Spausdinti šį puslapį

Ką svarbu žinoti, švelnėjant karantinui?

Veido kaukės turgavietėse išlieka privalomos...  Gedimino Nemunaičio nuotr. Veido kaukės turgavietėse išlieka privalomos... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vyriausybė, atsižvelgusi į epidemiologinę situaciją šalyje, švelnina karantino sąlygas. Artimiausiu metu dirbti galės viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai. Be to, nosis ir burnas dengiančių kaukių lauke ir atvirose vietose dėvėti neprivaloma, o tik rekomenduojama. 

Nustatyta, kad visiems, vyresniems nei 6-erių metų asmenims, nosis ir burnas dengiančias priemones bus privalu dėvėti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose. Taip pat ir viešose uždarose erdvėse, išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose bei sportuojant.

Visais kitais atvejais neprivaloma, tačiau ir toliau rekomenduojama.  Šis sprendimas įsigaliojo nuo šio ketvirtadienio.

Numatomi nauji reikalavimai dėl būriavimosi viešose vietose – leidžiama būriuotis iki 5 žmonių grupėms. Anksčiau buvo leidžiama tik 2 žmonių.

Ugdymas

Nuo gegužės 18 d. bus leidžiama veikti darželiams ir ikimokyklinėms grupėms. Taip pat galės būti vykdomas ir neformalusis vaikų švietimas. Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei neformalusis vaikų švietimas galės būti vykdomi, užtikrinant nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas arba nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 25 d. duris galės atverti ir pradinės mokyklos, taip pat galės būti vykdomas mokinių ugdymas specialiosiose mokyklose, skirtose mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų. Dėl darbo organizavimo, t. y. mokyti vaikus klasėse ar ne, turės apsispręsti pačios mokyklų bendruomenės. Taip pat bus leidžiama organizuoti konsultacijas mokyklose vidurinio ugdymo programos baigiamųjų klasių mokiniams, skirtas brandos egzaminams pasirengti. Pagrindinis ir vidurinis ugdymas vis dar bus organizuojamas nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 25 d. leista dirbti ir kolegijoms, universitetams, profesinio mokymo įstaigoms, kai mokymo neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu arba kai jis vykdomas individualių užsiėmimų principu.

Nuo gegužės 30 d. mokyklose bus galima vykdyti pagrindinį ir vidurinį ugdymą, leista vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą.

Renginiai ir asmeninės šventės

Nuo gegužės 18 d. galima organizuoti renginius atvirose erdvėse, užtikrinant, kad juose dalyvautų ne daugiau nei 30 dalyvių. Tačiau privalu užtikrinti saugų atstumą tarp dalyvių, t. y. turėtų būti 10 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui, ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių.

Nuo gegužės 30 d. atvirose ir uždarose erdvėse renginiai galės vykti, jei juose dalyvaus ne daugiau nei 30 žiūrovų ir bus užtikrinamas ne mažesnis nei 5 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui. Taip pat turės būti išlaikomas ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių.

Nuo gegužės 30 d. leista organizuoti aukšto meistriškumo sporto varžybas atvirose ir uždarose erdvėse, nedalyvaujant žiūrovams.

Nuo gegužės 30 d. tiek viešose atvirose, tiek ir uždarose erdvėse galės būti organizuojamos asmeninės šventės: vestuvės, gimtadieniai ir kitos, jei jose dalyvaus ne daugiau nei 30 žmonių.

Laisvalaikis

Nuo gegužės 18 d. švelninami reikalavimai laisvalaikio užsiėmimams atvirose erdvėse: turėtų būti užtikrinamas 5 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui (vietoje buvusių 10 kvadratinių metrų), ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių (vietoje buvusių 10 metrų).

Didesnės – 5 žmonių grupelės – galės lankytis pažintiniuose ir mokomuosiuose takuose, apžvalgos bokštuose, parkuose, zoologijos, botanikos soduose, ekskursijose.

Švelnesni reikalavimai nuo gegužės 18 d. įsigalios ir archyvų, bibliotekų ir muziejų lankymui, ekskursijoms. Čia turės būti užtikrintas ne mažesnis kaip 5 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių.

Nuo gegužės 18 d. galės pradėti dirbti kavinės, restoranai, barai esantys uždarose patalpose. Jų veiklai bus taikomas ribojimas dirbti nuo 8 iki 22 valandos. Lauko kavinėms ir maistą išsinešti gaminantiems tokių ribojimų nebus.

Švelnesni reikalavimai ir sporto klubams. Turės būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 5 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam žmogui, ir išlaikytas ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp žmonių, grupių. Reikalavimas įsigalios gegužės 18 d.

Vyriausybė apsisprendė nuo 8 iki 22 valandos leisti veikti lošimo namams (kazino) ir lošimo automatų salonams. Ši nuostata įsigalios gegužės 18 d.

Nuo gegužės 30 d. leidžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla.

Nuo gegužės 18 d. švelninami reikalavimai plaukiojant mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais, tradiciniais laivais ir kitais plūduriuojančiais įrenginiais ar priemonėmis – kai plukdoma didesnes nei 5 žmonių grupes (vietoje buvusių 2 asmenų), tarp keleivių turi būti išlaikomas ne mažesnis nei 1 metro atstumas.

Judėjimas per valstybės sieną

Nuo gegužės 11 d. į Lietuvą leidžiama atvykti Lenkijos piliečiams, kurie atvyksta darbo, verslo ar studijų reikalais. Nuo gegužės 15 d. į Lietuvą dėl šių reikalų leidžiama atvykti ir Lenkijoje teisėtai gyvenantiems asmenims, kurie per pastarąsias 14 dienų iki atvykimo į Lietuvą nebuvo išvykę iš Lenkijos. Jiems nebus taikoma privaloma 14-os dienų izoliacija.

Tokios pat sąlygos galioja į Lietuvą atvykstantiems Estijos ir Latvijos piliečiams ir šiose šalyse teisėtai gyvenantiems asmenims.

Išimtis dėl atvykimo į Lietuvą numatyta ir žurnalistams, atvykstantiems užsienio reikalų ministro leidimu. Jiems taikoma privaloma 14-os dienų izoliacija.

Nuo gegužės 15 d. leidžiamas jūrininkų tranzitas per Lietuvos teritoriją.

Skrydžiai

Reguliarius skrydžius keleiviams vežti į Lietuvos tarptautinius oro uostus bus leista vykdyti tais maršrutais, kurių atnaujinimui, užsienio reikalų ministro siūlymu, pritars Vyriausybė.

Nereguliarūs skrydžiai, kuriais skraidinama daugiau nei 10 keleivių, į šalies tarptautinius oro uostus bus vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą atskirą leidimą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)