Spausdinti šį puslapį

Biblioteka ėmėsi gaminti apsaugos priemones Ukmergės medikams

Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos  inžinierius bibliotekinių procesų automatizavimui ir kompiuterinių tinklų priežiūrai Audrius Valašinas spausdina rėmelius, o apsauginį skydelį demonstruoja bibliotekos administratorė Olivija Adamavičienė. Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos inžinierius bibliotekinių procesų automatizavimui ir kompiuterinių tinklų priežiūrai Audrius Valašinas spausdina rėmelius, o apsauginį skydelį demonstruoja bibliotekos administratorė Olivija Adamavičienė.

Vlado Šlaito viešoji biblioteka kartu su kitomis Lietuvos bibliotekomis įsiliejo į „Robotikos mokyklos“ iniciatyvą – 3D spausdintuvais spausdina apsaugos priemones, reikalingas apsaugoti medikus ir kartu padėti gelbėti žmonių gyvybes.

Prie šios iniciatyvos prisijungė daugiau kaip 40 šalies bibliotekų. Vlado Šlaito viešoji biblioteka pagal projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje (VIPT)“, pernai įrengė 3D ZORTRAX spausdintuvą, kuris iki šiol buvo naudojamas edukacijoms.

3D spausdinimas – tai procesas, kurio metu spausdinamas objektas sluoksnis po sluoksnio liejamas iš plastiko. Šiuo spausdinimo metodu išgaunamos įvairios formos, sunkiai pagaminamos kitokiais būdais.

Šia inovatyvia technologija rėmeliai spausdinami pagal iš anksto paruoštą modelį. Procesas turi būti atliekamas kruopščiai ir vyksta lėtai, todėl vienų rėmelių spausdinimas trunka apie 4 valandas.

 Atspausdinti rėmeliai suporuojami su permatomais plastikiniais apsauginiais skydeliais, kurie dengia veidą ir mažina galimą lašelių kontaktą su juo.

Bibliotekos supranta, kokios svarbios yra jų žinios ir 3D įranga,  todėl imasi darbų savo lėšomis ir medžiagomis, nelaukdamos kompensacijų, tačiau turėdamos viltį, kad, pasak šio sumanymo bendraminčio, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos dirbtuvių „Pats sau“ administratoriaus Donato Kubiliaus, išauš ir geresni laikai. Veikti šiuo metu reikia itin operatyviai ir kaip įmanoma greičiau prispausdinti kuo daugiau rėmelių apsauginiams skydams, skirtų medikams.

Kad įsivaizduotumėte apimtį, reiktų paminėti, jog 50 rėmelių atspausdinti reikia apie 1 kg medžiagos, o pats spausdinimas gali užtrukti beveik savaitę. Šiuo metu ieškoma ir kitų apsauginių skydų gamybos būtų ir labai tikimasi, kad greitu laiku jie pakeis 3D spausdinimą, bet iki tol nėra laiko laukti, reikia veikti dabar pat.

Šią iniciatyvą taip pat parėmė „Retal Baltic“ ir „Laisvės TV“, todėl jau dabar užsakyta 12 tūkst. kv. m permatomų lakštų skydelių gamybai.

Karantinas parodė ne tik mūsų silpnybes, bet ir ukmergiškių vienybę ir pagalbą vienų kitiems.

Paskelbus feisbuko bibliotekos paskyroje apie šią iniciatyvą, rajono medikams skirtus rėmelius apsauginiams skydams 3D spausdintuvu nuo šiol spausdina ir reklamos projektavimo ir gamybos įmonė „Magency“, vėdinimo ir oro kondicionavimo įmonė UAB „Systemair“, o pačius apsauginius skydus iš plastiko pjausto „Gravis.lt“ – graviravimo, markiravimo ir pjovimo lazeriu įmonė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)