Ilga kelionė automobiliu: kaip pasiruošti?

Kelionės automobiliu – daugelio itin mėgstamas keliavimo būdas, kurį mielai renkasi daugelis mūsų šalies gyventojų. Tuo stebėtis nereikėtų: važiuodami automobiliu, patys galime susidėlioti maršrutą ir keliauti visiškai nesiderindami nei prie autobusų, nei prie lėktuvų grafikų. Visgi, siekiant, kad tokios išvykos iš tiesų padovanotų tik pačias geriausias emocijas, labai svarbu įsitikinti, ar automobilis iš tiesų yra joms pasiruošęs. Išskyrėme pagrindinius žingsnius, kuriuos turėtumėte atlikti prieš kiekvieną ilgesnę kelionę.

Daugiausiai dėmesio skirkite ratų patikrai

Tikriausiai net nereikia pasakoti, kodėl šis aspektas yra toks svarbus – kokybiškos padangos ne tik užtikrins saugias keliones, bet ir leis optimizuoti kuro sąnaudas. Pirmiausia reikėtų patikrinti, ar jų protektoriaus gylis nėra žemesnis, nei leistina. Jei jis nesiekia net 1,6 mm, su tokiomis padangomis draudžiama leistis net ir į trumpas keliones, tad ką jau kalbėti apie ilgesnes išvykas.

Tuomet reikėtų patikrinti padangų slėgį. Kokia turėtų būti jų vertė, priklauso nuo konkretaus automobilio – šią informaciją galite rasti gamintojo instrukcijose arba atsidarę vairuotojo dureles. Padangas verta apžiūrėti papildomai: jei kol kas tam tikri pažeidimai atrodo nedideli, tai dar nereiškia, kad jie nesukels keblumų ilgesnėje išvykoje. Jei visgi nesate visiškai patenkinti jų būkle, verčiau nerizikuokite ir padangas atnaujinkite – paspaudę čia, rasite plačią jų įvairovę.

Patikrinkite svarbiausių skysčių likučius

Prieš ilgesnę išvyką svarbiausia patikrinti aušinimo, stabdžių ir variklio tepalų lygius. Jei laukia ilgesnė kelionė, alyvos lygį papildomai reikėtų tikrinti kas 1000 kilometrų – keliaujant užsienyje, geriausia iš anksto apsirūpinti tepalo atsargomis, kad po to nereikėtų gaišti laiko ieškant tinkamiausios prekės. Papildomai verta patikrinti ir vairo stiprintuvo skystį, o siekiant maksimalaus komforto, nepamiršti pasitikrinti langų apiplovimo skysčio likutį. Nors gali pasirodyti, kad tai nereikšminga detalė, suprastėjus oro sąlygoms netruksite įsitikinti, kaip stipriai klydote. Tokia pati situacija ir kalbant apie kitus skysčius – visų jų patikros tikrai neužtruks tiek laiko, kiek užtruktų dėl jų trūkumo atsiradusių problemų sprendimas.

Įsitikinkite, ar tinkamai veikia oro kondicionierius

Keliaujant šiltu oru, be oro kondicionieriaus tikrai neapsieisite – jei kelionės metu norite išvengti nemalonių staigmenų, jo būklę patikrinkite dar prieš išvažiuodami. Tai padaryti reikėtų ne tik dėl maksimalaus visų keleivių komforto, bet ir dėl saugumo – pasirodo, jog aukšta temperatūra turi neigiamos įtakos vairuotojų budrumui. Jo reakcijos laikas gali prailgėti kone dvigubai, todėl rizika patekti į eismo įvykį taip pat ženkliai išauga. Pasirūpinkite, kad mikroklimatas vairuojant būtų kuo geresnis – net ir tuomet, jei Jums reikalingas ne tik gerai veikiantis kondicionierius, bet ir, pavyzdžiui, energingai nuteikianti muzika.

Įvertinkite akumuliatoriaus būklę

Priklausomai nuo konkretaus akumuliatoriaus ir jo gamintojo, šių gaminių tarnavimo trukmė gali skirtis, taigi sunku pasakyti, kada jį pakeisti būtina. Visgi, jei žiemą su juo jau turėjote problemų (o galbūt ruošiatės keliauti būtent šaltuoju sezonu), rizikuoti nereikėtų. Daugiausiai problemų nutinka dėl to, kad šis gaminys išsikrauna, tad jeigu kol kas nenorite jo pakeisti, pasirūpinkite kokybišku pakrovėju. Jis bagažinėje daug vietos neužims, tačiau Jūs kelionių metu jausitės kur kas saugiau, o galbūt netgi galėsite padėti kitiems su tokia problema susidūrusiems keliautojams. Tiek akumuliatorių pakrovėjus, tiek kitas detales parduoda Pigu.lt el. parduotuvė: čia jas įsigysite palankiomis sąlygomis.

Apsirūpinkite papildoma įranga

Nors nuo visų įmanomų situacijų greičiausiai apsisaugoti nepavyks, pasirūpinkite, kad automobilio bagažinėje būtų pati svarbiausia įranga. Gesintuvas, avarinio sustojimo ženklas, šviesą atspindinčios liemenės ir pirmosios pagalbos rinkinys yra tie atributai, be kurių tikrai nereikėtų leistis į tolimesnes keliones. Be to, verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog kai kurių valstybių kelių eismo taisyklės reikalauja liemenėmis aprūpinti visus keleivius: jei išvykos metu nesinori nemalonių staigmenų, šiek tiek pasidomėkite keliamais reikalavimais. Tai neatims daug laiko, tačiau tuomet žinosite, ko galite tikėtis.

Atlikęs visus šiuos žingsnius, galėsite būti tikri, jog padarėte viską, kad kelionė automobiliu būtų pakankamai komfortiška ir saugi. Tuomet beliks susidėti visus svarbiausius daiktus ir prieš ilgą kelią gerai pailsėti – juk išvykos sėkmė priklauso ne tik nuo transporto priemonės, bet ir nuo jos vairuotojo.


Reklama: lagaminaivisiems.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų