Kodėl rasoja plastikiniai langai iš vidaus?

Ko gero nereikia ir sakyti, kad plastikiniai langai yra viena populiariausių prekių. Ir nieko keista – privalumai tokie puikūs, kad vargu, ar galėtų būti kitaip.

Tačiau taip pat nereikia pamiršti, kad ir pačius kokybiškiausius plastikinius langus įsigiję žmonės neretai susiduria su problema – jų rasojimu iš vidaus. Nesunku pastebėti – toks procesas ne juokais gadina nuotaiką, bendrą estetinį vaizdą – taip pat. Tad, kodėl rasoja plastikiniai langai iš vidaus? Kodėl taip nutinka ir ką daryti, kad šio proceso išvengtumėte? Šį kartą ir atsakysime apie šiuos, daugeliui aktualius klausimus.

Tad, kodėl rasoja plastikiniai langai iš vidaus? Tokia situacija susidaro tuomet, kai yra sąlygos kondensuotis drėgmei – iš jos ir susiformuoja rasos lašeliai. Ir nors daugeliui tai atrodo netgi romantika ir savotiškai gražu, svarbu žinoti, kad geriausia – šio proceso išvengti. Tad pats metas sužinoti apie tai daugiau. Štai puikus pavyzdys: jei kambaryje temperatūra siekia 20 laipsnių šilumos, o santykinė oro drėgmė sudaro 60 proc. Taigi, 60 proc. reiškia, kad būtent tiek vandens gali išsilaikyti garų pavidalu, tačiau, jei oro temperatūra atvės, sumažės ir galimybės išlaikyti drėgmės kiekį. Na, o tuo atveju, jei riba pasiektų visą 100 pro., tai susidarys palankios sąlygos kondensacijai. Taip pat nereikia pamiršti, kad plastikiniai langai yra labai sandarūs ir dėl to šiek tiek kyla kambario temperatūra. Taigi, jei pastebima, kad plastikiniai langai rasoja, tai reiškia, kad tiesiog drėgmė nebegali išsilaikyti ore. Gera žinia ta, kad šią problemą galima nesunkiai išspręsti – dažnai (bent vieną kartą per parą vėdinti patalpas) arba naudoti oro sausintuvą. Vis dėlto, dėmesį verta atkreipti į tai, kad pirmasis pasirinkimas yra kur kas geresnis, nes ne tik pašalinama drėgmė, bet ir užtikrinamas sveikas, sveikatai draugiškas oras.

Dėmesį verta atkreipti ir į tai, kad sprendimas drausmingai vėdinti patalpas, yra naudingas ne tik todėl, kad pavyks išvengti plastikinių langų rasojimo, bet ir todėl, kad patalpose, kuriose palaikomas sveikatai palankus drėgnis, žmonės jaučiasi kur kas produktyvesni ir tą patį darbą atlieka kur kas greičiau. Be to, vis daugėja įrodymų, kad palaikant reikiamą drėgnį, gerėja plaukų, odos būklė. Na, ir, žinoma, nereikia pamiršti, kad tinkamo drėgnio palaikymas yra vienas geriausių ūdų išvengti pelėsio. Pastarojo, jeigu jis jau atsiranda namuose, atsikratyti būna labai sunku. Na, o nieko nedarant, galima ne juokais pakenkti savo sveikatai.

Verta akcentuoti dar ir tai, kad nemaža dalis žmonių pastebėję šią problemą, bando ją išspręsti savarankiškai, tačiau pasirenka ne patalpą vėdinimą ar džiovintuvo naudojimą, o visai kitokius sprendimus, kurie šiaip jau nėra naudingi. Pavyzdžiui, nemaža dalis žmonių galvoja, kad jei jau plastikiniai langai rasoja, tai, vadinasi būtina sureguliuoti langą. Vis dėlto, lango reguliavimas šiokiu atveju nelabai gali kuo padėti – kur kas dažniau egzistuoja kita problema. Tai – lango profilių peršalimas. Tai, ar lango profiliai iš tiesų yra peršalę ir ar dėlto kyla rasojimas, galima nustatyti pasitelkus termovizorių. Vis dėlto, šio proceso taip pat geriausia nedaryti patiems – dažnas net nemoka tinkamai naudotis termovizoriumi arba adekvačiai įvertinti rezultatų. Net ir tuo atveju, jei pastebimas lango profilių peršalimas, nežinoma, kokių sprendimų imtis. Taigi, pats geriausias pasirinkimas – kreiptis į profesionalus, kure naudodamiesi termovizoriumi tinkamai įvertintų lango būklę ir, jei reikia, priimtų tam tikrus sprendimus.

Na, o pabaigai belieka tik atkreipti dėmesį ir į dar vieną dalyką. Kaip jau minėjome, drausmingas ir reguliarus patalpų vedinimas iš tiesų yra geras būdas išvengti langų rasojimo. Be to, tai verta daryti ir tam, kad užtikrintumėte sveikatai palankų orą. Vis dėlto, kad vėdinimas būtų kokybiškas, nereikia pamiršti, kad jis turi būti labai dažnas – siekiant idealių rezultatų, langus reikėtų praverti bent 15 minučių per kelias valandas. Vasaros metu tai tikrai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau, ką daryti atėjus žiemai? Juk į ne tik pateks daug švaraus oro į patalpą, bet ir tuo pačiu bus prarasta labai daug šilumos? Tad specialistai sako, kad rekuperacinės oro vėdinimo sistemos gali padėti išspręsti šią problemą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų