Spausdinti šį puslapį

Partneriai viešuosiuose pirkimuose: ar apsimoka?

Dalyvavimas viešuosius pirkimuose yra puikus būdas jaunam verslui praminti savo kelius. Tiesa, pačioje pradžioje viskas gali atrodyti painu, tačiau iš antro arba trečio bandymo – visi klausimai jau bus atsakyti ir bandymai teikti savo kandidatūrą, galiausiai, bus sėkmingi.

Dažniausia problema, su kuria susiduria jaunas verslas, yra tai, kas jam trūksta kompetencijos, tiksliau, tam tikros kvalifikacijos, kuri yra keliama reikalavimuose. O laikytis tų reikalavimų yra būtina, kadangi tik tokiu atveju verslo kandidatūra bus svarstoma. Kitais atvejais jis gali net ir nebandyti. Ką daryti tokiu atveju, kai visos kitos sąlygos atrodo lengvai įveikiamos, tačiau nepakanka kvalifikacijos – dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose galimas su partneriu, kuris „atitiks“ tuos aspektus, kurių nepavyksta atitikti pačiai įmonei.

Jei galite teikti paraišką vienas – taip ir darykite

Žinoma, bandymai piktnaudžiauti tokiu pasiūlymu – visada labai atidžiai sekami, kadangi partnerystės pagrindu teikiamos dalyvavimo galimybės turėtų užtikrinti verslams kuo aktyviau teikti savo kandidatūras. Tuomet organizacijos gali rinktis iš platesnės pasiūlos ir taip pasirinkti tinkamesnį variantą, kuris padės racionaliai paskirstyti visuomenės lėšas. Visgi, pasitaiko atvejų, kai įmonės turėdamos savų kėslų bando dalyvauti partnerystės atveju su kita įmone net ir tokiu atveju, kai realiai ta papildoma pagalba nėra reikalinga. Ką tai reiškia? Kad toks bandymas gali būti analizuojamos Komisijos ir vertinama, ar tai tikrai būtina.

Ar dalyvavimas su kitais yra apibrėžtas griežtų įstatymų? Tikrai ne, tai tik praktika, kuria rekomenduojama remtis. Juk partnerystės galimybė yra sukurta tam, kad įmonės turėtų galimybę apskritai dalyvauti, tačiau tuo piktnaudžiauti – jokiu būdu negalima. Pirmiausia siūlome bandyti teikti paraišką savarankiškai, o nepasisekimo atveju ieškoti kitų alternatyvų.

Pasitaiko tokių atvejų, kai prašymus peržiūrėti jungtinius kandidatūros pateikimus siūlo konkurentai, kurie jaučia, kad tai gali būti pergalei pateiktas pasiūlymas ir kiti tiekėjai paprasčiausiai neturi jokių galimybių. Tokius atvejus svarsto Komisija ir jais pasinaudoti – labai rekomenduojame.

Nelegitimus dalyvavimas viešuosiuose konkursuose jungtiniu pagrindu

Labai dažnai tokius atvejus nagrinėja ne tik Viešųjų pirkimų tarnyba, tačiau taip pat ir Konkurencijos taryba, kurios tikslas užtikrinti, kad visi dalyvaujantieji turi vienodas sąlygas teikti savo kandidatūrą ir tuo pačiu vienodas sąlygas pergalei. Štai gana dažnai pasitaikantis atvejis yra kai Konkurencijos taryba pripažįsta dviejų įmonių, kurios yra konkurencingos veiksmus, dalyvauti jungtinius pagrindu. Tokiu atveju teikiamas bendras pasiūlymas ir sumažinamas konkurencingumas. Tai yra neteisėta. Dažniausiai tokiais atvejais pateikiamos junginės paraiškos yra vienodos, tai yra, bendradarbiavimo sąlygos – identiškos.

Kas dar „iššaukia“ neteisingą konkuravimą? Tai, kad viena svarbiausių dalyvavimo sąlygų, kuri keliama konkursuose yra kad papildomi balai pridedami prie tiekėjo pasiūlymo tokiu atveju, kai ankstesnės jo patirtys konkursuose yra sėkmingos. Tokiu atveju susijungdamos savo veiklas įmonės tarsi pasidalina tais balais, kurie visiškai iškraipo konkurenciją, dažniausiai sutrukdo kitiems geriems tiekėjams laimėti tik todėl. Štai todėl jungtiniu pagrindu teikti dalyvavimo – tokiu atveju negalima. Žinoma, visada tenka analizuoti kiekvieną akcentą, detalizuoti jį, tačiau kai sudėjus taškus matyti, kad partnerystė negalima – tokiu atveju ji ir negali būti teikiama, kadangi tai neatitinka įstatų.

