Ukmergiškiai kelyje dalyvavo šeimomis, draugų kompanijomis.  Dainiaus Vyto nuotr. Ukmergiškiai kelyje dalyvavo šeimomis, draugų kompanijomis. Dainiaus Vyto nuotr.

Rugpjūčio 23-iąją, minint istorinio Baltijos kelio 31-ąsias metines, 50 tūkst. lietuvių stojo į naują gyvąją grandinę – Laisvės kelią į Baltarusiją! Žmonių grandinėje, nusidriekusioje nuo Vilniaus arkikatedros bazilikos iki Baltarusijos sienos, dalyvavo ir ukmergiškiai.

Laisvės kelio į Baltarusiją akcija vyko „Laisvės TV“ iniciatyva. Daug ukmergiškių dalyvauti joje registravosi asmeniškai ir važiavo savu transportu. 

Ukmergės rajono savivaldybė, palaikydama iniciatyvą, užsakė 50 vietų autobusą. Juo vyko 37 žmonės. Į kelią važiavo šeimomis, draugų kompanijomis.  Mažiausieji – dar tik einantys trečius metus. Tad už rankų kibosi ir suaugusieji, ir jaunimas, ir vaikai.

Visas kelias buvo suskirstytas į sektorius, siekiant, kad kiekvienoje dviejų kilometrų atkarpoje būtų vienodas skaičius žmonių.  Kadangi pagrindiniai sektoriai užsipildė gerokai anksčiau iki renginio, inicijuota antroji linija, tad nuo Rukainių kelias išsišakojo ir Baltarusijos sieną siekė dviem srautais. Ne visi pasiekė savo sektorius, tik įvažiavus į Vilnių, prasidėjo spūstis. Dauguma transporto priemonių keleivių dėvėjo baltus drabužius, vežėsi vėliavas, tad ypatinga nuotaika lydėjo dar vykstant į renginį.

Laiku nepasiekusiuosius savo sektorių organizatoriai ragino stoti ten, kur yra, ir rikiuotis.

19 valandą vakaro žmonės, stovintys Minsko plente, susikibo rankomis, taip išreikšdami palaikymą baltarusiams. Jie šiomis dienomis taikiomis priemonėmis – demonstracijomis, protestais, mitingais – kovoja už demokratiją. Tačiau su jais susidorojama smurtu.

Lietuva atvėrė koridorių nuo represijų ieškantiems prieglobsčio pabėgėliams, išsiuntė atstovų delegaciją, o piliečiai, norėdami parodyti palaikymą, stojo į Laisvės kelią. Virš kelio skrido parasparniai, oro balionai, iš lėktuvų buvo barstomi kardeliai, o keliu riedėjo motociklininkai, dviratininkai. Drauge stovėję ukmergiškiai išskleidė didžiulę specialiai šiai dienai siūtą Baltarusijos istorinę vėliavą.

Laisvės kelyje kartu vilnijo Lietuvos ir Baltarusijos vėliavos, liudydamos apie draugiškumą. Balta Laisvės kelio spalva – kaip taikos simbolis – kviečia kalbėtis ne jėga, o taikiomis priemonėmis, nepažeidžiančiomis žmonių teisių.

Iš renginio ukmergiškiai grįžo kupini emocijų. „Į šį kelią važiavau išreikšti solidarumą baltarusiams ir prisiminti mūsų pačių istoriją“, – sakė Egidijus. Deividas kalbėjo, kad, dalyvavęs akcijoje, pats jaučiasi istorijos dalimi.

„Prieš trisdešimt vienus metus negalėjau dalyvauti Baltijos kelyje, nes tuomet buvau dvejų metukų. Sesei buvo dešimt ir ji dalyvavo. Po to ilgus metus saugojo dobilų vainiką, kuriuo buvo pasipuošusi. Augdama mačiau nuotraukas ir visą laiką žinojau, koks svarbus įvykis tai buvo visai mūsų tautai, todėl labai norėjau dalyvauti Laivės kelyje kartu su sese. Džiaugiuosi, kad tai dar viena galimybė lietuviams ne tik padėti už laisvę kovojantiems baltarusiams, bet ir patiems pabūti bendrystėje, nepaisant to, kad kuriant savo valstybę kyla vidinių nesklandumų. Tai – dar viena galimybė pamiršti, kas bloga ir būti vieningiems“, – pasakojo Ieva.

