Spausdinti šį puslapį

Nuorodos gaminamos pagal projektą

Nuorodos gaminamos ir į Siesikų pilį, ir į kitus lankytinus objektus.  Dainiaus Vyto nuotr. Nuorodos gaminamos ir į Siesikų pilį, ir į kitus lankytinus objektus. Dainiaus Vyto nuotr.

Pasibaigus karantinui, žmonės išsirengė į keliones po Lietuvos įžymias vietas ir objektus. Tačiau Ukmergės rajone ne visas jas lengva rasti, nes trūksta nuorodų.

Savaitgalį į Siesikų pilį važiavusi šeima pasakojo, kad pasigedo kelio ženklo – nuorodos į šį objektą. Pravažiavo pilį, paskui teko apsisukti Siesikuose ir vėl grįžti atgal.

Moteris pastebi, kad pilies lankytojų netrūksta, bet vykdami keliautojai painiojasi, pyksta. Stebisi, kodėl taip yra.

Siesikų pilimi rūpinasi Ukmergės kraštotyros muziejus. Jo direktorė Violeta Reipaitė sakė, kad į objektą suplanuotos bent keturios rodyklės.

Jos bus pastatytos, gavus savivaldybės parengto projekto finansavimą.

Rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Violeta Širmenė plačiau papasakojo apie muziejaus direktorės minėtą projektą, kurio metu bus pastatytos rodyklės į kultūros objektus.

Pasakojo, kad projektas „Turizmo maršruto Elektrėnai–Širvintos–Ukmergė informacinės infrastruktūros plėtra“ finansuojamas pagal Europos Sąjungos fondų investicijų programą.

Šį projektą teikė Ukmergės rajono savivaldybė, o partneriai – Elektrėnų ir Širvintų rajonų savivaldybės. Įgyvendinus jį, trijų savivaldybių teritorijose prie lankytinų objektų bus įrengiama ženklinimo infrastruktūra – informaciniai stendai, krypties rodyklės, kelio ženklai, taktiliniai žemėlapiai ir taktilinės lankomų objektų kopijos. Iš viso numatyta 140 ženklinimo infrastruktūros objektų, iš jų 50 – Ukmergės rajone.

Mūsų rajone numatyti 8 informaciniai stendai: Ukmergės senamiestis, senosios žydų kapinės, Veprių Kalvarijos, Veprių meteoritinis krateris, Veprių rajono lankytinų objektų žemėlapis, Siesikų dvaras, Šventosios upės atodanga „Aukštieji krantai“, Ukmergės rajono lankytinų objektų žemėlapis prie autobusų stoties.

Taip pat 27 krypčių rodyklės, kuriose – senamiesčio objektai, Bečių šaltinis, Juodausių piliakalnis su gyvenviete, Veprių meteoritinio kraterio pažintinis takas, Lentvorų ąžuolas, Šv. Roko koplytėlė Lyduokiuose, Šventosios upės atodanga „Aukštieji krantai“, Antatilčių piliakalnis.

Dar bus pastatyti 5 informaciniai kelio ženklai, nurodantys, kurioje vietoje yra Siesikų dvaras, Antatilčių piliakalnis, Skuolių Šv. Antano Paduviečio koplyčia.

Pagalvota ir apie regos negalią turinčius žmones. Jiems įrengta šio maršruto ženklinimo infrastruktūra – taktiliniai žemėlapiai bei taktilinės lankytinų objektų kopijos.

Numatyti du taktiliniai žemėlapiai, iš kurių vienas bus sumontuotas miesto centre, o kitas – būsimame pažintiniame parke „Mini Lietuva“.

8 taktilinės lankytinų objektų kopijos numatytos senajame gaisrinės bokšte, Kraštotyros muziejuje, buvusioje Didžiojoje žydų sinagogoje, prie Švč. Trejybės bei Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčių ir Siesikų dvaro.

Šią vasarą ketinama atlikti techninį projektą bei įvairius derinimo darbus.

Finansavimo sutartis pasirašyta šiemet balandžio 29 d., o pabaiga numatyta 2022 metų balandį. Bendra projekto vertė – 317 356 Eur. ES lėšos sudarys 85 proc., o bendras trijų savivaldybių prisidėjimas – 15 proc.

Galima sakyti, kad šis projektas yra tęstinis, mat 2014 metais Ukmergės rajono vietos veiklos grupė įgyvendino projektą  „Molėtų, Širvintų, Švenčionių ir Ukmergės rajonų dviračių maršrutas – galimybė kaimo ekonominės veiklos įvairinimui“.

Jo metu sukurtas rajonus jungiantis turizmo maršrutas, išleistas jo žemėlapis, sukurtas logotipas, interaktyvi svetainė. Tačiau maršrute esančių lankytinų objektų ženklinimas nebuvo finansuotas, todėl jokia ženklinimo infrastruktūra neįrengta.

Šiuo metu įgyvendinamas ženklinimo projektas padės turistams geriau orientuotis ir gauti visą reikalingą informaciją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)