Žinomam keliami kvalifikaciniai reikalavimai nėra vieninteliai, kurie dažniausiai paskatina naudoti jungtine veikla viešuosiuose pirkimuose, kad būtų galima dalyvauti konkursuose. Taip pat gana dažna to priežastis yra finansiniai ištekliai, kurie kartais yra naudojami tiesiog apsidraudimo atveju, kad tikrai nustatytais terminais pavyktų atlikti tas užduotis, kurios yra nurodytos sutartyse.

Taip pat didesnių finansinių išteklių poreikis gali būti susijęs ir su tuo, kad pateikiami labai trumpi terminai dalyvavimui konkursuose, juolab, kai keliami labai aukšti reikalavimai. Atrodo, kad tokiu atveju dalyvavimas su kita įmone – nebūtinai turėtų būti blogas pasirinkimas, tačiau reikia nepamiršti įvertinti ir to, kad sujungus pajėgas tada, kai realiai vienai įmonei bet kuriuo atveju keliami reikalavimai yra per dideli – konkurencija taip pat yra iškraipoma.

Smulkmenų derinimo etapas

Atrodo gana painu? Tikrai neturėtų būti. Juolab, kilus klausimams visada galima kreiptis į Viešųjų pirkimų Komisiją, kurios tikslas padėti „susigaudyti informacijos jūroje“ ir tuo pačiu pasirinkti tinkamiausią savo kandidatūros teikimo pobūdį. Svarbiausia yra atsiminti, kad keliama kandidatūra negali prieštarauti nurodytiems konkurencingumo įstatymams, o dar paprasčiau tariant – dalyvavimas jungtiniu pagrindu turi būti racionalus ir pagrįstas. Tokiu atveju problemų paprasčiausiai nekils.

Juolab, norėdami dalyvauti kartu su partneriai pirmiausia turėtumėte į pagalbą kviestis subrangovus arba kokias nors kitas organizacijas, kurios nėra Jums konkurencingos. Tokiu atveju apskritai sumažinsite netinkamos konkurencijos rezultatą.

Galiausiai, žinoma, sudarant sutartį su partneriu – labai svarbu aptarti smulkmenas. Ir ne tik žodžiu, tačiau susirašyti sutartį raštu, kurioje net ir patys mažiausi akcentai, smulkmenos, turi būti paaiškinamos, kad kilus kokiems nors neaiškumams – jie būtų greitai suprasti. Jeigu viskas bus sėkminga ir ateityje dalyvaujant kituose konkursuose truks pajėgumų – visada verta toliau bendradarbiauti su tais, kurie jau yra „patikrinti“.

Tinkamo partnerio pasirinkimas

Jeigu galvojate, kad Jūsų kandidatavimas su partneriu tam tikrame konkurse bus galimas ir tikrai nepažeidžiate Konkurencijos tarybos nurodytų reikalavimų – tokiu atveju siūlome rasti gerą partnerį, kuris ne tik sutinka pasiūlyti savo vardą ir tuo pačiu technines savybes konkursui, tačiau taip pat ir pats nuodugniai dirbtų, kad pavyktų ne tik konkursą laimėti, tačiau taip pat ir įgyvendinti visas numatytas sąlygas. O tai – būtina, kadangi kitu atveju laukia baudos. Žinoma, pirmą kartą dalyvaujant su partneriu bendroje partnerystėje dažniausiai kyla daug klausimų, gali kilti neaiškumų, tačiau kuo sutartis bus detaliau paruošta – tuo abejonių bus mažiau ir tuo pačiu tinkamas pasiūlymo paruošimas bus konkretesnis.

Kaip jau minėjome – bandykite ieškoti tokios įmonės, kuri nebūtų Jums konkurencinga. Tokiu atveju ne tik teisingiau atitiksite keliamus reikalavimus, tačiau taip pat ir pats tiekėjas galės būti ramus, kad sudaryta sutartis nebus vedina kokių nors neaiškių tikslų. Taip pat pasirinkimo atveju labai svarbu įvertinti tas tiekėjo charakteristikas, kurios būtent Jums reikalingos. Juk vienu atveju partneriai gali būti reikalingi todėl, kad būtinas kvalifikacinių reikalavimų atitikimas, o kitais atvejais tokiu atveju, kai reikalingas finansinis pagrindas. Būtent poreikis yra svarbiausias aspektas, kuris lemia tinkamą pasirinkimą. Taip pat detaliau vertinkite ir kitas įmonės charakteristikas, žiūrėkite, ar ji neturi skolų, kadangi tokios įmonės neturi teisės dalyvauti konkursuose, galiausiai, tikrai kelia nepasitikėjimą. Tikrinkite ne tik kreditingumą, tačiau verta susipažinti ir iki šiol įgyvendintais projektais, kadangi patirtis – svarbus kriterijus renkantis pačius geriausius.

Kokią išvadą galime pateikti, kuri yra keliama šio straipsnio antraštėje? Kad pasirinkus tinkamą tiekėją ir tuo pačiu viską atliekant legaliai – dalyvauti kartu su partneriais – apsimoka, kadangi tokiu atveju didėja tikimybės konkursą laimėti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)