Akcijoje su gausia šeima dalyvavusi Vilma sakė, kad abejonių, ar vykti, nebuvo. Vaikai nuo ryto laukė kelionės, gamino vėliavėles. „Galbūt vaikams dar sunku suprasti renginio misiją, bet augdami jie supras. Dalyvaujame, norėdami palaikyti baltarusius jų kelyje, suteikti jiems vilties ir palaikymo, kad eitų iki galo. Tikime, kad vieną dieną sienos tarp Lietuvos ir Baltarusijos nebeliks, kad visi būsime demokratiški ir verti laisvės“, – kalbėjo Vilma.

Autobusu vyko ir viena Baltarusijos pilietė, jau trejus metus gyvenanti ir dirbanti Ukmergėje. Iki paskelbiant pandemiją, gimtąją šalį ir artimuosius ji aplankydavo kas dvi savaites, o dabar nematė jų nuo kovo mėnesio. „Mūsų šalyje baltos ir raudonos spalvų simbolika ilgą laiką buvo draudžiama, todėl keista matyti žmones, laisvai laikančius mūsų šalies istorines vėliavas rankose, – sakė Alesė. – Labai džiaugiuosi tuo, kas vyksta. Gera matyti tokį palaikymą. Džiugu ir akiai, ir širdžiai.“ Į renginį ji važiavo lydima kolegių lietuvių.

Baltarusijos palaikymo akcijos vyko ir kituose miestuose bei kitose šalyse.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+12 # Klausimas 2020-08-25 11:24
Ar turit kas sveiko proto sitaip elgdamiesi? Nei viena salis apart Lietuvos nesikisa i situos reikalus. Amerika kategoriskai pasake kad nesikis. Katik prasem grieztu sankciju Baltarusijai del Astravo o dabar jau Baltarusai draugai broliai? Gal nuemus Lukasenka ar pasikeitus valdziai nebebus Astravo kuris kainavo 10miliardu doleriu? Kodel niekam neidomu Lietuvos ekonomika? Norit kad Lukasenka uzdarytu 600 Lietuviu firmu Baltarusijoj? Norit kad Klaipedos uostas prarastu 40% krovos darbu? Lietuvos gelezinkeliai logistika? Kiek Lietuvos vezeju negales vaziuoti per Baltarusija kokius nuostolius jie patirs? Visa sita ka praras Lietuva bus mokesciais atimta is musu paciu ir musu vaiku. Dar karta pagalvokit ka jus darot???
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # Klausimas 2020-08-25 11:35
Kodel Lietuvoj kai Lietuvos zmones buvo inirse pries valdzia dauze seimo langus, kokias pajegas atsiunte VRM? negana to kad gumines kulkas paleido daug kam pirstus nutrauke, tai paskui dar ir prokurorai su teismais metu metus visus persekiojo. Taip pat visi dalyvave buvo surasyti i sarasus linkusiu nusikalsti kuriuos iki siol tikrina policija ka jie veikia, o musu Ukmerges madam "Grauziniene" tuo pat metu vykstant maidanui Ukrainoi nuskrenda ten ir uzlipus ant scenos rekia "Viva Ukraina". Ir ka tai reiskia kad Lietuvoj tu negali pirsto pajudint o Ukrainoj viskas gerai daryt perversmus galima
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+10 # Isvada 2020-08-25 11:39
Ukmerges miesto savivaldybe palaiko iniciatyva kad Lietuvai butu blogiau kitaip ir nepasakysi.....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # Jurga 2020-08-25 12:51
Koks čia laisvės kelias juokdariai :lol: gal Baltarusija atsiskiria nuo Rusijos?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # // 2020-08-25 19:45
manau, tie kurie ėjo, stovėjo atgailaujančiųjų pulke, užjautė kaimynus, reikalavo laisvės, parodė, kad jų širdyse daug kilnumo. O Baltarusija, nekviestiems svečiams vartų taip ir neatvėrė. :-?
Tuo tarpu ukmergiškiai pačių rinktos "valdžios" engiami, "džiaugiasi laisve".
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Liudas 2020-08-25 21:46
Ukrainoj per maidana nuime prezidenta istikima rusijai ir kokios pasekmes? Gryzo 1991, atsirado mafija, reketas, verslininku saudymai, zmoniu grobimai, prarado Kryma. Europos sajunga kur zadejo milijardine pagalba veliau parode spyga, tik gavo galimybe daug skolintis is TVF. Taigi pasamprotaukim kokia betvarke ir nusikalstamumas butu nuemus Lukasenka?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Jo 2020-08-26 06:38
Mes gi "gerovėje"gyvenam, ir baltarusams lunkim- vergais tapti. LIETUVIS tik tai gali kaimynui linkėt!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų