Spausdinti šį puslapį

Priežastys, kodėl atžalos savo rūbus turėtų rinktis pačios

Kiekvieni tėvai galėtų paliudyti, kad vaikų spintos turinys dažniausiai yra ne menkesnis nei suaugusiųjų – nors atžalos greitai auga, jiems nuolat prireikia vis naujų drabužių. Paprasčiausia tokiu atveju patiems prisėsti prie kompiuterio ir atrinkti žaviausiai atrodančius rūbus, tačiau nesuklysite, jei nuspręsite į pagalbą pasikviesti ir atžalas. Nors toks procesas gali pasirodyti kur kas sudėtingesnis, teigiama, kad jis gali turėti naudos mažylio asmenybės vystymuisi – jei tuo abejojate, žemiau pateiktos priežastys privers į šią situaciją pažvelgti iš kitos pusės.

Galimybė pareikšti savo nuomonę

Net ir ne visi suaugę žmonės drąsiai reiškia savo nuomonę įvairiais klausimais, tačiau Jūs galite pasistengti, kad atžala tokių problemų galėtų išvengti. Svarbiausia, kad nekritikuotumėte vaikų pasirinkimų ir skatintumėte kalbėti. Taip laikui bėgant jie tai darys vis drąsiau ir drąsiau – ne tik kalbant apie savo spintos turinį, bet ir apie bet kokias kitas situacijas. Kitaip tariant, taip ugdysite jų pasitikėjimą savimi.

Ugdoma savarankiška asmenybė

Jei vaikams leisite patiems išsirinkti ir apsirengti rūbelius, lavinsite jų skonį – tokios atžalos užaugs kur kas laisvesnės ir nebijos ryškiau išsiskirti iš minios. Žinoma, iš pradžių galite bandyti jas nukreipti viena ar kita linkme, tačiau vėliau turėtumėte palikti pakankamai vietos individualumui ir kūrybiškumui. Galbūt Jūsų namuose auga mažasis stilistas, kuriam reikia kuo daugiau progų pasireikšti – suteikite jam tokią galimybę!

Stiprėja atsakomybės jausmas

Nors tai paaiškės tikrai ne po pirmųjų apsipirkimų, vėliau vaikai supras, jog jie patys yra atsakingi už savo sprendimus – tai neabejotinai pravers ir visose kitose gyvenimiškose situacijose. Žinoma, labai svarbu, kad ne tik pasirinkimo, bet ir apsirengimo procese paliktumėte atžaloms pakankamai laisvės. Tai nereiškia, kad turėtumėte leisti jiems sušalti ar perkaisti, tačiau jeigu pernelyg nesikišite derinant spalvas ar modelius, ilgainiui jie pradės matyti, ko trūksta, o galbūt netgi suvoks, kad vietoj vieno rūbelio verčiau reikėjo rinktis kitą. Tai labiau aktualu kalbant apie vyresnes atžalas, tačiau kuo anksčiau suteiksite jiems laisvę, tuo lengviau viskas klostytis ateityje. Spauskite čia, jei jau dabar planuojate apžiūrėti vaikiškos avalynės ir rūbų pasirinkimą.

Galima išvengti didesnių kivirčų

Tikriausiai visiems tėvams teko susidurti su situacija, kai vaikas nenori dėvėti vieno ar kito rūbo – nuo šiol Jūs turėsite svarų argumentą, kad jis pats juos išsirinko. Žinoma, pasirinkimo procese taip pat gali būti ginčų, tačiau jei atžalos yra jaunesnės, galite šiek tiek pagudrauti. Pavyzdžiui, parodykite jiems tik Jūsų iš anksto atrinktus rūbelius – vaikui atrodys, kad jis drabužį išsirinko pats, tačiau rūbas iš tiesų jau bus praėjęs Jūsų atranką.

Lengviau tampama draugais

Šį kartą omenyje turime Jūsų draugystę – kuo daugiau laiko praleisite kartu, tuo tvirtesnį ryšį pavyks sukurti. Be to, tai puiki proga geriau pažinti vaiko asmenybę ir suvokti, koks yra jo skonis: galbūt ateityje ir patys galėsite retkarčiais juos nustebinti stilingomis garderobo detalėmis. Tuo labiau, kad dabar visus rūbus galima rinktis komfortiškai įsitaisius namuose: tai ne tik taupo laiką, bet ir suteikia galimybę neskubėti ir atsipalaiduoti. Jei pradėsite ankstyvesniame amžiuje, tikėtina, kad net ir vaikui išgyvenant paauglystės laikotarpį, jis vis vien kreipsis į Jus patarimo.

Galima mokytis naujų dalykų

Drabužių rinkimąsi galite paversti ne tik smagiu, bet ir naudingu užsiėmimu, kuris vaikams padės išmokti naujų dalykų. Tai ypač aktualu tais atvejais, kai norima atžalą išmokyti finansinių subtilybių – skaičiuoti biudžetą daug paprasčiau, kai iš tiesų apsipirkinėjama. Taip pat galėsite vaikams papasakoti apie skirtingų medžiagų ypatybes ar rūbų ir avalynės tipus. Tuomet ilgainiui jie pradės suprasti, kodėl žiemą reikia šiltesnių batų, o vasarai tinka ir basutės (plačią jų įvairovę siūlo Pigu.lt el. parduotuvė). Šiame procese ypatingai reikalingas bus Jūsų įsitraukimas, tačiau jei paskirsite tam laiko, ženkliai prisidėsite prie atžalėlių lavėjimo.

Labai tikėtina, kad susipažinę su visomis šiomis naudomis, savo atžalas į drabužių pasirinkimo procesą įtrauksite gerokai dažniau. Paverskite tai smagiu žaidimu – tuomet tokia veikla taps ypatingai smagiu užsiėmimu, kuris ilgainiui galės tapti ir savotiška Jūsų tradicija.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)