Kas yra ir kam naudingos aminorūgštys?

Aminorūgštys – sudėtinė baltymo dalis, kuri, kaip visas baltymas, skatina audinių augimą, reguliuoja organizmo veiklą, galiausiai, padeda apsaugoti kūną nuo infekcijų, įvairių ligų. Jas turi vartoti ne tik sportuojantys, tačiau jiems – poreikis didesnis, kadangi padeda greičiau augti raumenų masei, skatinamas regeneracijos procesas.

Aminorūgščių tipai

Detaliau amino rūgštys yra klasifikuojamos į du tipus:

1.      Pakeičiamos rūgštys, kurių negauname su maistu, tačiau organizmas jas gamina pats. Tai yra: alaninas, argininas, asparagino rūgštis, tirozinas ir kitos.

2.      Nepakeičiamos rūgštys, kurios yra gaunamos ne tik su maistu, tačiau ir su papildais. Organizmas pats jų pasigaminti negali, tad reikalingas  papildymas per kitus resursus. Tai yra: metioninas, fenilalaninas, triptofanas ir kitos.

Amino rūgštys sportuojantiems

Tiesa, jeigu vieno tipo medžiagos reikalingos tam, kad žmogaus organizmas tinkamai funkcionuotų, tai kitos – sportuojantiems, kurie siekia didesnių rezultatų ir papildomai vartoja papildus, kurie juos ir padeda pasiekti.

Pačios svarbiausios aminorūgštys sportuojantiems yra BCAA (branched – chain amino acids). Ką jos daro? Užtikrina, kad po didelio fizinio krūvio žmogaus raumenys būtų apsaugomi nuo irimo, taip pat – garantuojamas geriausias tų pačių raumenų augimo potencialas, taigi, jie tarsi yra papildomai maitinami.

BCAA sudaro šios rūgštys:

1) leucinas;

2) izoleucinas;

3) valinas.

Papildų tipai

BCAA galima rasti labai skirtingu pavidalu. Nuo kapsulių iki miltelių, kurie dažniausiai maišomi su skystu baltyminiu maistu (pavyzdžiui kefyru) ir turi būti vartojami reguliariai. Kaip ir sportuojama reguliariai – taip ir raumenims reikia nuolatos duoti vitaminų, kurie padėtų pasiekti geresnį rezultatą. Svarbiausia juos pirkti patikimose prekybos vietose, kadangi tik tokiu atveju papildas bus naudingas ir jo sudėtyje bus visos reikalingos medžiagos, kurios gali garantuoti raumens augimą ir tuo pačiu geresnę žmogaus savijautą.

Įsigijus papildus susipažinkite su vartojimo instrukcija, kuri yra nurodyta ant pakuotės. Gerkite pagal nurodymus arba papildomai pasitarkite su savo treneriu, kuris pagal Jūsų fizinį krūvį pateiks rekomendacijas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų