klinikose.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, ji turėjo tiesioginį kontaktą su kolegomis, anksčiau keliavusiais Italijoje, Egipte, Afrikoje ir Dubajuje.

Dėl to Ukmergės ligoninėje uždaryti chirurgijos, reanimacijos, traumatologijos ir priėmimo skyriai, pacientai yra perkelti į kitus skyrius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį sakė, kad dėl buvusio kontakto su medike izoliuoti apie šimtas ligoninės medicinos personalo, toliau atliekami epidemiologiniai tyrimai dėl buvusių kontaktų su pacientais.

Užuojautas dėl asmens mirties šeštadienio naktį išreiškė tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tiek premjeras Saulius Skvernelis.

Šaltinis: Delfi.lt

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)