Spausdinti šį puslapį

Kaip pritrauksime turistus?

Krautuvėlėje – Ukmergės krašto tautodailininkų ir amatininkų gaminiai. Autorės nuotr. Krautuvėlėje – Ukmergės krašto tautodailininkų ir amatininkų gaminiai. Autorės nuotr.

Ukmergė jau ruošiasi turizmo sezonui – miesto centre vėl atidaryta „Mūsų krautuvėlė“, teikianti informaciją bei prekiaujanti turistams skirtomis prekėmis, žmonės į lankytinus objektus keliaus atnaujintais maršrutais, vilios įvairios edukacijos.

Turizmo sritį septyniolika metų kuravo bei krautuvėlę įkūrė Ukmergės verslo  ir turizmo informacijos centras. Praėjusių metų rudenį jis buvo sujungtas su Ukmergės kraštotyros muziejumi, kuris perėmė vykdyti turizmo funkciją.

Ukmergės kraštotyros muziejaus Kultūrinės veiklos vadybininkė Ieva Gliaudelė papasakojo, kad turistus keliauti ir pažinti mūsų miestą bei rajoną pakvies atnaujinti maršrutai, o į turistinius objektus svečius planuojama pritraukti edukacijomis bei renginiais muziejaus skyriuose.

Mieste „dainuojančių balandžių“ pagausės nuo 15 iki 19. Šiuo metu taisomi jų techniniai duomenys. Atnaujinamos ir kalbančios skulptūros. Į pastarąjį maršrutą bus įtrauktos ne tik kalbančios, bet ir kitos skulptūros.

Dainuojančių balandžių bei skulptūrų maršrutai bus pristatomi ir virtualioje erdvėje.

Darbuotoja papasakojo, kad karantino metu sukurta daug virtualių turų, kurie, manoma, paskatins turistus atvykti į Ukmergę.

Numatoma sukurti architektūrinį pažintinį maršrutą šeimoms su vaikais, atnaujinti lankstinuką, pristatantį žydų paveldą mieste, nes per paskutinius metus atsirado naujų dalykų – įsteigtos atminimo lentos bei kt. Atnaujintas maršrutas bus sudėliotas ne iš atskirų lankytinų punktų, o nuosekliai vedantis nuo vieno objekto prie kito.

Naujovės muziejuje

Numatoma naujovių ir muziejaus skyriuose. Siesikuose planuojama surengti paskaitas „Saulės takai Siesikų pilyje“. Jos jau turėjo vykti kovo mėnesį per lygiadienį, tačiau dėl karantino teko atidėti. Tikimasi, kad jos įvyks gruodį. Pasak darbuotojos, Saulės kelionę po Siesikų pilies skliautus dėl tam tikrų architektūrinių sprendimų galima stebėti tik keletą kartų metuose. Rudenį planuojama surengti paskaitas ir kitomis architektūros analizės temomis. Jas vesti pakviesti specialistai komentuos tam tikrus ženklus Siesikų pilyje.

Užugiryje taip pat bus surengtos viešos edukacijos.

Ketinama naujai apžvelgti ir pristatyti maršrutą Vepriuose, ne tik paminint objektus, ką galima aplankyti, bet sudarant vientisą kelią nuo vieno taško iki kito.

Pasak darbuotojos, sujungus įstaigas, turizmo ir muziejaus darbai tapo bendri, todėl dabar, siūlant turistines kryptis, atsivėrė daugiau galimybių žmones pakviesti į muziejaus erdves.

Kultūrinės veiklos vadybininkė informavo, kad nuo birželio 1 d. keičiamas muziejaus bei jo skyrių Užugiryje, Vepriuose ir Siesikuose darbo laikas. Vasaros sezonu lankytojai ekspozicijas galės pamatyti trečiadieniais–šeštadieniais nuo 10 iki 18 val., o sekmadieniais – nuo 10 iki 17 val.

„Mūsų krautuvėlė“

Griežto karantino laikotarpiu „Mūsų krautuvėlė“ nedirbo. Prieš savaitę jos durys vėl atvertos lankytojams.

Krautuvėlėje galima rasti originalių Ukmergės krašto kūrėjų, tautodailininkų ir amatininkų rankų darbo suvenyrų, tautinio paveldo dirbinių, meno kūrinių bei vietos ūkininkų produkcijos, suvenyrų su miesto simbolika. Yra magnetukų su dabartiniais bei senaisiais Ukmergės miesto vaizdais, kuriems naudojamos istorinės fotografijos iš muziejaus rinkinių, molinių magnetukų „Vilkmergė“, molinių magnetukų su prezidento Antano Smetonos atvaizdu, medinių magnetukų, raktų pakabukų ir prie telefono nugarėlės klijuojamų kortelių dėkliukų su užrašu „Ukmergė“. Taip pat – atvirukų su miesto vaizdais ir istorinėmis fotografijomis iš muziejaus rinkinių, atvirukų rinkinių. Dar planuojama įsigyti ženkliukų. Pasak darbuotojos, kuri tiesiogiai bendrauja su klientais, žmones dažniausiai domina smulkmenos.

Iš drabužių yra įvairių dydžių pilkos spalvos džemperiai, puošti užrašu „Ukmergė“.

Nuo birželio 1 d., krautuvėlė antradieniais–penktadieniais dirbs nuo 10 iki 18 val., o šeštadieniais – nuo 10 iki 16:45 val. Sekmadieniais ir pirmadieniais – nedirbs. „Niekada anksčiau krautuvėlės darbo valandos šeštadieniais nebuvo tokios ilgos“,  – sako I. Gliaudelė.

„Mūsų krautuvėlė“ yra įsikūrusi Kauno g. 1. Patalpos nuomojamos iš Švč. Trejybės bažnyčios. Pasibaigus nuomos sutarčiai, ji bus pratęsta iki kitų metų gegužės. Pasiteiravus, ar krautuvėlė nėra nuostolinga, Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė atsakė, kad klientų tikrai būna, tačiau, ar investicijos į patalpų nuomą ir išlaikymą atsiperka, galės pasakyti po metų, kada matys tikslius skaičius. „Strategiškai vieta yra puiki. Šiuo metu dėl atliekamų darbų prie muziejaus nėra galimybės prieiti. Kitų vietų, kur turistams būtų teikiama informacija, nėra“, – sakė direktorė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)