Verslo finansavimas ir tinkamas lėšų valdymas: 5 aktualūs patarimai

Labai dažnai pradedančiųjų verslų savininkai susifokusuoja į idėjų generavimą, klientų, tiekėjų paiešką, o finansų valdymą traktuoja kaip mažiau svarbų ir reikšmingą. Pradedant verslą paprastai susiduriama su daugybe iššūkių, tačiau nedidelių įmonių savininkams vis tik sudėtingiausia tinkamai suplanuoti biudžetą ir apskritai valdyti pinigus. Verslo finansavimas ir finansų valdymas – procesai, kuriuose svarbu iškelti tikslus, pagal tai suplanuoti biudžetą, nuolat stebėti išlaidas ir pajamas ir kt.

Norint pagerinti finansinę verslo padėtį, galima tobulinti veiklos procesus, tačiau galima imtis ir kur kas paprastesnių veiksmų. Tad kaip efektyviau valdyti jauno verslo finansus?

#1. Skirkite laiko pasimokyti apskaitos pagrindų

Jei esate mažos įmonės savininkas, veikiausiai turėsite priimti reikšmingus sprendimus, susijusius su finansais. Todėl net jei ir samdote buhalterį, vis tiek turėtumėte susipažinti su verslo apskaitos pagrindais. Šiuo metu buhalterinės apskaitos ir mokesčių pagrindų kursai organizuojami didžiuosiuose miestuose arba internetu. Įprastai kursai trunka apie 2 mėn. ir kainuoja 300–500 Eur.

Kuo daugiau verslo finansų ir grynųjų pinigų srautų valdymo žinių turėsite, tuo logiškesnius sprendimus investuodami ir valdydami pinigus priimsite. Tvirtos finansų žinios padeda tinkamai susitvarkyti tiek su mažais, tiek ir su didesniais finansiniais iššūkiais.

#2. Jauno verslo finansavimas: nemaišykite verslo ir asmeninių lėšų

Jauno verslo finansavimas iš asmeninių lėšų – įprastas reiškinys. Tačiau reikėtų žinoti, kad vadovai/darbuotojai iš įmonės sąskaitos negali sumokėti už prekes ir paslaugas, įsigytas asmeninėms reikmėms, o už įmonės perkamas prekes ir paslaugas galima mokėti ir iš asmeninės sąskaitos1.

Tačiau net ir žinant šią taisyklę į bendrą katilą nereikėtų maišyti verslo ir asmeninių pinigų. Naudojant pinigus iš skirtingų rezervų gali kilti nemažai problemų: nuo mokesčių iki asmeninės atsakomybės už netikslius apskaitos įrašus. Tad kai ateis laikas deklaruoti pajamas, buhalteris bus dėkingas, nes jam bus paprasčiau paruošti ataskaitas ir sumokėti mokesčius.

Naudojant tiek asmenines, tiek įmonės lėšas labai dažnai išleidžiama daugiau. Taip pat sudėtinga apskaičiuoti gaunamus bei išleidžiamus pinigus, pelną. Geresnė alternatyva – imti verslo paskolą. Vienas patraukliausių rinkoje skolinimosi sąlygų siūlo alternatyvus finansuotojas „PayRay“.

#3. Tiksliai numatykite biudžetą

Skirdami laiko susiplanuoti smulkiojo verslo biudžetą ir laikydamiesi paruošti plano, lengviau valdysite pinigus: kai žinote, kiek tiksliai galite išleisti, mažiau investuojama į antraeilius verslo poreikius. Planuodami nusistatysite optimalų pajamų ir išlaidų santykį.

Biudžete taip pat vieną grafą reikėtų skirti gautinoms sumoms. Pastebėjus, kad pajamos mažesnės, negu numatyta, raskite alternatyvių būdų sumažinti išlaidas ir padidinti pajamas.

#4. Turėkite grynųjų pinigų rezervą

Pritaikę ankstesnius finansų valdymo patarimus praktikoje gebėsite kur kas efektyviau valdyti lėšas, tačiau kartais tenka padengti nenumatytas išlaidas ir dėl to nukenčia įmonės apyvartinis kapitalas.

Todėl turėkite grynųjų pinigų rezervą, kuris padės atsitiesti, kai verslą užklups rimtesnės finansinės problemos. Grynųjų pinigų rezervą galima kaupti verslo taupomojoje sąskaitoje. Tiesa, kiekvieną mėnesį į ją reikės įnešti numatytą sumą pinigų (taip pat pinigų nuskaitymo procesą galima automatizuoti).

#5. Finansavimas verslo pradžiai: pasirinkite tinkamus investuotojus

Investuotojai verslui, ypač pradedančiajam, yra ypač reikšmingi, nes leidžia sukaupti daugiau lėšų. Investuotojai gali padėti įgyvendinti plėtrą arba padėti išbristi iš duobės finansiškai sunkiu metu. Todėl tinkamų investuotojų pasirinkimas – itin svarbus svarstant, kuris finansavimas verslo pradžiai tinkamiausias ir kartu užtikrinant naujojo verslo sėkmę. Prieš priimdami investavimo pasiūlymą išanalizuokite potencialių investuotojų pasiūlymus.

Tiesa, vis dažniau investuotojai pasiruošę remti tik perspektyvias ir didelį uždarbį generuojančias idėjas. Tad jei nepavyko rasti rėmėjų, verslo finansavimas gali būti įgyvendinamas ir kitais būdais.


Reklama: Verslo valdymo sistema

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų